Του Φώτη Καλιαμπάκου για το Hellenic DNA.
Ύστατη έκκληση για την ενότητα της Ομοσπονδίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Φίλιπ Κρίστοφερ.
Στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια, αντί, λόγω του γνωστού διχασμού, για τα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Σταθάκειο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτη η πρώτη, και προκαταρκτική, συνεδρίαση της Επιτροπής Παρέλασης, υπό τον πρόεδρό της Φίλιπ Κρίστοφερ.
Το θέμα του διχασμού της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης έριξε τη βαριά σκιά του στη συνεδρίαση και τέθηκε στο τραπέζι προτού αρχίσει η προγραμματισμένη συζήτηση για την επερχόμενη παρέλαση. Καθώς και οι δύο πρόεδροι της διχασμένης Ομοσπονδίας καθώς και πολλά μέλη των δύο συμβουλίων ήταν παρόντες, ο Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος είναι, λόγω του κύρους του και της προσφοράς του στην Ομογένεια, ο κοινής αποδοχής πρόεδρος της επιτροπής παρέλασης, χάριν στον οποίο έχουν πραγματοποιηθεί παρά το διχασμό οι τελευταίες παρελάσεις, είχε κάποιες προκαταρκτικές επαφές και με τα δύο μέρη και πρότεινε μια λύση.
Η λύση αυτή φαίνεται να είχε καταρχήν τουλάχιστον την αποδοχή και από τις δύο πλευρές και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός 21μελούς συμβουλίου με δέκα μέλη από τις δύο πλευρές και κάποιον κοινά αποδεκτό ουδέτερο 21ο.
Το συμβούλιο αυτό θα έχει ως σκοπό την προσωρινή λειτουργία της Ομοσπονδίας με τελικό στόχο τη διενέργεια εκλογών ανάδειξης νέας ηγεσίας, εν ευθέτω χρόνω, ίσως έξι μηνών. Οι εκλογές στα πλαίσια αυτής της πρότασης θα πρέπει να διεξαχθούν με το παλιό καταστατικό, κάτι που όμως φάνηκε να μην είναι απολύτως δεκτό και από τις δύο πλευρές. Ένα ακόμα από τα ανοιχτά διαδικαστικά ζητήματα, για τα οποία μίλησε εκτενώς ο Πίτερ Γεραζούνης, είναι αυτό του μητρώου των οργανώσεων που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Ο Κρίστοφερ θέλησε να κάνει αυτές τις αναφορές σχετικά σύντομα για να μην οξυνθούν τα πνεύματα και με «πυροσβεστικό» τρόπο κατέστειλε εν τη γενέσει τους κάποιες παρεμβάσεις, οι οποίες είχαν την τάση να εξελιχθούν σε λεκτική διαμάχη. Σε κάθε περίπτωση την «κραυγή» για ενότητα συμμερίζεται και η εκκλησία.
Ο πατήρ Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε στη συνεδρίαση τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, και τέλεσε εκ μέρους του και τον καθιερωμένο αγιασμό, τόνισε ότι και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι αποφασισμένος να μην συμμετέχει σε καμία εκδήλωση των δύο μερών έως ότου επιτευχθεί η ενότητα και θα στηρίζει ως τότε μόνο την Επιτροπή Παρέλασης.
Ο πατήρ Κωνσταντινίδης απέρριψε επίσης ως εντελώς αβάσιμες τις φήμες που θέλουν την αρχιεπισκοπής να πάρει υπό την εποπτεία της την παρέλαση και έκανε ακόμα μια φορά έκκληση για την ενότητα της Ομοσπονδίας.
Τα προβλήματα του διχασμού
Πάντως για όσο συνεχίζεται η διαμάχη, ακόμα κι αν τελικά συμφωνηθεί και πάλι να ηγηθεί ο Φίλιπ Κρίστοφερ της επιτροπής παρελάσεως και ακόμα κι αν πραγματοποιηθεί, όπως πέρυσι με επιτυχία η παρέλαση, οι ανοιχτές πληγές παραμένουν.
Το Σταθάκειο, μετά μάλιστα και την εκδημία του αείμνηστου δωρητή του κτιρίου, παραμένει κλειστό και χρειάζεται και ανακαίνιση. Δεν μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ όπως τόνισε ο Φίλιπ Κρίστοφερ, αυτός θα ήταν ο χώρος στον οποίο οι ομοσπονδίες θα έπρεπε να προσφέρουν τη φιλοξενία τους το επόμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Κύπριο πρόεδρο.
Οι λογαριασμοί της ομοσπονδίας, περίπου 200.000 παραμένουν παγωμένοι, ενώ οι χρονοβόρες και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες συνεχίζονται. Παράλληλα η εικόνα της ομοσπονδίας και της ομογένειας έχει δεχτεί πλήγμα.
Σε κάθε περίπτωση μετά από μια τελευταία έκκληση για ενότητα Ο Φίλιπ Κρίστοφερ στράφηκε προς την ημερήσια διάταξη και το κύριο θέμα της συνάντησης, την παρέλαση.
Απολογισμός της προηγούμενης παρέλασης
Αρχικά έγινε ο απολογισμός της προηγούμενης παρέλασης. Ο Φίλιπ Κρίστοφερ παρουσιάσε τον ισολογισμό της παρέλασης του 2024, τονίζοντας ότι αυτός έχει γίνει με τα υψηλότερα λογιστικά στάνταρντς και ότι τα έχει ελέγξει πολλαπλώς και ο ίδιος προσωπικά.
Τα έξοδα της παρέλασης, σύμφωνα με το αναλυτικό φυλλάδιο που διανεμήθηκε, ανήλθαν στο ποσό των 423.096 δολαρίων ενώ τα έσοδα ήταν 432.687. Προκύπτει λοιπόν ένα πλεόνασμα 9.000 δολαρίων, το οποίο όμως θα μπορούσε να διευρυνθεί έως και τις 15.000, εφόσον εισπραχθούν κάποιες ως τώρα ανείσπρακτες οφειλές ή υποσχεθείσες δωρεές.
Ο Κρίστοφερ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να φροντίσουν, όσο μπορούν για να εισπραχθούν αυτά τα επιπλέον χρήματα. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στον ισολογισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα για την έλευση και διαμονή του αγήματος των ευζώνων, τα οποία καλύφθηκαν αποκλειστικά από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με τον Φίλιπ Κρίστοφερ να ευχαριστεί για ακόμα μία φορά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για αυτή του την κίνηση.
Ο προγραμματισμός για την επόμενη παρέλαση
Στη συνέχεια ο Φίλιπ Κρίστοφερ εξήρε το ρόλο του έχοντα το γενικό πρόσταγμα την προηγούμενη φορά Σταύρο Παπαγερμανό, ο οποίος θα έχει και φέτος τον ίδιο κομβικό ρόλο στην παρέλαση. Η παρέλαση του 2025 θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου, 5 μόλις μέρες μετά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.
Η ημερομηνία αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο τις οποίες πρότεινε στην Επιτροπή της Παρέλασης ως διαθέσιμες η αστυνομία της Νέας Υόρκης και επελέγη για μια σειρά από λόγους, με κυριότερο το ότι είναι πράγματι κοντά στην επέτειο, ενώ η δεύτερη ήταν αρκετά μακριά και κοντά στο Πάσχα.
Επίσης μεταξύ άλλων και για το λόγο ότι η κοντινή ημερομηνία ίσως λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση των διαδικασιών της οργάνωσης αλλά και ίσως της αναγέννησης της ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της επιτροπής προσπάθησε να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα στις διαδικασίες της οργάνωσης και απηύθυνε κάλεσμα σε εθελοντές να στελεχώσουν τις διάφορες θέσεις της διοργάνωσης. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για την 1η Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο.
Ανάγκη Εξωστρέφειας
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι σύσσωμου του ομογενειακού τύπου, ασφαλώς ανάμεσά τους και το HellenicDNA. O Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε όλα τα μέσα ξεχωριστά για την προσφορά τους. Θέλησε όμως να τονίσει την ανάγκη της προβολής της παρέλασης και μέσω αυτής των ελληνικών και κυπριακών εθνικών θεμάτων και στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό μέσω των μεγάλων μέσων επικοινωνίας.
To HellenicDNA υποσχέθηκε και πάλι δια του εκπροσώπου του να συμβάλει στη διάδοση της παρέλασης και των μηνυμάτων της εθνικής γιορτής.
Παρά το γεγονός ότι πέρσι έγινε μια αρχή, όπως τόνισε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της παρέλασης Δημήτρης Φίλιος με την κάλυψη που προσέφερε το New York 1 και, χάριν στη βοήθεια του ομογενή μεγιστάνα Τζον Κατσιματίδη, το WABC. Όμως, όπως υπογράμμισε ο Κρίστοφερ αυτό δεν αρκεί και ίσως να πρέπει να προσληφθεί μια εταιρία δημοσίων σχέσεων, κάτι που φάνηκε να γίνεται κοινά αποδεκτό.
Ενότητα ως προϋπόθεση για την ανανέωση
Η παράταση αυτής της διαμάχης, του διχασμού, της αντιδικίας και της δικαστικής διαμάχης στο νομικό σύστημα των ΗΠΑ, που είναι ασφαλώς εκτός της ελληνικής κοινότητας, με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι καλούνται οι Αμερικανοί να λύσουν τα δικαστικά προβλήματα των Ελλήνων, όχι μόνο εκπέμπει μια άσχημη και, επιεικώς, μη σοβαρή εικόνα για την Ομοσπονδία και την Ομογένεια συνολικότερα και προς τους Έλληνες αλλά και στους Αμερικανούς. Πέραν όμως από αυτό και κατά την ταπεινή γνώμη του υπογράφοντα, η ενότητα είναι ασφαλώς απολύτως απαραίτητα και «εκ των ων ουκ άνευ» για την Ομοσπονδία και αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της, αλλά όχι και ικανή για την προσαρμογή των θεσμικών οργάνων της Ομογένειας στις ανάγκες των καιρών.
Οι θεσμοί αυτοί, χωρίς αμφιβολία ιστορικοί και αξιοσέβαστοι για την προσφορά τους, δημιουργήθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, και είναι φυσικό ότι χρειάζονται νέα πνοή. Είναι απαραίτητα λοιπόν η νέα, ενωτική, ηγεσία να στοχαστεί βαθιά και να αναζωογονήσει τους θεσμούς αυτούς στο πνεύμα των αναγκών και των συνθηκών του 21ου αιώνα.
Φώτης Καλιαμπάκος για το Hellenic DNA