Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του Γενικού Προξένου της Νέας Υόρκης στις 7 Μάϊου μία καλλιτεχνική βραδιά για τον συλλέκτη κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, με αφορμή την εκδήλωση του Μουσείου Guggenheim προς τιμή του Έλληνα συλλέκτη για τη σημαντική δωρεά του.
Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου δωρίζεται σε 4 μουσεία 3 χωρών σε 2 ηπείρους, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλο, , έναν λαμπρό επιχειρηματία και συλλέκτη , ένα οραματιστή που αποφάσισε να δωρίσει ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του μοντέρνας τέχνης σε δημόσια, παγκόσμιας κλάσης ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Με τη δωρεά της ιδιωτικής του συλλογής, 350 έργα 142 διεθνών καλλιτεχνών θα δοθούν σε πολλά κορυφαία παγκόσμια ιδρύματα. Εξ αυτών, 100 έργα θα δοθούν από κοινού στο Μουσείο Guggenheim και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο, 110 στην Tate Modern του Λονδίνου και 140 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας.
Η Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου αποτελεί ένα ευρύ σύνολο έργων σύγχρονης τέχνης από κορυφαίους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι οποίοι διέπλασαν και εξακολουθούν να διαπλάθουν τις επόµενες καλλιτεχνικές γενιές. Τα έργα της Συλλογής αντικατοπτρίζουν τους καίριους προβληµατισµούς της τέχνης και ταυτόχρονα αφορούν οικουµενικά, αρχέγονα και διαχρονικά θέµατα, όπως η ανθρώπινη οντότητα ως πηγή δηµιουργίας, αλλά και ως πεδίο υπαρξιακής, κοινωνικής και ιδεολογικής πάλης.
Η συναρπαστική συλλογή του κ. Δασκαλόπουλου περιλαμβάνει έργα των Louise Bourgeois, Marina Abramović, Helen Chadwick, Sarah Lucas, Matthew Barney, Βλάση Κανιάρη, Στάθη Λογοθέτη και Γιάννη Κουνέλη, καθώς και άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Ο κ. Κωνσταντίνου τόνισε επίσης ότι το αίσθημα ευθύνης του κ. Δασκαλόπουλου απέναντι στη συλλογή έργων τέχνης του είναι αξιοσημείωτο, καθώς συνειδητοποιεί ότι τα έργα τέχνης έχουν τη δική τους ζωή, καθώς υπάρχουν μέσα από τα μάτια του θεατή, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη τους και ότι η τέχνη μπορεί να έχει νόημα και επιρροή μόνο όταν βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με το κοινό, καθώς η τέχνη συνιστά ένα ανθρώπινο δικαίωμα, μία βασική ανθρώπινη ανάγκη.
Ο κ. Δασκαλόπουλος αποτυπώνει έξοχα την ιδέα ότι η μετατροπή μιας ιδιωτικής συλλογής σε δημόσιο έκθεμα επιτρέπει στη συλλογή του να ζει για πάντα, να ερμηνεύεται διαρκώς από το κοινό, και έτσι να καθίσταται πηγή έμπνευσης και προβληματισμού, δημιουργώντας απροσδόκητες συνδέσεις μεταξύ του χρόνου και του χώρου.
Στην συνέχεια, ο κ. Δασκαλόπουλος, παίρνοντας το λόγο, είπε ότι η συλλογή έργων τέχνης για εκείνον δεν ήταν μια πράξη σκέψης και απόφασης, αλλά ήταν ένα φυσικό αποτέλεσμα μιας διαρκούς διαδικασίας, καθώς από πολύ νωρίς τον γοήτευσε η Τέχνη. Προσωπικά, απόλαυσε το Ταξίδι στην τέχνη, το οποίο έγινε μαγικό με την πάροδο του χρόνου. «Όταν είσαι συλλέκτης, δεν είσαι απλώς συλλέκτης, είσαι λάτρης της τέχνης», τόνισε.
Σταδιακά, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέπτυξε την πεποίθηση ότι δεν είναι πραγματικά ο ιδιοκτήτης του κάθε έργου και ότι το έργο ανήκει αρχικά στον καλλιτέχνη, αλλά και ότι ο δημιουργός ανήκει στο κοινό που ασχολείται με αυτό. Έτσι αυτή η διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε την πεποίθηση στον κ. Δασκαλόπουλο ότι η συλλογή του θα πήγαινε σε δημόσιους φορείς.
«Αυτά τα έργα τέχνης πρέπει να κριθούν, πρέπει να διατηρηθούν, πρέπει να είναι σε συνεχή διάλογο με την τέχνη και κανένας, μεμονωμένος συλλέκτης ή ιδιωτικό ίδρυμα, δεν μπορεί να το κάνει αυτό μακροπρόθεσμα. Μόνο στα δημόσια μουσεία συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν αρκετοί Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες και δημιουργοί, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών Αμερικανικών μουσείων και γκαλερί.
O Δηµήτρης Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Είναι επιχειρηµατίας και µέλος του Δ.Σ. της DAMMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., εταιρείας επενδυτικών συµµετοχών και διαχείρισης κεφαλαίων. ∆ιετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΒ επί 8 συναπτά έτη (2006-2014). Σήµερα είναι επίτιµος Πρόεδρος του ΣΕΒ. Επίσης διετέλεσε Αντιπρόεδρος της BUSINESSEUROPE από το 2013 έως το 2015 και µέλος της Στρογγυλής Τράπεζας Ευρωπαίων Βιοµηχάνων (European Round Table of Industrialists –ERT) από το 1998 έως το 2008.
Ως βασικός µέτοχος, διευθύνων σύµβουλος και πρόεδρος, ο ∆ηµήτρης ∆ασκαλόπουλος ηγήθηκε από το 1983 της µεταµόρφωσης µιας οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής γαλακτοκοµικών προϊόντων στη VIVARTIA Α.Ε., τη µεγαλύτερη επιχείρηση τροφίµων στην Ελλάδα µε ηγετική θέση στην αγορά στα γαλακτοκοµικά προϊόντα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, καταψυγµένα τρόφιµα και προϊόντα για εστιατόρια και 13.000 εργαζοµένους σε 29 χώρες.
Ο Δηµήτρης Δασκαλόπουλος πώλησε τη συµµετοχή του το 2007. Επίσης είναι βασικός επενδυτής του DIORAMA Hellenic Growth Fund, που επενδύει αποκλειστικά στην ελληνική επιχειρηµατικότητα, και είναι ιδρυτής της αστικής µη κερδοσκοπικής διαΝΕΟσις, ενός ερευνητικού οργανισµού (think tank) µε στόχο την τροφοδότηση του δηµόσιου διαλόγου και τη διατύπωση συγκεκριµένων προτάσεων στην επίλυση κρίσιµων οικονοµικών και κοινωνικών προβληµάτων της Ελλάδας.
Κεντρική Φωτογραφία: Φώτης Καλιαμπάκος
Κείμενο: ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ