Αναβάλλεται το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη και η συνάντηση με Ερντογάν και με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανισμών  

Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας, Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αλλαγή της ημερομηνίας συνάντησης, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 78η Συνόδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από 20 έως 22 Σεπτεμβρίου.

Οπότε μετατίθεται και η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια τύχη, ασφαλώς, θα έχει και η προγραμματισμένη εκδήλωση για τις 18 Σεπτεμβρίου με τους φορείς της Ομογένειας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν και ο χρόνος του Έλληνα Πρωθυπουργού στην αμερικανική μεγαλούπολη θα είναι πιο περιορισμένος, γίνεται προσπάθεια προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα του η εκδήλωση με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανισμών και επιχειρήσεων, που ήταν να γίνει στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Harvard Club, στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνουν, το Ιδρυμα της Ημέρας του ΟΧΙ (The Washington OXI DAY Foundation), η AHEPA, η Ηγεσία των 100 (Leadership 100), το Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute – AHI), η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI), οι τραπεζικοί οργανισμοί ALMA Bank και Atlantic Bank, το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων, η Ενωση Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών (Hellenic American Bankers Association – HABA), το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic – American Chamber of Commerce), το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC), η Ελληνική Ομοσπονδία Νέας Ιερσέης (Hellenic Federation of New Jersey), ο Σύλλογος Ελλήνων Δικηγόρων Νέας Υόρκης (Hellenic Lawyers Association), ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος Νέας Υόρκης (Hellenic Medical Society of New York – HMSNY), η Ελληνική Εθνική Κοινότητα (National Hellenic Society) και η ΠΣΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Ν.Υόρκη είχε κλειδώσει για 18 Σεπτεμβρίου, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνάντησε προ ολίγων ημερών στην Τουρκία τον ομόλογο του, Χακάν Φιντάν.

Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν δρομολογήσει οδικό χάρτη στα ελληνοτουρκικά σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου. Ο πολιτικός διάλογος προφανώς αφορά τα καυτά θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, για τα οποία η Αθήνα φιλοδοξεί ότι θα μπορούσε ίσως να φτάσει και στη Χάγη.

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Κομβικό σημείο στον οδικό αυτό χάρτη θα είναι και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, η οποία μετατατίθεται.

Το Κυπριακό θα είναι επίσης ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Αθήνα και η Λευκωσία επιθυμούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω των τραγικών εξελίξεων στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός είχε αναβάλλει και την επίσκεψη του στη ΔΕΘ, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως πολλές “φανφάρες”. Ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδιο το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ωστόσο μετά δεν θα αναχωρήσει για ΗΠΑ, αλλά θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Λονδίνο. Ρούμπη Γεωργακοπούλου. Όλα έτοιμα για την συμμετοχή της ελληνικής ομογένειας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

“Η αρχή έγινε.  Είμαστε περήφανοι, γράψαμε ιστορία. Στις 20 Μαΐου του 2023, έγινε τουλάχιστον η αρχή.  Αν και λίγος (λόγο των περιορισμών), ο Ελληνισμός του

Read More »