Από μία στήλη αφιερωμένη σε προσωπικότητες της Ελληνικής ομογένειας με σημαντικό έργο και προσφορά στην πατρίδα, δε θα μπορούσε να λείπει ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας, καταξιωμένος ουρολόγος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μητροπολιτική Περιοχή του Ρήνου- Νέκαρ.
Με καταγωγή από την Ήπειρο, οι γονείς του έφθασαν στη Γερμανία ως μετανάστες της πρώτης γενιάς. Ο Δρ. Δημήτριος Μπακόλας σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάιντζ και της Χαϊδελβέργης όπου πήρε και την ειδικότητά του ως ουρολόγος/ανδρολόγος.
Από το 2010 διατηρεί ιατρείο στην περιοχή του Λούντβιχσχαφεν του Ρήνου όπου και ζει με την οικογένειά του. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μπακόλας, πρόκειται για ένα γεωγραφικό σημείο που διαθέτει ισχυρή δυναμική οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής υπολογίζεται στους δέκα με δώδεκα χιλιάδες κατοίκους.
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού.
*Της Δέσποινας Φρονιμοπούλου.
Ο γιος του κ. Μπακόλα παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας κάθε εβδομάδα ώστε να αποκτήσει πιο ουσιαστική σύνδεση με τις ρίζες του. Όπως αναφέρει ο κ. Μπακόλας γίνεται διαρκής προσπάθεια προώθησης της ελληνικής κουλτούρας μέσω εκδηλώσεων αφιερωμένες σε επετείους και ιστορικά γεγονότα που διοργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους, ελληνικές κοινότητες και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
«Σαν γονείς προσπαθούμε να δώσουμε όσα περισσότερα εφόδια μπορούμε στα παιδιά μας προκειμένου να τα μυήσουμε στον ελληνικό πολιτισμό»
Το 2019 ιδρύθηκε το Δίκτυο Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων Ρήνου-Νέκαρ, το οποίο με τακτικές συνελεύσεις, περίπου τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο, έχει ως σκοπό τον προγραμματισμό δράσεων και εκδηλώσεων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας από αρχειοθετημένο υλικό Ελλήνων μεταναστών του Μάνχαϊμ.
« Για μένα η Ελλάδα είναι οι δικές μου ρίζες αλλά και οι ρίζες ολόκληρης της Ευρώπης»
Σύμφωνα με τον κ. Μπακόλα, η Ελλάδα αποτελεί τον τόπο από όπου ξεκίνησαν όλα, ενώ ο πολιτισμός μαζί με τη γλώσσα, δίνουν ένα θετικό πρόσημο σε όλη την ανθρωπότητα, πόσω μάλλον στην Ευρώπη. Ο ίδιος, έχοντας μεγαλώσει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, τη Γερμανία, προσπαθεί να διατηρεί τόσο τα στοιχεία της ελληνικής όσο και της καθαρά ευρωπαϊκής ταυτότητάς του. Γι αυτό και η Ελλάδα στο μυαλό του αποτελεί τη «χρυσή τομή» και τον συνδυασμό της παράδοσης και του σύγχρονου κόσμου.
«Σε μία Ενωμένη Ευρώπη, θεωρούμε ότι η Ελληνική Ομογένεια έχει ισχύ.»
Η ιδέα για τη δημιουργία του ιδρύματος προέκυψε από Έλληνες ομογενείς με βαθιά γνώση των θεμάτων που απασχολούν τον απόδημο ελληνισμό. Τον Νοέμβριο του 2022, στο Μάνχάιμ, με αφορμή της ημερίδας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι αξιόλογοι Έλληνες Ομογενείς από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Η κουβέντα τους κατέληξε σε μία κοινή παραδοχή : την έλλειψη ενός ισχυρού κέντρου ελληνισμού στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύρος και υπευθυνότητα. Για αυτό και ξεκίνησαν την οργάνωση για την πραγματοποίηση του εν λόγω φορέα. Η ανάγκη προώθησης των κοινών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η ομογένεια είναι τεράστια, και αυτό το κενό προσπαθεί να καλύψει το Ίδρυμα.
«Όλα τα εμπόδια που συναντούν οι ομογενείς για την άσκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων θα πρέπει να αρθούν.»
Αν και δεν έχει πολιτική ισχύ, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού παρουσιάζει ιδιαίτερη ενασχόληση με ζητήματα που αφορούν την χάραξη νέων στόχων πολιτικής της χώρας, ακόμη περισσότερο σε θέματα που αφορούν τους Έλληνες ομογενείς.
Σε ό,τι αφορά την ψήφο των απόδημων, ο κ. Μπακόλας αναφέρει πως αποτελεί μόνο την αρχή, γεγονός που επιβεβαιώνει και την πλειοψηφία των 2/3 των Βουλευτών με θετική ψήφο. Το ίδρυμα έχει καταθέσει στην Ελληνική Βουλή προτάσεις στην ανάλογη επιτροπή με σκοπό να αντληθούν ιδέες για επικείμενα νομοσχέδια ίασης χρόνιων προβλημάτων της ομογένειας.
Η τεχνολογία εξελίσσεται και δεν νοείται να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ενσωμάτωσή της στην εκλογική διαδικασία των αποδήμων.
«Η ομογένεια στήριζε πάντα την Ελλάδα, από την εποχή της Επανάστασης του 1821 κιόλας με τη Φιλική Εταιρία»
Η ιστορία επιβεβαιώνει την διαρκή ύπαρξη υποστήριξης από τον απόδημο ελληνισμό όσο κι αν η καθημερινότητα και τα σύγχρονα μέσα δεν εστιάζουν εκεί. Ανέκαθεν υπήρξε άρρηκτος δεσμός του ελληνικού λαού του εσωτερικού και του εξωτερικού και διατίθενται και πολλαπλά μέσα για την παροχή βοήθειας, σημειώνει ο κ. Μπακόλας.
Παραδείγματα αποτελούν οι χρηματοδοτήσεις project στον επιχειρηματικό χώρο, η μεταφορά τεχνογνωσίας ακόμη και η οργάνωση προγραμμάτων παροχής μεντόρων για την επίλυση εξειδικευμένων ζητημάτων που προκύπτουν όπως είναι αυτά της ενέργειας. Η ομογένεια «πονάει» με τους Έλληνες της χώρας και προσπαθεί με κάθε μέσο να προσφέρει και να καλύψει κάθε ανάγκη, εφόσον υπάρχει η θέληση και η δυνατότητα από την πλευρά του εσωτερικού να τη δεχτεί.
Το ίδρυμα θέλει να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της χώρας και των ομογενών ακόμη για αυτού του είδους τα ζητήματα άμεσα και μαζικά, συγκεντρώνοντας τον ελληνικό πληθυσμό του εξωτερικού σε μία κοινή εστία οργάνωσης όπου μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά.
«Αρνητικές ειδήσεις έχουμε ακούσει αρκετές, εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε ένα θετικό αφήγημα για τη χώρα.»
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η ομογένεια δεν επέδειξε απάθεια όσο κι αν προωθήθηκε η ακριβώς αντίθετη εικόνα. Υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας από μεμονωμένες πολιτικές, και μη, φωνές τις οποίες όμως η ομογένεια διαχειρίστηκε σωστά.
Δεν επέτρεψε τη δημιουργία διχογνωμίας και τη διαμόρφωση μιας διαστρεβλωμένης εικόνας για τον ελληνικό τρόπο σκέψης και ευρύτερα για τον πολιτισμό μας. Πάνω σε αυτό το θετικό υπόβαθρο, το Ίδρυμα θέλει να προωθήσει κάθε μία νέα είδηση που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της προόδου της χώρας σε πολλαπλούς τομείς.
«Η Ελληνική γλώσσα μπορεί να παραμείνει ζωντανή στο εξωτερικό, στο βαθμό που ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.»
Τόσο οι γονείς όσο και η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να αντιληφθούν την αναγκαιότητα της ύπαρξης ουσιαστικής ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Αφενός, οι γονείς δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν στη στείρα γνώση ελληνικών, αλλά στην παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων, στην καθημερινή χρήση της γλώσσας ακόμη και στη συμμετοχή σε πολιτιστικές ομάδες και εκδηλώσεις.
Αφετέρου, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να ενισχύσει τη λειτουργία όλων των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού καθώς και να αξιοποιήσει όλα τα τεχνολογικά μέσα που διατίθενται για την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των παιδιών προωθώντας κατά αυτόν τον τρόπο και την στενότερη επαφή με την μητέρα πατρίδα.
Φυσικά, μέρος σε αυτήν την προσπάθεια μπορεί να παίξει και το σύνολο των ήδη ενεργών φορέων του εξωτερικού, όπως είναι οι ελληνικές κοινότητες, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας εκτός και εντός συνόρων.
«Θέλουμε να στηρίξουμε τις σχέσεις μεταξύ των νέων Ελλήνων του εξωτερικού και της ελληνικής επικράτειας.»
Καθώς το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, οι ιδέες και οι σκέψεις προς υλοποίηση είναι πολυποίκιλες. Στο κέντρο των ιδεών αυτών βρίσκονται οι νέοι. Για αυτόν τον λόγο, υπάρχουν βλέψεις από τον Ίδρυμα για την οργάνωση προγραμμάτων ανταλλαγής νέων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης προκειμένου οι νέοι να γνωρίσουν τους «γείτονές» τους και φυσικά να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις κρατών και λαών στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.
Ενδεχομένως, αυτή η κίνηση αργότερα να αποτελέσει και τη βάση για τη δημιουργία μίας μόνιμης αντιπροσωπείας στην Ελλάδα όπου οι νέοι, αλλά και ευρύτερα οι Έλληνες πολίτες, να απευθυνθούν σε περίπτωση που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια.