ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΟΥ 2004 ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ (VIDEO)

Εντυπωσιακή και παρουσία αστέρων του θριάμβου της Εθνικής το 2004  η δεξίωση του Γενικού Προξένου στη Νέα Υόρκη για την «25η Μαρτίου».

 
Κείμενο: Φώτης Παπαγερμανός

 

Λαμπρή και παντελώς έξω από τα στενά όρια της διπλωματίας και του πρωτοκόλλου, ήταν η φετινή δεξίωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, μετά από απουσία δυο ετών,λόγω της πανδημίας.

Η δεξίωση μεταφέρθηκε φέτος για περισσότερη άνεση στην ανακαινισμένη αίθουσα «Χιώτη» του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας. 

Ήταν μια ορθή και άκρως μελετημένη απόφαση του Προξενείου και του έμπειρου διπλωμάτη του Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα, που είχε και πάλι την συμπαράσταση της τράπεζας «Atlantic Bank» και της πρόεδρου της κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου. Η Atlantic Bank ήταν ο επίσημος χορηγός συμβάλλοντας στο εντυπωσιακό για το μέγεθος και την ποικιλία «κέτερινγκ» της δεξίωσης.

Την βραδιά έκλεψαν με τις φωνές τους τα παιδιά της χορωδίας του Καθεδρικού, που όχι μόνο έψαλλαν το «Τη Υπερμάχω» αλλά ταυτόχρονα τραγουδούσαν σε απόλυτη αρμονία τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων συνθετών.

Κι αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την απρόσμενη εισβολή ότι την ώρα που ετοιμαζόταν τα παιδιά στην αίθουσα από τα αστέρια της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου του 2004, που οδήγησαν στον θρίαμβο της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου με την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάνγκελ.

Ήρθαν λοιπόν εκεί ο Αντώνης Νικοπολίδης και ο Γιώργος Καραγκούνης, μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας Κρίστοφερ Αντρέ Μαρκς.

Ο ίδιος ο Ότο Ρεχάνγκελ που βρέθηκε στην Αμερική για την πρεμιέρα της ταινίας «Κίνγκ Οττο» μίλησε στα Ελληνικά και χαιρέτησε τους παρευρεθέντες, ενώ μέσω του συνεργάτη του Γιάννη Τοπαλίδη, αναφέρθηκε στις εμπειρίες που έζησε μετά τον θρίαμβο του 2004 στην πατρίδα του, την Γερμανία, όπου οι ομογενείς τον υποδέχονται με θαυμασμό στα εστιατόρια τους και αρνούνται να πάρουν χρήματα.

Το κύριο μέρος της δεξίωσης αφορούσε την επέτειο της Εθνικής Ανεξαρτησίας της «25ης Μαρτίου 1821» και σε αυτό ήταν φανερό ότι το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας της Ομογένειας με την Ελλάδα είναι στο μυαλό τόσο των αντιπροσώπων της στην Ουάσινγκτον, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και στη Νέα Υόρκη.

Ήταν όμως και στο μυαλό του αντιπροσώπου της μαρτυρικής Κύπρου.
Η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επαίνεσε την Ομογένεια και ιδιαίτερα τον Γενικό Πρόξενο κ. Κωνσταντίνο Κούτρα και εξήρε το έργο του. Η κ. Παπαδοπούλου επεσήμανε ότι η 25η Μαρτίου είναι ταυτισμένη με τις παρελάσεις και τις δεξιώσεις.

Η 25η Μαρτίου είναι για να μας θυμίζει, τι σημαίνει να έχεις πίστη στον εαυτό σου, να έχεις ένα όραμα, να ξέρεις ποιος είσαι, που πηγαίνεις και τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος.

«Η ελευθερία», τόνισε η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, «δεν είναι δεδομένη». «Δεν μας δίνεται», συμπλήρωσε, «δωρεάν η ελευθερία, δεν συντηρείτε χωρίς αγώνες, δεν μεταβιβάζεται χωρίς θυσίες». 

Η ελευθερία, κατέληξε η κ. Παπαδοπούλου, είναι κάτι που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας και πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας. Είναι, πρόσθεσε, η ελευθερία συνυφασμένη με την ψυχή των Ελλήνων.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχάλης Φυλλίρης τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θέλουνε Ειρήνη, αλλά το σθένος που μας χαρακτηρίζει ως α Έλληνες, οι αξίες μας, οι πρόγονοι μας,  απαιτούν από εμάς να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε εθνική απειλή κατά της ελευθερίας μας.

Επειδή κοντεύουμε, είπε ο κ. Φυλλίρης, στην επέτειο της 1ης Απριλίου, μια ιδιαίτερη ημέρα για την Κύπρο αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που έχει σχέση με τα φυλακισμένα μνήματα. Όπου δόθηκαν μάχες και το 1974, κατά την διάρκεια της εισβολής των Τούρκων.

Ο κ. Φυλλίρης τόνισε ότι οι νεότερες γενιές εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της θυσίας των ηρώων που διεκδίκησαν πιο πριν την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας ήταν ο κύριος ομιλητής της βραδιάς και αναφέρθηκε τόσο στην ανάγκη της ενότητας όλων των Ελλήνων, όσο και στα πολλαπλά μηνύματα του αγώνα για την Ανεξαρτησίας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο αγώνας των Ελλήνων ενέπνευσε και πολλούς Αμερικανούς που πήγαν στην Ελλάδα και πολέμησαν για τα ιδανικά της ελευθερίας.

Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος ο Δρ. Κούτρας τόνισε ο Ελληνισμός πρωταγωνιστεί.
Παρούσα στην δεξίωση και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Μαρία Θεοφίλη.

Μικρό αφιέρωμα

Η δεύτερη έκπληξη της βραδιάς ήταν ένα όμορφο και σωστά παρουσιασμένο ειδικό μουσικό πρόγραμμα που ετοίμασε η ομάδα του Φύτου Στράτη με τραγούδια. Ομάδα «New York Productions» παρουσίασε αποσπάσματα από τον Θούριο και άλλα επετειακά τραγούδια. Συμμετείχαν οι: Αγγελική Ψώνη, Αριανδνη Άννα, Δημήτρης Μάικλ, Λούις Παναγιώτου και Θεόδωρος Πετρόπουλος.

Μια σειρά επιφανών ομογενών από τον χώρο της Τέχνης, των Γραμμάτων, της Εκπαίδευσης και του Τύπου, αλλά και τον χώρο των επιχειρήσεων και της επιστήμης έδωσαν το παρών τους στην δεξίωση, τιμώντας την πρόσκληση του Γενικού Προξένου, που δεν προλάβαινε να υποδέχεται τους καλεσμένους.

Είδαμε, μεταξύ άλλων, τον Επιχειρηματία στο Real Estate, αλλά  και Πρόεδρο της Alma Bank  κ. Ευστάθιο Βαλιώτη και την σύζυγό του Ματίνα.

Επίσης την πρόεδρο του Καθεδρικού την κ. Στέλλα Παντελίδη. Τον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Γ´ αντιπρόεδρο του Συμβουλίου του Καθεδρικού τον κ. Στέφανο Τσερπέλη. 

Την διευθύντρια του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού κ. Ρούλα Λαμπράκη.
 

Την Διευθύντρια του Ημερησίου Σχολείου την κ. Μερόπη Κυπραίου. 
Ακόμα ήταν εκεί ο πρόεδρος της Unilever κ. Ντίνος Χριστόπουλος, με την σύζυγό του, η σοπράνο κ. Αναστασία Ζαννή, ο βαρύτονος κ. Κώστας Τσουράκης, ο Νεκτάριος Αντωνίου και άλλοι εκλεκτοί εκπροσώπους της Τέχνης. 

Επίσης είδαμε τον Δρ. Βασίλη Λατουσάκη και την Ογκολόγο Στέλλα Λυμπέρη- Λατουσάκη. Ήταν εκεί και ο Δρ. Μαρίνος Πετράτου.

Είδαμε ακόμη τον διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών Γεράσιμο Κατσάνος και την βοηθό κ. Μαρία Αθανασοπούλου. 

Ακόμα τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας και ΝΥΝ πρόεδρο του Συλλόγου Καστοριέων Ομόνοια κ. Δήμο Σιώκη. 

Παρών και ο καθηγητής ιατρικής διακεκριμένος καρδιολόγος Δρ. Γεώργιος Ντάγκας με τους συνεργάτες και συναδέλφους του από το νοσοκομείο «Όρος Σινά».

Η πρόεδρος της «Atlantic Bank» κ. Νάνσυ Παπαϊωάννου σε δηλώσεις της στο «ΗellenicDNA» τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Χρόνια Πολλά, η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει εδώ απόψε». Η «Atlantic Bank» βοηθούσε και βοηθάει πάντα τον Ελληνισμό να γιορτάζει τις εθνικές επετείους. Έτσι και αυτή την φορά, εδώ στον ανακαινισμένο χώρο του Καθεδρικού, στην αίθουσα «Χιώτη». Σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο αποφασίσαμε, την πρώτη αυτή εκδήλωση μετά την Πανδημία να την κάνουμε εδώ. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη, που μου δόθηκε η ευκαιρία να είμαστε οι χορηγοί αυτής της εκδήλωσης»

Δείτε το video απο την εκδήλωση στο Μανχάταν για την 25η Μαρτίου, εδώ: 

https://fb.watch/bZc9V83S7o/

Φωτογραφίες: ΕTA PRESS

Picture

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ALMA BANK ΣΤΑΘΗΣ ΒΑΛΙΩΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΤΙΝΑ ΒΑΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΣΕΡΠΕΛΗ

 

Picture

 

ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ATLANTIC BANK ΝΑΝΣΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΠΡΑΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΑΝΗΣ

 

Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι του Φώτη Παπαγερμανού για το Hellenic DNA

Αλέξιος Ντόνας. Έλληνας της διασποράς στην Γερμανία. Ένας από τους «πυλώνες» του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού

Το Hellenic DNA ταξιδεύει νοερά στην Γερμανία και σας παρουσιάζει έναν από τους «πυλώνες» του νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελληνισμού, τον κύριο Αλέξιο Ντόνα. Έναν Έλληνα

Read More »

Νεκρός οπαδός της ΑΕΚ. Επίσημη η αναβολή του παιχνιδιού. Άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης τους 7 Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ

Γ. Οικονόμου για δολοφονία οπαδού της ΑΕΚ: «Ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο περιστατικό» – Ρίχνει ευθύνες σην ΕΛΑΣ, ξηλώνονται 7 αξιωματικοί. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου,

Read More »