Νέα Υόρκη. Αντιπαράθεση για τη ροζ σημαία

Την απόσυρση του έργου που απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ροζ χρώμα, η οποία είχε τοποθετηθεί σε χώρο του Γενικού Προξενείου στο πλαίσιο της έκθεσης της καλλιτέχνιδος Γεωργίας Λαλέ με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τα εγκλήματα με θύματα γυναίκες, φέρεται να ζήτησε το Υπουργείο Εξωτερικών, που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες ,δεν το θεωρεί θέμα λογοκρισίας, αλλά σεβασμού του χώρου, που είναι δημόσιος, έχει συγκεκριμένους κανόνες και αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής διπλωματίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε στον ΣΚΑΙ ότι “προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης και είναι κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι μπαίνει στο τραπέζι πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα, είναι ιερά, ένα από αυτά είναι η σημαία μας, το σύμβολο, είναι ιερό σύμβολο. Ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε: “Νομίζω ότι η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους μας, μας ενώνει όλους, ανεξαρτήτως τού πού ανήκουμε και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων τα οποία συζητάμε”.

Επρόκειτο για ένα από τα έργα της έκθεσης, με τίτλο «Neighborhood Guilt» (Ενοχές της Γειτονιάς), το οποίο ήταν δημιούργημα με την χρήση κλινοσκεπασμάτων από γυναίκες – θύματα βίας, τα οποία είναι δωρεά δικών τους ανθρώπων, με κεντρικό άξονα τη στηλίτευση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος γυναικών που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνονται γνωστές.

Όπως επεσήμανε η κ. Λαλέ στα εγκαίνια της έκθεσης, το έργο της έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των γενοκτονιών στην Ελλάδα που, όπως τόνισε, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς μόνο το 2022 καταγράφηκαν 22 γυναικοκτονίες.

Από την πλευρά του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας σε συνέντευξη στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Cosmos FM» για το θέμα, είχε επικαλεστεί την ελευθερία της Τέχνης, ενώ είχε τονίσει πως στόχος της Γεωργίας Λαλέ ήταν να αφυπνίσει μέσω μιας δυνατής εικόνας και όχι να προσβάλει το σύμβολο της σημαίας.

Το θέμα ανακίνησε ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός κατά την ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων: «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Θέση πάνω στο ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης λέγοντας πως: «Η τέχνη επιτρέπεται να ‘παίζει’ ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία». «Δεν περιμένω από τον κ. Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη, αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς υποστηρίζει ότι “η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών”.

Η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Μια γυναίκα καλλιτέχνις εκθέτει στη Νέα Υόρκη , στο ελληνικό προξενείο, έργα της για τις γυναικοκτονίες και την κακοποίηση των γυναικών. Ανάμεσα στα έργα είναι και η ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κρεβατιών γυναικών από την Ελλάδα. Η σημαία έχει το ροζ χρώμα. Η νεαρή Ελληνίδα εικαστικός μέσα από τη ροζ σημαία από σεντόνια συμπυκνώνει τη φωνή των Ελληνίδων γυναικών. Οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο.

Η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες.

Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση.

«Το έργο τέχνης αυτό δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» αναφέρει η περιγραφή της έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ.

Με πληροφορίες από ERTnews, Hellas Journal, ΑΠΕ, ΕΡΤ

Θεοφάνια – Φώτα. Από τις μεγάλες γιορτές του ελληνορθόδοξου εορτολογίου. Το νόημα της Βαπτίσεως του Κυρίου

Της Δασκαλοπούλου Σοφίας,Θεολόγου, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Χριστιανισμού Α.Π.Θ. Το νόημα της Βαπτίσεως του Κυρίου. Η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, τιμά με την σημερινή μέρα την Βάπτιση του

Read More »