ΗΠΑ -Ρόμπερτ Μενέντεζ: Λάβρος κατά της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνέδριο Economist – Lotte New York Palace: Λάβρος κατά της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε από το βήμα του συνεδρίου του Εconomist στη Νέα Υόρκη ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, λέγοντας πως η πολιτική της Άγκυρας εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

«Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από οποιαδήποτε χώρα.

img 5298 orig
Lotte New York Palace

Η Τουρκία υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην Τουρκία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ανάμεσα στις οποίες και οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Το βρίσκω πολύ δύσκολο να συμφωνήσουμε στην πώληση άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία». Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «στο τέλος της ημέρας θα άρει τα εμπόδια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

p1002680 orig
Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ

Ο ίδιος υπενθύμισε παράλληλα ότι εκκρεμεί να επιλυθεί το ζήτημα της «παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο». Άσκησε δε κριτική στη στάση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι και στο Ισραήλ, «το οποίο έχει αποκαλέσει έθνος τρομοκρατών, ενώ η χώρα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επιθέσεις που δέχεται».

img 5276 orig
Nίκη Tζαβέλα (Former Member of the European Parliament Greece) & Richard Scoufias (Hellenic Hydrocarbon Resources Management Greece)

Ο κ. Μενέντεζ αποκάλεσε τον εαυτό του «πρωταθλητή» στην προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, και αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. «Ήταν μια ομιλία με μεγάλη επιρροή, η πρώτη ιστορικά από Έλληνα ηγέτη. Είδα με μεγάλη χαρά Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να τον χειροκροτούν μαζί δίπλα – δίπλα», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Κογκρέσο εργάζεται από κοινού με τον πρόεδρο Μπάιντεν με στόχο την πλήρη εφαρμογή για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, με απώτερο στόχο των εκσυγχρονισμό του αμυντικού της συστήματος.

img 5250 orig
Από δεξιά, Κωνσταντίνος Κούτρας – Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη & Στράτος Ευθυμίου – Γενικός Πρόξενος στη Βοστώνη

«Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας άξιος εταίρος», υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων πριν ακόμη λάβει αυτήν την απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

​Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στη συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω του σχήματος 3+1 και χαρακτήρισε ισχυρότερες από ποτέ τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Ανατολική Μεσόγειο.

img 5236 orig

Από δεξιά, Έντυ Ζεμενίδης & Τάσος Παρδάλης

Για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ο κ. Μενέντεζ, ότι υπενθυμίζει τη σημασία συμμαχιών πάνω στη βάση κοινών αξιών ελευθερίας, δημοκρατίας και κανόνα δικαίου, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποκλιμακώσει την επιθετικότητά του μόνο όταν θα νιώσει ασφυκτικό τον οικονομικό κλοιό των κυρώσεων. 

img 5258 orig
Nectaria Passarivakis – Presient & CEO Economist Impact events for Greece, Cyprus, Malta and Southeast Europe

Όμως η διεθνής νομιμότητα απειλείται και από το απολυταρχικό καθεστώς της Κίνας, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ, λέγοντας πως το Πεκίνο χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο τις επενδύσεις στην Ευρώπη, «τις οποίες πρέπει να αποτρέψουμε, προσφέροντας εναλλακτικές». Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εύσημα στην Ελλάδα για το γεγονός ότι «επέλεξε αξιόπιστους εταίρους για τα δίκτυα 5G».

img 5267 orig
Από δεξιά, Νικόλαος Θωμόπουλος, Στράτος Ευθυμίου, Μαίρη Βαξεβανίδου, Αθανάσιος Φλώρες

Ο ίδιος ο κ. Μενέντεζ, αναφέρθηκε επίσης στον στόχο μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κέντρο, για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της απεξάρτησης από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με ειδική αναφορά στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης και του τομέα LNG.

img 5272 orig
Οι δημοσιογράφοι του Hellenic DNA – Φώτης Καλιαμπάκος, Πάνος Σατζόγλου

Ερωτηθείς για την προοπτική κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, απάντησε: «Αν είναι οικονομικά βιώσιμος, θα πρέπει να εξεταστεί. Προσωπικά πάντως είμαι ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

img 5310 orig
Lotte New York Palace

Η ετήσια σύνοδος του Economist New York – Mediterranean Business Summit είχε φέτος τον τίτλο «Επενδύοντας για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πλουραλιστική ανάπτυξη.»

​Στο συνέδριο συμμετείχαν στελέχη της Ελληνικής, Κυπριακής και Ισραηλινής Κυβέρνησης, διεθνείς επιχειρηματικοί φορείς και επενδυτικοί οίκοι, επιστήμονες, αλλά και αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

img 5255 orig

Αποστολή: Hellenic DNA

Φιλαδέλφεια. Tελετάρχης στην παρέλαση ο Ελληνοαμερικανός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Γιώργος Τσούνης

Την Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση για την 202η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην Φιλαδέλφεια με τελετάρχη τον Ελληνοαμερικανό πρέσβη των ΗΠΑ

Read More »

Ουάσιγκτον. Εκδήλωση του Αμερικανικού κολλεγίου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο «εξωστρέφειας» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα ενισχύει τηνπολύμορφη και διαπολιτισμική εκπαίδευση ως όχημα ενδυνάμωσης των διακρατικώνδεσμών και των οικονομικών επενδύσεων στο εσωτερικό

Read More »