Συνέδριο Economist: Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εξελιχθεί είτε στο καλύτερο είτε το χειρότερο πράγμα, που θα συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα

Συνέδριο Economist: Χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Σε θεματοφύλακες της αξιόπιστης πληροφορίας και είδησης μπορούν να εξελιχθούν, αξιοποιώντας και τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, σε μια περίοδο που οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπληροφόρηση αυξάνονται διαρκώς, όπως επισήμανε στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα η επιστήμονας πληροφορικής Νούρια Ολιβερ, επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος Vodafone (πρόκειται για δεξαμενή σκέψης της εταιρείας, που στόχο έχει να αναλύσει και να μελετήσει τη σχέση τεχνολογίας και κοινωνίας).

Οπως είπε, ό,τι συμβαίνει σήμερα στον ψηφιακό κόσμο επηρεάζει και τον φυσικό, όπως για παράδειγμα τις δημοκρατικές εκλογές ή τις διαδικασίες με τις οποίες η κοινωνία επεξεργάζεται τα γεγονότα.

Στο σκηνικό αυτό, η Τεχνητή Νοημοσύνη ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε επιζήμια –π.χ., για να στοχευθούν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων με αληθινές ή όχι πληροφορίες ή για απόκρυψη/ υποβάθμιση περιεχομένου από τους αλγόριθμους– είτε πολύ θετικά και επωφελώς:

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες ΜΜΕ, είναι να παραμείνουν οι αξιόπιστες οντότητες παροχής ειδήσεων, ώστε όταν διαβάζω κάτι σε συγκεκριμένα μέσα online, να μπορώ να ξέρω ότι το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο, γιατί (τα μέσα) έχουν παλέψει για αυτό.

Οι αλγόριθμοι και η Μηχανική Μάθηση μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους αλγόριθμους με τρόπο ώστε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για παραπληροφόρηση, αλλά και να αυξήσουμε τη ζήτηση (για ειδησεογραφικό περιεχόμενο)», εκτίμησε.

Η κ. Ολιβερ, που έχει διατελέσει και επικεφαλής έρευνας της Vodafone παγκοσμίως, επισήμανε ακόμα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ΤΝ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα –κυβέρνηση ή αυτοδιοίκηση– για το κοινωνικό καλό και προς το κοινωνικό συμφέρον, διευκολύνοντας τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων, που βασίζονται στην ανάλυση αξιόπιστων δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων.

Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες, αλλά προκειμένου να αξιοποιηθεί η θετική πλευρά της Τεχνητής Νοημοσύνης ΤΝ, χρειάζεται εργασία πάνω σε στόχους όπως η υπέρβαση της προκατάληψης των αλγορίθμων, αλλά και η αύξηση της αλγοριθμικής διαφάνειας.

Το καλύτερο ή το χειρότερο;
Σε ερώτημα του συντάκτη του «Economist», Αλασντερ Ρος, ως προς το ποιες εξελίξεις αναμένονται στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης ΤΝ τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, η κ. Ολιβερ απάντησε πως ουδείς γνωρίζει, αλλά επικαλέστηκε μια φράση του Στίβεν Χόκινγκ, σύμφωνα με την οποία η ισχυρή Τεχνητή Νοημοσύνη ΤΝ θα εξελιχθεί είτε στο καλύτερο είτε το χειρότερο πράγμα, που θα συμβεί ποτέ στην ανθρωπότητα.

«Σας καλώ όλους να δουλέψουμε μαζί, ώστε να είναι το καλύτερο» τόνισε.

«Μιλάμε για πολύπλοκα μοντέλα και δίκτυα, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν καταλαβαίνει κανένας πώς λειτουργούν και που ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να προετοιμασθεί, ώστε να έχει το σωστό προσωπικό, για να μοχλεύσει τις ευκαιρίες της ΤΝ – κάτι που μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει.

Χρειάζεται πρόσθετη εκπαίδευση των ανθρώπων, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ΤΝ και περαιτέρω μόρφωση των επαγγελματιών που επηρεάζονται, γιατί αλλιώς όχι μόνο θα χάσουμε ευκαιρίες, αλλά και θα έχουμε και μεγάλη κοινωνική πρόκληση» είπε, αναφερόμενη στους ανθρώπους που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης ΤΝ.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, «χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη ΤΝ για να αντιμετωπίσουμε βασικά ζητήματα και προκλήσεις του 21ου αιώνα».

Ενδεικτικά ανέφερε τις δυνατότητες που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη ΤΝ στους τομείς της ιατρικής ακριβείας και της προληπτικής ιατρικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της προσωποποιημένης εκπαίδευσης.

Πρόσθεσε ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να βοηθήσουν και στην επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αναλύοντας δεδομένα για τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και συνθήκες και αναδεικνύοντας σημεία που χρήζουν αμεσότερης παρέμβασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα Υόρκη. Μαγνήτης η Ελλάδα για τον luxury προορισμό. Κορυφαία εκδήλωση προώθησης του Ελληνικού τουρισμού από την Tourism Media & Events

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι αμερικανοί στον ελληνικό τουρισμό πολυτελείας. Το παραπάνω συμπέρασμα κατέδειξε η  κορυφαία εκδήλωση προώθησης του Ελληνικού luxury Τουρισμού στις ΗΠΑ, που διοργάνωσε

Read More »

Ο σπουδαίος ερμηνευτής Τόνι Μπένετ, έπειτα από μια εμβληματική καριέρα δεκαετιών έφυγε σε ηλικία 96 ετών

Μετά από μία ανεπανάληπτη καριέρα 7 δεκαετιών, ο εμβληματικός Αμερικανός pop/jazz τραγουδιστής Tony Bennett έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Κυκλοφόρησε περισσότερα από

Read More »