Αισιοδοξία για τις προοπτικές της Ελλάδας στη σκιά της Ουκρανικής τραγωδίας.
Νεα Υόρκη
Κείμενο – Φωτογραφία: Φώτιος Καλιαμπάκος
Με μεγάλη συμμετοχή και υψηλούς προσκεκλημένους πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 23ο Capital Link.
Η εκδήλωση η οποία έχει πια εξελιχθεί σε θεσμό με τη συμμετοχή, εκτός από του υψηλού κύρους οικονομικών παραγόντων πάντα της εκάστοτε ελληνικής αλλά και αμερικανικής κυβέρνησης, είχε μεταφερθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια στο διαδίκτυο και αναβλήθηκε λόγω της «Όμικρον» για τον Απρίλη αντί για τον καθιερωμένο Δεκέμβρη.
Έτσι η θέα στο Central Park από το Metropolitan Club, ήταν για πρώτη φορά ανοιξιάτικη.
Τον ενθουσιασμό των επισκεπτών και την σχετική ευφορία για την, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου προδιαγεγραμμένη έξοδο από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, σκίασε ασφαλώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εκτός από την ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία, έχει ασφαλώς ήδη μετρήσιμο οικονομικό κόστος, ενώ οι μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές του είναι αδύνατον να προβλεφθούν.
Οι συνέπειες του πολέμου ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις πολυτελείς αίθουσες του Metropolitan Club. Ένας από τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, τόσο στην ομιλία του όσο και στις δηλώσεις του στην κάμερα του Hellenic DNA επέμεινε ιδιαίτερα στη σημασία της συμπεριφοράς της χώρας μας και όχι τόσο στους δύσκολα ελέγξιμους εξωγενείς παράγοντες, στη τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και γενικότερα υπεύθυνης πολιτικής συμπεριφοράς.
Ο ίδιος είχε σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς παράγοντες και επενδυτές, όπως και ο Υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος στις δηλώσεις στο Hellenic DNA διαβεβαίωσε ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει την πορεία των Αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε κάποιους ιδιαίτερους τομείς ενώ επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα των επενδύσεων που αφορούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, με τα ναυπηγεία να είναι στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, με περισσότερη ίσως έμφαση και το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που μεταδόθηκε στην αρχή του καθιερωμένου επίσημου γεύματος.
Ο πρόεδρος του Capital Link κ. Νικόλαος Μπορνόζης με έκδηλη χαρά για την επάνοδο του θεσμού προλόγισε τους δύο κεντρικούς ομιλητές του γέυματος, τον Υπουργό Ανάπτυξης από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης Αλβέρτο Μπουρλά.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τη διαφορά της φετινής ομιλίας από την προηγούμενη, αφού ήταν και πάλι ο ομιλητής στο γεύμα της τελευταίας πριν από την πανδημία εκδήλωσης το Δεκέμβριο του 2019, λίγους μόνο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, λέγοντας ότι τώρα μπορεί να μιλήσει για αποτελέσματα και όχι για προοπτικές και αναφέρθηκε σε μια σειρά Αμερικανικών επενδύσεων που ήρθαν στη χώρα έκτοτε, αναφέροντας μερικά παραδείγματα επενδύσεων από τις ΗΠΑ που είχαν σταματήσει και πλέον προχωρούν κανονικά όπως αυτή της Ρόδου.
Τόνισε την αντίληψή του για την ανάγκη σεβασμού του χρόνου και των χρημάτων των επενδυτών και απευθυνόμενους στους ομογενείς επιχειρηματίες είπε ότι πλέον πιστεύει ακράδαντα στις ευκαιρίες που παρέχει η Ελλάδα και δεν τους ζητά να επενδύσουν απλώς επειδή θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις απαρχές της επένδυσης της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, προλογίζοντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια τον διευθύνοντα σύμβουλό της, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα, ως το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης.
Βαθύτατα ανθρώπινη η ομιλία του Αλβέρτου Μπουρλά.
Ο κ. Μπουρλάς ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους παρευρισκόμενους για την τιμή όπως είπε που του έκαναν, τονίζοντας τη σημασία που έχει για εκείνον να τιμάται από τους συμπατριώτες του.
Παραμερίζοντας για λίγο τη χαρά του και το “success story” της επένδυσης της εταιρίας που διευθύνει στη Θεσσαλονίκη, συνειδητά δεν απέφυγε να αναφερθεί στα δύο μεγάλα ζητήματα της εποχής.
Όσον αφορά τον κορονοϊό εκτίμησε ότι σύντομα θα βγούμε από την περίοδο κατά την οποία ο ιός είχε καταλυτικές συνέπειες για τη ζωή και την οικονομία, λόγω των εμβολίων, πλέον όμως και των φαρμάκων που έχουν καταλυτική σημασία για την επάνοδο στην κανονικότητα, έστω κι αν ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει γύρω μας, αφού τόσο η ιστορική εμπειρία από προηγούμενους όσο και η ικανότητα του συγκεκριμένου να μεταλλάσσεται δεν προοιωνίζονται την πλήρη εξαφάνισή του ενώ εμπόδιο στην όλη προσπάθεια αποτελεί η απροθυμία εμβολιασμού σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Η Pfizer aνέφερε, έχει πουλήσει για αυτό το σκοπό χωρίς κέρδος, σε τιμή κόστους ένα δισεκατομμύριο εμβόλια στην Αμερικανική κυβέρνηση, οι χώρες όμως στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα έχουν απορροφήσει μόνο διακόσια εκατομμύρια έως τώρα.
«Η σιωπή θα ήταν και αυτή μια πολιτική στάση» τόνισε, μη θέλοντας να αποφύγει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Αλβέρτος Μπουρλά και αφού καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και αναφέρθηκε στην αδιανόητη μέχρι πριν λίγο καιρό ανθρωπιστική καταστροφή σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρθηκε διεξοδικά στη στάση της εταιρίας του απέναντι στη Ρωσία εν μέσω κυρώσεων.
Δεδομένου ότι μια κολοσσιαία φαρμακοβιομηχανία δε θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ζωτικής σημασίας φαρμάκων, όπως χημειοθεραπείας, προς τους Ρώσους ασθενείς, με εισήγηση του κ. Μπουρλά η εταιρία αποφάσισε την παροχή του συνόλου των κερδών της επιχείρησης στη Ρωσία στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, τονίζοντας μάλιστα την επιμονή στη λογιστική ακρίβεια και την διαφάνεια της σχετικής διαδικασίας. Άλλα προγράμματα της εταιρίας στη χώρα δεν θα διακοπούν, αλλά και δεν θα επεκταθούν.
Η φυσική ευγένεια, η αμεσότητα, το χιούμορ, η έλλειψη κάθε είδους έπαρσης ήταν τα χαρακτηριστικά μιας σχετικά απλής αλλά βαθύτατα ανθρώπινης και σε πολλά σημεία συγκινητικής ομιλίας, τα οποία ανέδειξαν τα στοιχεία του ήθους ενός, κατά την ταπεινή μας εντύπωση, σπουδαίου ανθρώπου, αποδεικνύοντας ότι μάλλον τίποτα δεν είναι τυχαίο, όσο κι αν ο ίδιος με ταπεινοφροσύνη ισχυρίστηκε ότι πολλοί στη θέση του θα ανέρχονταν στο ύψος των περιστάσεων.