15ο ετήσιο συνέδριο – Strategic meeting της TEN
Για το Hellenic DNA: Φώτης Καλιαμπάκος.
Έντονο ελληνικό χρώμα.
Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με το έντονο ελληνικό χρώμα του τοπίου και τη θάλασσα στο μεταίχμιο μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου, να εντυπωσιάζει τους ξένους, και όχι μόνο, καλεσμένους, πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Ναυσικά, η ετήσια συνάντηση στρατηγικού σχεδιασμού της Tsakos Energy Navigation, με την παράλληλη παρουσίαση μια σειράς άλλων φιλανθρωπικού χαρακτήρα δράσεων του ομίλου.
Ναυτική Ακαδημία Χίου
Τη ναυαρχίδα αυτών των δράσεων αποτελεί ασφαλώς η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Χίου, η οποία εγκαινιάστηκε στα τέλη του προηγούμενου Σεπτεμβρίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα ιδιωτικού χαρακτήρα ακαδημία του είδους.
Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος – Αρχηγού παρόντος…!
Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού υπήρξε για χρόνια το όραμα του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος ασφαλώς δεν έκρυβε τη χαρά του για το επίτευγμα αυτό, από την άλλη όμως δεν θέλησε να χαριστεί σε κανέναν και ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος, με τους Έλληνες εφοπλιστές να ηγούνται της παγκοσμίου ναυτιλίας και οι Έλληνες που θα ήθελαν να ακολουθήσουν αυτόν την πολλά υποσχόμενη επαγγελματική οδό να μην έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας και να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό.
Ο Καπετάν Τσάκος εξέφρασε την επιθυμία να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από ιδιώτες. Η Ακαδημία, η οποία στην πρώτη χρονιά της λειτουργίας της επέλεξε να εκπαιδεύσει 40 νέες και νέους από τους 200 που συνολικά είχαν κάνει αίτηση, λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», στη μνήμη της πολυαγαπημένης και πρόωρα χαμένης ανιψιάς του.
Αγέρωχη παρουσία ο ιδρυτής της εφοπλιστικής δυναστείας δέχτηκε να συνομιλήσει και να φωτογραφηθεί με όλους τους προσκεκλημένους και με τις παρεμβάσεις του έδειχνε ότι συνεχίζει να διατηρεί την υψηλή εποπτεία στην εφοπλιστική αυτοκρατορία την οποία ο ίδιος δημιούργησε.
Χίος και Ναύπακτος
Σε κάθε περίπτωση τα ηνία των επιχειρήσεων έχει πλέον, εδώ και πολλά χρόνια ο γιος του Νικόλαος Τσάκος, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη διαμόρφωση των σχέσεων της ναυτιλίας με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην άντληση κεφαλαίων στις αγορές και οδήγησε την ΤΕΝ, ως την πρώτη ελληνική εταιρία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Ο Νίκος Τσάκος ήταν και ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης. Ο κύριος Τσάκος και, αφού έκανε, εμφανώς ικανοποιημένος από την πορεία της εταιρίας, μια σύντομη αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις των επιχειρήσεων, την πρόκτηση καινούριων πλοίων και την γενικότερη ανοδική πορεία της επιχείρησης κάλεσε στο βήμα τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κύριο Γιώργο Τσούνη.
Γιώργος Τσούνης- Στην πρωτοπορία της φιλανθρωπικής δράσης η οικογένεια Τσάκου.
Ο Γιώργος Τσούνης, ο οποίος διανύει, τους τελευταίους μήνες της γόνιμης θητείας του στην Αθήνα, ως πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, πήρε το λόγο και μίλησε με θέρμη για τα επιτεύγματα της οικογένειας Τσάκου, για τη ναυτική ακαδημία της Χίου, αλλά και για την πρόσφατη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε και ο ίδιος στο σπίτι της οικογένειας, στην οποία συγκεντρώθηκαν χρήματα για το Πανεπιστήμιο Columbia, το οποίο τα τελευταία χρόνια ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα και τη συνεργασία του με τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο Γιώργος Τσούνης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να τονίσει ότι ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ των ιδιωτικών και των ξένων ιδρυμάτων, τόνισε ότι αγαπά και στηρίζει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την εγκατάσταση στην Ελλάδα των μεγάλων αμερικανικών πανεπιστημίων.
Ο Γιώργος Τσούνης αναφέρθηκε και στις επιτυχίες του ομίλου Τσάκου και της ελληνικής ναυτιλίας και ναυτοσύνης που κυριαρχεί στο παγκόσμιο στερέωμα και θέλησε να μιλήσει και για τις επιτυχίες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Πριν από λίγα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και λοιδορήθηκε άδικα από πολλούς και όμως τώρα βρίσκεται, στην πρωτοπορία της οικονομικής ανάπτυξης, πυλώνας σταθερότητας στην πολυτάραχη ευρύτερη περιοχή μας. «Πριν από λίγα χρόνια οι άνεργοι στην Ελλάδα δεν έβρισκαν δουλειά, τόνισε ο κύριος Τσούνης, ενώ τώρα οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν εργαζομένους…»!
Στη συνέχεια ο κύριος Τσούνης μίλησε, με μια εκτενή και συναισθηματικά φορτισμένη λόγω της πορείας της δικής του οικογένεια, ιστορική αναφορά στις βαθιές και μακροχρόνιες σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήταν το σχέδιο Μάρσαλ, είπε, και η αμερικανική βοήθεια που στήριξε την οικογένειά μου, πριν ακολουθήσει το «αμερικάνικο της όνειρο», στον φτωχικό και χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα Πλάτανο της Ορεινής Ναυπακτίας, και βέβαια ολόκληρη τη μαστιζόμενη από τα δεινά του πολέμου χώρα, να βγει από την φτώχεια και την απελπισία, ενώ άλλοι, τόνισε καταχειροκροτούμενος ο κύριος Τσούνης, υπονοώντας με δεικτικό τρόπο τη Ρωσία, απεργάζονταν για τη χώρα άλλα σκοτεινά και αντιδημοκρατικά σενάρια διάσπασής της, όπως άλλωστε και σήμερα το κάνουν σε κοντινές περιοχές -μια σαφής αναφορά στη μαρτυρική Ουκρανία.
Και τώρα, όπως και τότε, τόνισε με περηφάνια για την νέα του πατρίδα ο Γιώργος Τσούνης είναι και πάλι οι ΗΠΑ είναι αυτές που στηρίζουν τη σταθερότητα και την ευημερία της Ελλάδας, ενώ στο μεταξύ έχει ανθήσει και μια ισχυρή ελληνοαμερικανική κοινότητα, παιδί της οποίας είναι βέβαια και ο ίδιος, καταφέρνοντας να φτάσει σε αυτή την θέση να εκπροσωπεί τη νέα του πατρίδα στην γενέτειρα των γονιών του καθώς και τις ελληνικές αξίες που αυτοί του μετέδωσαν στις ΗΠΑ.
Το ξενοδοχείο στο οποίο βρισκόμαστε, συνέχισε σε αισιόδοξο τόνο ο κύριος Τσούνης, δείχνει την πορεία και τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού, αφού παλιά, όπως θυμάται ο ίδιος Αμερικανοί τουρίστες έμεναν με ένα υπνόσακο στις παραλίες ξοδεύοντας ένα δολάριο την ημέρα, ενώ σήμερα ο εμβληματικός Αστέρας της Βουλιαγμένης εισπράττει έως και 2.000 Ευρώ για μια διανυκτέρευση, ενώ στη γειτονική ομώνυμη μαρίνα ελλιμενίζονται εντυπωσιακά σκάφη.
Τέλος ο κύριος Τσούνης, δείχνοντας ότι γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της ναυτιλίας και της διεθνούς οικονομίας, απηύθυνε κάλεσμα, υπό τις επιδοκιμασίες του Καπετάν Τσάκου, στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθει σε επικοινωνία με τους Έλληνες εφοπλιστές και να αξιοποιήσει την εμπειρία αιώνων που διαθέτουν κατά τη δημιουργία των νέων νομοθετικών και κανονιστικών πλαισίων, και όχι να αφήνει αυτή την κεντρική για την παγκόσμια οικονομία νομοθέτηση σε πολύ νεαρούς νομικούς που αγνοούν την ουσία του αντικειμένου.
Δείτε στο πρώτο Video του Hellenic DNA, στο 15ο ετήσιο συνέδριο – Strategic meeting της TEN τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Γιώργο Τσούνη. (Multimedia – Journalist: Παναγιώτης Σαατσόγλου)
Οι ευκαιρίες και τα διλήμματα της νέας εποχής.
Σε μερικές από αυτές τις νέες προκλήσεις αναλώθηκε και το αμιγώς επιχειρηματικό κομμάτι της εκδήλωσης. Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ναυτιλία και συζητήθηκε εκτενώς αφορά τα νέας γενιάς καύσιμα. Όλοι έχουν συμφωνήσει και οι χώρες έχουν αρχίσει να θεσπίζουν κανονιστικά πλαίσια για την χρήση από τα πλοία φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων.
Όμως, ενώ για πολλές δεκαετίες το καύσιμο των καραβιών ήταν πρακτικά μόνο ένα, τώρα υπάρχουν αρκετά εναλλακτικά, και η πρόκληση είναι σε συνεννόηση με τα κράτη και τους θεσμούς να γνωρίζουν οι εφοπλιστές ότι το καύσιμο που επιλέγεται τώρα στα καράβια που ναυπηγούνται θα συνεχίζει να είναι διαθέσιμο και στη μέση ζωή αυτών των πλοίων.
Διαφορετικά οι τεράστιες επενδύσεις των εφοπλιστών θα κινδυνεύσουν να απαξιωθούν, αφού ένα καράβι ναυπηγείται για τουλάχιστον 30 χρόνια ζωής, καθιστώντας απολύτως αναγκαίο το μακροχρόνιο σχεδιασμό. Μια άλλη πρόσκληση για τη ναυτιλία είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια στελέχη της εταιρίας παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη, έγιναν εκτενείς αναλύσεις της διεθνούς συγκυρίας, με όλα βέβαια να καταλήγουν και στην κοινή διαπίστωση ότι πάρα πολλά για την πορεία της διεθνούς οικονομίας θα εξαρτηθούν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Υψηλές παρουσίες.
Στην εκδήλωση πέραν των πολλών διακεκριμένων καλεσμένων από την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας και σύσσωμη της ηγεσία του ομίλου Τσάκου, του οποίου τα στελέχη έχοντας ταξιδέψει κυρίως από την Αγγλία, αναφέρονταν σχεδόν με ζήλια στον καιρό της Αθήνας, παραβρέθηκαν η, ελληνικής καταγωγής, πρέσβης του Παναμά στην Αθήνα Julie Lymberopulos και ο διακεκριμένος καθηγητής Βιολογίας, ένας από αυτούς που συνέβαλαν στην αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA, κύριος Άρης Πατρινός.