Βέλγιο. Τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών

Τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα δεξιώσεων της Grand Place και συγκέντρωσε εκπροσώπους των ελληνικών φορέων της ομογένειας, αξιωματούχους της πόλης των Βρυξελλών και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Νίκη Κεραμέως, η Πρέσβυς της Ελλάδας στο Βέλγιο Σοφία Γραμματά, ο Πρόξενος Βασίλειος Ζαρμπάλης και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Το παρών έδωσαν, επίσης, η Υπουργός Συντάξεων του Βελγίου Karine Lalieux, η αντιδήμαρχος πολιτισμού της πόλης των Βρυξελλών, Delphine Houba, ο δήμαρχος του Ixelles, Χρήστος Δουλκερίδης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Saint-Gilles, Thierry Van Campenhout, ενώ ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Τάγματος των φίλων του Manneken Pis.

Από την εκδήλωση, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι ελληνικοί εθνικοτοπικοί σύλλογοι, με την τεράστια συνεισφορά τους στα ελληνικά δρώμενα της πόλης όλα αυτά τα χρόνια. Ως εκ τούτου, τους παρευρισκόμενους ξεσήκωσαν με τον χορό τους οι χορευτικές ομάδες TRADIDANSE, του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, του Συλλόγου Κρητών, καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών «Κερασιά».

βρυξεεελλεσ
Οι χορευτικές ομάδες TRADIDANSE, του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, του Συλλόγου Κρητών και της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών «Κερασιά» στην εκδήλωση για την ίδρυσή της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών.

Λίγες ώρες πριν την εκδήλωση για την ίδρυσή της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έτυχε Θερμής υποδοχής από τους Έλληνες των Βρυξελλών.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών σε μια ασφυκτικά γεμάτη από 400 και πλέον παρευρισκόμενους – αίθουσα δεξιώσεων του Δημαρχείου των Βρυξελλών, παρουσία της Υπουργού Συντάξεων και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης της βελγικής κυβέρνησης, Karine Lalieux, του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, της Πρέσβεως της Ελλάδας στο Βέλγιο, Σοφίας Γραμματά και διαπρεπών μελών της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, ενώ άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου της, Φίλιππου Κοτσαρίδη.

«Να σας πω κάποια λόγια από καρδιάς: είμαι πανευτυχής και συγκινημένη, και θέλω να συγχαρώ εσάς, τη διοίκηση, και όλα τα μέλη μίας τόσο δυναμικής, πολυπληθούς και ιστορικής ελληνικής κοινότητας στις Βρυξέλλες, που συμπληρώνει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της.

Γνωρίζω ότι έχετε ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της ζωή των Βρυξελλών, γνωρίζω όμως και πόσο δυνατά χτυπάει η καρδιά σας για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα» ήταν το μήνυμα που επέλεξε να στείλει, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και μιλώντας στα γαλλικά η Νίκη Κεραμέως, αποσπώντας το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού.

βρυξελλλε
Η υπουργός στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της επιστολικής ψήφου η οποία, όπως τόνισε, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας.

Η υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Στην πλατφόρμα η οποία λειτουργεί λίγες μέρες έχουμε εγγραφές από 77 χώρες του εξωτερικού αλλά και από το εσωτερικό. Η επιστολική ψήφος αφορά όλους. Ναι μεν αφορά κυρίως εσάς, γιατί είναι ο μόνος τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό, αλλά φροντίσαμε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και για όποιον Έλληνα στο εσωτερικό επιθυμεί να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο. Και σκεφτείτε ότι υπάρχουν κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίες μπορούν να επωφεληθούν πρώτες από αυτό το μέτρο: ηλικιωμένοι, πολίτες με κινητικά προβλήματα ΑμεΑ, εποχικά εργαζόμενοι.».

Πηγή: newsville

Φωτογραφίες: Alex. Michailidis / Newsville.be

Πέθανε σε ηλικία 54 ετών ο ηθοποιός Μάθιου Πέρι, από την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Φιλαράκια»

Ο αμερικανοκαναδός ηθοποιός και παραγωγός Μάθιου Πέρι, διάσημος αφού ενσάρκωσε τον Τσάντλερ Μπινγκ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια» («Friends»), βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του

Read More »