Ντουμπάι. Τι περιμένουμε από την 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή;

Ο σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος της COP28 που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκανε λόγο για «θετικές εξελίξεις» στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), αλλά προειδοποίησε τις χώρες ότι «τα χρονικά περιθώρια λιγοστεύουν» για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

«Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα και όχι αρκετά ικανοποιητικά», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου ολομέλειας ενώπιον όλων των εκπροσώπων χωρών, επαναλαμβάνοντας ότι σκόπευε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των εργασιών της COP28 την Τρίτη.

«Τώρα είναι η ώρα να παραμερίσουμε προσωπικά συμφέροντα για το καλό του γενικού συμφέροντος», είπε ο Αλ Τζαμπέρ, υιοθετώντας έναν πιο αυστηρό τόνο. «Πρέπει να δουλέψουμε. Ήρθε η ώρα για αποφάσεις. Σας παρακαλώ, μην διστάζετε».

Το 2023 αναμένεται να είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με την επιστημονική κοινότητα να κρούει ολοένα και συχνότερα τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και την αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

klimatiki allagi 3 7

Να σημειωθεί ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) ενέκριναν επίσημα μια συμφωνία για τη δημιουργία ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, η συμφωνία έγινε δεκτή με τις ενθουσιώδεις επευφημίες των συνέδρων.

Η συμφωνία είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προβλέπει τη δημιουργία ταμείου που θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), άνοιξε στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι και ολοκληρώνεται την Τρίτη 12 Νοεμβρίου.

Η Cop28 να είναι επισήμως η μεγαλύτερη COP που διοργανώθηκε ποτέ με 80.000 εγγεγραμμένους συμμετέχοντες.

Εrtnews – ΑΠΕ