ΚΑΝΑΔΑΣ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟΥ ΚΕΜΠΕΚ
Αλησμόνη Σμύρνη: Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ στις εκδηλώσεις μνήμης του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ
Μοντρεάλ.
Μια βραδυά που σημάδεψε τον Ελληνισμό του Μοντρεάλ.
HELLENIC DNA
Μια πολυδιάστατη ημερίδα με τίτλο ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΗ ΣΜΥΡΝΗ- 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ οργάνωσε το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ με τη συμμετοχή των μεγάλων οργανισμών της παροικίας.
Η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Ιακώβου περί την τραγική κατάληξη του Χρυσοστόμου Σμύρνης προκάλεσε συγκίνηση στο εκκλησίασμα που άκουγε παγωμένο για το φρικτό τέλος του Μητροπολίτου Σμύρνης κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Η φιλόξενη Φιλόπτωχος υπό τον συντονισμό της προέδρου Παναγιώτας Τσίτουρα προσέφερε καφέ προς τιμήν των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώθηκαν από το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ.
Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα με διάφορα θέματα γύρω από τη Μικρασιατική καταστροφή την οποία οργάνωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών Καθηγητής Γιάννης Χατζηνικολάου με τη συμμετοχή του καθηγητού Τάσου Αναστασιάδου της έδρας Ελληνικών Σπουδών του Mc Gill και άλλων σημαντικών ομιλητών.
Συντονιστής ήταν ο Αρχων και αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Νικόλας Παγώνης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Κογκρέσου Γιάννης Θεοδοσόπουλος, οι ομοσπονδιακές βουλευτίνες Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος Άννυ Κουτράκης καθώς και δημοτική σύμβουλος Μαίρη Ντέρος.
Η ημέρα κορυφώθηκε με την πολιτιστική εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Μιχάλη Πατσαντζή υπεύθυνο πολιτισμού της ΕΚΜΜ. Συγκλονιστικοί χοροί από τον Πόντο (Ορφέας-Λαογραφικό Εργαστήρι) και Μικρασιάτικοι χοροί από την ομάδα ΣΥΡΤΑΚΙ σε ένα κρεσέντο γνήσιας παράδοσης.
Η ερμηνεύτρια Παναγιώτα με το ρεμπέτικο ρεπερτόριο και το μουσικό της σχήμα απογείωσε τη βραδυά αφήνοντας τη γλυκόπικρη γεύση της νοσταλγίας για τις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ . Το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ με τη διοργάνωση αυτή σήκωσε στους ώμους του την ιστορία με εκπληκτική αξιοπρέπεια
Συμμετοχή και παρουσία του Λυκείου των Ελληνίδων του Μοντρεάλ.
Στο διήμερο αφιέρωμα που οργανώθηκε για την Καταστροφή της Σμύρνης από το Ελληνικό Κογκρέσο του Κεμπέκ υπό τον τίτλο «Αλησμόνητη Σμύρνη-100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» έντονη υπήρξε και η συμμετοχή και παρουσία του Λυκείου των Ελληνίδων του Μοντρεάλ.
Την Κυριακή το ΛΕΜ οργάνωσε την έκθεση φωτογραφίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ την οποία επιμελήθηκε η μουσειολόγος Νάντια Ασκούνη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
Την εκτέλεση της έκθεσης η οποία περιλαμβανει φωτογραφίες από όλο το φάσμα της Μικρασιατικής τραγωδίας ανέλαβε η Γενική Γραμματέας του ΛΕΜ Ελένη Δρακοπούλου, η οποία και την προλόγισε, τονίζοντας τα σημαντικότερα σημεία της εθνικής συμφοράς: από την πυρκαγιά της Σμύρνης, τα πλήθη των προσφύγων στην προκυμαία της Σμύρνης,την αδιαφορία των Ευρωπαίων συμμάχων, την αποσύνθεση των ελληνικών στρατευμάτων κατά την αποχώρηση, την πρώτη εγκατάσταση προσφύγων στην ελληνική επικράτεια.
Μια ενότητα των φωτογραφιών δείχνει την κοσμοπολίτισσα Σμύρνη πριν την κατατσροφή. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας προκειμένου να την επισκεφθούν μαθητές των Ελληνικών σχολείων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης κήρυξε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ Κατερίνα Βαρβαρήγου, ενώ τη σημαντικότητα των φωτογραφιών «μια εικόνα χίλιες λέξεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος.
Η πρόεδρος του ΛΕΜ Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη σημείωσε ότι η έκθεση περιλαμβάνει πέντε ενότητες φωτογραφιών οι οποίες αποτυπώνουν την εθνική τραγωδία του Ξερριζωμού από τα παράλια της Μικράς Ασίας, που σήμανε το τέλος 3000 χρόνων παρουσίας του Ελληνισμού στην Ιωνία.
Την Δευτέρα εξάλλου υπό τη διοργάνωση του Λυκείου των Ελληνίδων του Μοντρεάλ πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ , ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ με τη Μιμή Ντενίση, η οποία έστειλε μήνυμα για τους ‘Ελληνες του Καναδά τονίζοντας την αξία της ιστορικής αναφοράς και των μηνυμάτων της ταινίας.
Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοντρεάλ Κατερίνα Βαρβαρήγου προλόγισε την ταινία, αναφερόμενη στην εθνική μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ ο Γιάννης Καούσιας, διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Μοντρεάλ κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ με την εν λόγω ταινία.
Η πρόεδρος του Λυκείου Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη μίλησε για τη συγκίνηση που αναδίδει η ταινία, για την εξαιρετική σκηνοθεσία, για τις αλησμόνητες μνήμες από τη Σμύρνη και για τη σημαντικότητα της ηθοποιού και σεναριογράφου Μιμής Ντενίση στην παγκόσμια διάδοση της Ελληνικής Γενοκτονίας στη Μικρά Ασία μέσα από την ταινία ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ.
Πλήθος Ελλήνων και Αρμενίων παρακολούθησαν την ταινία μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Τα μάτια δάκρυσαν, ο πόνος ανάβλυζε στα πρόσωπα των θεατών. Πολλοί είχαν προγόνους από εκείνα τα μέρη, άλλοι ήρθαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά με την τραγική ιστορία της Μικρασιατικής καταστροφής.
Ήταν μια βραδυά που σημάδεψε τον Ελληνισμό του Μοντρεάλ.
Ανάμεσα στους θεατές ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ντέρος και Αγλαϊα Ρεβελάκη,ο υπέυθυνος Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μιχάλη Πατσαντζής, πρόεδροι οργανισμών και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΕΜ, καθώς και ανώνυμοι Έλληνες και Αρμένιοι που ήρθαν να γνωρίσουν μέσα από τη μεγάλη οθόνη την αλησμόνητη ιστορία της Σμύρνης και την απάνθρωπη σφαγή των Ελλήνων και Αρμενίων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους κατά το τραγικό έτος 1922.