Νέα Υόρκη. Εκδήλωση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων Ελλήνων που διέπρεψαν στις ΗΠΑ

Πραγματοποιήθηκε την 6η Ιουνίου με ιδιαίτερη επιτυχία και με αθρόα προσέλευση νεανικού κυρίως κοινού, στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η εκδήλωση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων Ελλήνων που διέπρεψαν στις ΗΠΑ με ακροατήριο τη νέα γενιά  Ελλήνων φοιτητών και νέων επαγγελματιών που ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή στις ΗΠΑ. 

Η εκδήλωση, με τίτλο “Tech and Innovation Meetup for Hellenic Business Leaders and Entrepreneurs”, συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HACC),  το  Greektech που βοηθά νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στις ΗΠΑ, με χορηγό την εταιρεία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας Carter Deluca & Farell.

Κατά το χαιρετισμό του, ο  Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι ο σκοπός της εκδήλωσης είναι διττός και αφορά τόσο στην  ενημέρωση και έμπνευση των νέων Ελλήνων που αρχίζουν τώρα την επαγγελματική τους ζωή στις ΗΠΑ όσο και στην γνωριμία και τη δικτύωση των νέων μεταξύ τους, αλλά και με τις παλαιότερες γενεές Ελλήνων που διέπρεψαν στις ΗΠΑ.

Εκπρόσωποι αυτής της παλαιότερης γενιάς μεταλαμπάδευσαν την εμπειρία τους στους νέους, εξηγώντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν φεύγοντας από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες που δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά πριν καταλήξουν στις ΗΠΑ. 

 

Κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης ήταν η Eftihia Pylarinou-Piper (Ανώτερη Σύμβουλος στην Red Apple Group και εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου του HACC) και ο  Evan Kotsovinos (ανώτατο στέλεχος της Google). Tην συζήτηση συντόνισε ο Petros Perselis.

Oι ομιλητές παρέθεσαν την δική τους εμπειρία στην επαγγελματική τους εξέλιξη, στην μετανάστευση -σε διαφορετικές χρονικές περιόδους- στις ΗΠΑ, και το ρόλο που έπαιξε η καταγωγή ή το φύλο τους στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ομιλητών ήταν το πείσμα να πετύχουν τους στόχους που είχαν θέσει ο καθένας στον τομέα του, καθώς και η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης προκλήσεων και παράκαμψης ανυπέρβλητων εμποδίων.

Και οι δύο ομιλητές συνέστησαν στους νέους υπομονή και επιμονή στους στόχους τους, τονίζοντας  ότι η αποτυχία είναι μέρος της περιπέτειας της ζωής και της απόκτησης εμπειρίας, καθώς η τόλμη και η επιμονή ανταμείβουν τις προσπάθειες. Χαρακτηριστική ήταν η κατάληξη της συζήτησης, όταν η κα Pylarinou-Piper διάβασε απόσπασμα από το ποίημα «Ιθάκη» του Καβάφη.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, οι παρευρισκόμενοι έθεσαν ερωτήματα για τις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις τεχνολογικές επαναστάσεις της εποχής μας, όπως ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, έμφαση δόθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα και στο τεχνολογικό hub που αναπτύσσεται στη Θεσσαλονίκη με τεράστιο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. 

Κατά τον κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στην σοβαρή δεκαετή κρίση που πέρασε η Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη διαρροή εγκεφάλων νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain), και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και η ταχεία οικονομική της ανάπτυξη θα συμβάλλουν στην αντιστροφή του φαινομένου, δηλαδή σε ένα «brain gain». 

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ 3