ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ ΤΖΑΚΣΟΝ ΧΑΙΤΣ

Μια συνάντηση με φόντο την Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς, που έκλεισε με λουκούμι από την Πόλη.

Κείμενο – Φωτογραφία: Φώτης Παπαγερμανός.


Νέα Υόρκη. Η Κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς είναι μια από τις πιο μικρές σε μέγεθος, αλλά εδώ και δυο χρόνια σημειώνει σημαντικά βήματα προόδου και σε λίγους μόνο μήνες θα λειτουργήσει και Απογευματινό σχολείο.

Η πρόοδος έχει σχέση με πολλούς παράγοντες και φυσικά η έλευση του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Γεδεών Βαρύτιμου, έδωσε νέα πνοή και έναν αέρα αισιοδοξίας.

Στο μεταξύ, έπειτα από αρκετά χρόνια, η σκυτάλη του Προέδρου πέρασε από τον κ. Φώτη Γερασόπουλο, στην κυρία Αμαλία Μπουρνιά.

Πριν από λίγες μόνο μέρες ορισμένα μέλη της Κοινότητας με επικεφαλής την κυρία Μπουρνιά ολοκλήρωσαν ένα προσκυνηματικό ταξίδι στην Τουρκία,
έχοντας επισκεφτεί στις αρχές της Σαρακοστής, την Κωνσταντινούπολη, με αποκορύφωμα την παρουσία τους στην λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ναό του Αγίου Γεωργίου και φυσικά την ακρόαση από
τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαθολομαίο.

Ακολούθησε και επίσκεψη στην Σμύρνη, ενώ φυσικά το
γκρουπ επισκέφθηκε και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά παράλληλα συνάντησε και συνομίλησε με μαθητές στο Ελληνικό Σχολείο της Πόλης, το
«Ζωγράφειο Λύκειο».

Όμως, οι εντυπώσεις από την επίσκεψη, ήταν, αν θέλετε, το ορεκτικό της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της Κοινότητας και τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης, στο εστιατόριο «Μπαχάρι» στην
Αστόρια.

Το κύριο ωστόσο βάρος στην διάρκεια της συνάντησης, δόθηκε στην εικόνα αναβάθμισης και επαναδραστηριοποίησης των οργανισμών της
Κοινότητας.

Ο π. Γεδεών έδωσε κάποια δείγματα των προγραμμάτων και των στόχων που έχει βάλει, με μια σειρά δράσεων.

Αρχικά για να ξεκινήσει και πάλι το Κατηχητικό σχολείο, και αργότερα με κινήσεις, για να φέρει πιο κοντά τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά και να τα προσεγγίσει, οργανώνοντας ακόμα και εκδρομή σε παιχνίδι Καλαθοσφαίρισης για να παρακολουθήσουν τον Γιάννη Αντεντοκούμπο και την ομάδα του, τους «Bucks» από το Μιλγουόκι.

Ο π. Γεδεών εξήγησε γιατί θεώρησε το ταξίδι στην Βασιλεύουσα σημαντικό και γιατί θέλησε να γνωρίσει καλύτερα και από κοντά, τους Ομογενεικούς συντάκτες και τα ΜΜΕ και ταυτόχρονα να τους ευχαριστήσει για
 «ότι κάνουν για τον Άγιο Κωνσταντίνο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εύχομαι, κατέληξε, αυτή η συνάντηση να επαναληφθεί.

Ο π. Γεδεών ενημέρωσε τους παρευρεθέντες ότι με την ευκαιρία της γιορτής των Αγίων Κων/νου και Ελένης η κοινότητα ετοιμάζει κάτι ιδιαίτερο και πολύ σύντομα θα έχει την δυνατότητα να μοιραστεί με τον Τύπο τις λεπτομέρειες.

Σε άλλο σημείο της συνάντησης ο π. Γεδεών αναφέρθηκε στην σχέση που έχει ο ίδιος με τον Άγιο Κωνσταντίνο και με την Κωνσταντινούπολη και τόνισε
ότι έρχεται «γεμάτος» πνευματικά, από το πρόσφατο ταξίδι του εκεί, με την συνοδεία των μελών της Κοινότητας.

Αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Κοινότητας και σεόσους από τα υπόλοιπα μέλη είχαν πάει στο ταξίδι, αυτό, ο π. Γεδεών είπε ότι κι εκείνοι γέμισαν
πνευματικά.

Προσπάθησα, είπε, να τους δείξω όσα περισσότερα γίνεται. «Από εκκλησίες και αγαπημένα μέρη».

Ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας ο κ. Γερασόπουλος επεσήμανε ότι θεωρούν τα μέλη της Κοινότητας τον εαυτό τους τυχερούς, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος τους έστειλε τον «υιό του τον Αγαπητό».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γερασόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Κοινότητας να λειτουργήσει και Ελληνικό Σχολείο μετά από παρέλευση 10-15 χρόνων.

Το σχολείο θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ήδη χάρη στις προσπάθειες της κ. Μπουρνιά έχουν βρεθεί υποψήφιοι μαθητές.

Η κ. Αμαλία Μπουρνιά, η πρόεδρος της είπε μιλώνταςγια τους εκπροσώπους του Τύπου, ότι «προσφέρεται σημαντικό έργο και στηρίζεται τους οργανισμούς τηςΟμογένειας και την Εκκλησία».

Θέλαμε, με την συνάντηση αυτή, να σας ευχαριστήσουμε για όλα όσα κάνετε, τόνισε η σημερινή πρόεδρος της Κοινότητας.

Μιλώντας με την σειρά της για τον ιερέα της Κοινότητας,η κ. Αμαλία επεσήμανε ότι ήρθε στην Κοινότητα και γυρίσαμε σελίδα ή μάλλον κεφάλαια.

Μάλιστα η κ. Μπουρνιά έπλεξε το εγκώμιο του π. Γεδεών χαρακτηρίζοντας τον δραστήριο, με πολύ όρεξη, αυθεντικός και πολύ συνεργάσιμος.

Νοιώθω, είπε, ότι με το καινούργιο συμβούλιο θέλουμε να κάνουμε πάρα πολλά.

Χτίζουμε, συμπλήρωσε, ίσως και ως Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, πάνω σε αυτά που έχουν, αφήσει ο κ. Γερασόπουλος και οι προηγούμενοι.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει το Απογευματινό σχολείο, έχουμε παιδιά και επίσης διευθύντρια, την κ. Μερόπη Κυριάκου.

H ιδέα αρχικά ήταν, «να μην πληρώνουν τα παιδιά δίδακτρα», αλλά υπάρχουν έξοδα και το «ξεκινάμε από το μηδέν».
Θα δώσουμε, πρόσθεσε, οικονομική βοήθεια σε παιδιά, πού έχουν την ανάγκη.

«Υπέροχη εμπειρία»

Αναφερόμενη στις εντυπώσεις της, από τον ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη η κ. Μπουρνιά, ανέφερε ότι ήταν το ονειρό της να το πραγματοποιήσει και τόνισε ότι «περπατήσαμε στα Αγία χώματα της Βασιλεύουσας και της Μικράς Ασίας, στη Σμύρνη και το Τσεσμέ».

Η κυρία Αμαλία καταλήγοντας είπε ότι ήθελε η κοινότητα με το ταξίδι αυτό να κάνει και μια πιο ουσιαστική προσφορά και δώρισε στην Φιλόπτωχο του.

Πέρα το ποσό (500 δολάρια) για τα έξοδα που απαιτεί ένα γεύμα για τους άπορους.

Εκτός προγράμματος μίλησε και ο εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού «Cosmos FM» και πρόεδρος του οργανισμού «Gaepis» κ. Στέλιος Τακετζής, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Τακετζής ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των εκπροσώπων του Τύπου, τους υπεύθυνους της Κοινότητας για την πρωτοβουλία της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο.

Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας και των ακολουθιών που θα γίνουν η Κοινότητα έχει καλέσει από τον Σύλλογο των εν Αθήναις Κωνσταντινουπολιτών και δεύτερο ιεροψάλτη, τον κ. Σπύρο Περιβολάρη, που
θα βοηθήσει στο πρόγραμμα των ακολουθιών τον κεντρικό ιεροψάλτη, κ. Γρηγόρη Μανινάκη.

Ενώ κάθε Παρασκευή οργανώνεται για τα παιδιά βραδιά κινηματογράφου όπου προσφέρεται και φαγητό pizza.

Για δεύτερη χρονιά θα προσφερθεί μετά την Ανάσταση μαγειρίτσα.

Όπως τόνισε ο Γερασόπουλος σημαντικό ήταν και το ζήτημα του καθαρισμού των εικόνων εντός του ναού, ολοκληρώθηκε με την συμβολή των πιστών.