Νεα Υόρκη. Βράβευση του εφοπλιστή Νικόλαου Τσάκου από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Για το Hellenic DNA -Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος.

Ο Χιώτης εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο φετινό ετήσιο γκαλά του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Hellenic American Chamber of Commerse-HACC).

IMG 7157 edited scaled
Ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος. Τιμώμενο πρόσωπο στο φετινό ετήσιο γκαλά του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Η απονομή του βραβείου έγινε στο πολυτελές Rainbow Room με την εξαίσια θέα της Νέας Υόρκης και της περιοχής που την περιβάλλει καθώς και του αγάλματος της ελευθερίας στον 65ο όροφο του Rochefeller Center στην καρδιά του Μανχάταν.

Το ετήσιο γκαλά της HACC αποτελεί πάντα μια σημαντική εκδήλωση, ένα σημείο αναφοράς για την ομογένεια, στην οποία παρίστανται εξέχοντες ομογενείς και άλλοι επίσημοι κάτι που επαναλήφθηκε και φέτος ίσως σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της τιμώμενης προσωπικότητας.

IMG 7280 edited scaled
Ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος και ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhode Island και Πρόεδρος της  ΠαΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) Λεωνίδας Ραπτάκης. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ πολλών άλλων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Γεώργιος Σέκερης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhode Island και Πρόεδρος της  ΠαΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) Λεωνίδας Ραπτάκης, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Μαρία Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Υόρκης Νικόλαος Θωμόπουλος, εκπρόσωποι αλλά και εκδότες των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι από εφημερίδες της Αθήνας που ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της ALMA BANK καθώς και η σύμβουλος της τράπεζας Νάνσυ Παπαϊωάννου, η κυρία Όλγα Μπορνόζη, ο Ernie Anastos, μεταξύ πολλών άλλων διακεκριμένων ομογενών. 

IMG 7171
Ο πρόεδρος του Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Χαιρετισμούς απηύθυναν προς τον κύριο Τσάκο γραπτώς μια σειρά διακεκριμένων προσωπικοτήτων, ανάμεσά του ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, η Ελληνοαμερικανίδα Βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης παρέδωσε στον κύριο Τσάκο τιμητικό ψήφισμα της Πολιτείας του Rhode Island προς το πρόσωπό του!

Την πορεία και το έργο του κυρίου Τσάκου εκθείασαν οι πρόεδροι της HACC (Chairman and President) κύριοι Clay Maitland και Athas Ioannou, ενώ στην πορεία του Έλληνα εφοπλιστή από τα φοιτητικά του χρόνια, οπότε και γνωρίστηκαν αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης.

Ο κ.Μπορνόζης μίλησε για τις σπουδές του κ. Τσάκου στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στα πλαίσια των οποίων ο κύριος Τσάκος είχε διατυπώσει σε επιστημονικές εργασίες τις ιδέες του για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για τη ναυτιλία, τις οποίες αργότερα έκανε πράξη κατά την ίδρυση της εταιρίας του Tsakos Energy Navigation (TEN) το 1993 η οποία εξειδικεύεται στη μεταφορά ενέργειας.

Ο κύριος Μπορνόζης αναφέρθηκε στις πραγματικά ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας που μεταφέρει κάθε χρόνο η εταιρία, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ποσό των κερδών της εταιρίας τα πρώτα περίπου δέκα χρόνια της ύπαρξής ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Ο κύριος Μπορνόζης αναφέρθηκε επίσης σε δύο ακόμα διαστάσεις της δραστηριότητας και της προσωπικότητας του κυρίου Τσάκου. Στο φιλανθρωπικό του έργο μέσω πολλών δραστηριοτήτων, κυρίως όμως μέσω του ιδρύματός του το οποίο φέρει το όνομα της πρόωρα χαμένης αδερφής του Μαρίας, καθώς και στο γεγονός ότι ο κύριος Τσάκος αναφέρεται με περηφάνια στην ελληνική του καταγωγή, ακόμα και τα χρόνια που αυτό δεν ήταν τόσο δημοφιλές.

Καταλήγοντας ο κύριος Μπορνόζης τόνισε ότι πέρα από την επαγγελματική επιτυχία και τη φιλανρθωπική του δραστηριότητα ο κύριος Τσάκος ξεχωρίζει για το ήθος και την ακεραιότητά του. Είναι, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπορνόζης, κάποιος που μπορείς να του υπογράψεις μια λευκή επιταγή και να κοιμάσαι ήσυχος ότι δεν θα σε εκμεταλλευτεί!

Στο δικό του λόγο ο κύριος Τσάκος αναφέρθηκε στις σπουδές στη Νέα Υόρκη, τις οποίες θυμάται με νοσταλγία αλλά ευγνωμοσύνη, ιδιαίτερα χαρούμενος που και η κόρη του σπουδάζει πια στο Columbia, τη δική του Alma Mater, ευχαρίστησε, την οικογένεια του, την, ασφαλώς παρούσα στην αίθουσα, σύζυγό του, γνωστή σχεδιάστρια μόδας, Σίλια Κριθαριώτη και τα τρία παιδιά τους για τη δική τους συμβολή στην πορεία του.

IMG 7254
Ο Κωστής Μαραβέγιας με τη σύζυγό του Τόνια Σωτηροπούλου και την Όλγα Μπορνόζη. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Ανέφερε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή να βραβεύεται από την ομογένεια της Νέας Υόρκης και μίλησε με θέρμη για τις επιτυχίες των ομογενών τις οποίες αποδίδει στη συνάντηση του αμερικανικού εργασιακού ήθους με το ελληνικό πνεύμα και τις αρετές της δικής μας πατρίδας. 

Μετά την παραλαβή του βραβείου από τον κύριο Τσάκο και τις απαραίτητες φωτογραφίες με τα στελέχη της HACC η εκδήλωση έλαβε το χαρακτήρα γιορτής με ζωντανή μουσική. Αρχικά τραγούδησε η «επίσημη» τραγουδίστρια της βραδιάς, η ταλαντούχα και ραγδαία ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια, Αγγελική Ψώνη σε μια όμορφη επιλογή ελληνικών τραγουδιών.

IMG 7346
Η «επίσημη» τραγουδίστρια της βραδιάς, Αγγελική Ψώνη. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Προς το τέλος της βραδιάς η Αγγελική Ψώνη παρέδωσε τη σκυτάλη στον διακεκριμένο επισκέπτη της εκδήλωσης από την Ελλάδα Κωστή Μαραβέγιας. Ο Έλληνας τραγουδιστής ο οποίος θα εμφανιστεί απόψε στο Μανχάταν, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης διακεκριμένη ηθοποιό Τόνια Σωτηροπούλου, είχαν από την αρχή της βραδιάς τραβήξει πάνω τους τόσο τα φλας των φωτογράφων όσο και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ομογενών.

IMG 7117
Ο Κωστής Μαραβέγιας μαζί με τη σύζυγό του Τόνια Σωτηροπούλου. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Ο Κωστής Μαραβέγιας εμφανώς ευδιάθετος και χαρούμενος για την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, αστειεύτηκε, λέγοντας ότι αυτό είναι το υψηλότερο σημείο της καριέρας του, διευκρινίζοντας ότι μιλάει για τον 65ο όροφο! 

Ο Έλληνας ερμηνευτής τραγούδησε για πολλή ώρα τραγούδια από διάφορες περιοχές του ρεπερτορίου από το Μανώλη Χιώτη μέχρι το ροκ, καθώς και δικά του τραγούδια, ένα από τα οποία, όπως ανέφερε, είχε συνθέσει στη Νέα Υόρκη και σχεδόν όλοι οι καλεσμένοι περάσαν από την πίστα του χορού σε ένα πραγματικό ξεφάντωμα.

IMG 7414 edited scaled
Ο Έλληνας τραγουδιστής Κωστής Μαραβέγιας. (Photo: Φώτης Καλιαμπάκος)

Για μια στιγμή το μικρόφωνο πήρε και αποθεώθηκε από τους ομογενείς και η παρούσα στην αίθουσα Καλομοίρα, ενώ ο κόσμος δεν ήθελε να αφήσει τον Κωστή Μαραβέγια να φύγει. Κάποια στιγμή εκείνος, εμφανώς ευδιάθετος από την ανταπόκριση του κοινού αλλά και τη συνεργασία του με τους εξαιρετικούς μουσικούς της ομογένειας, κυρίως προερχόμενους από το χώρο της Τζαζ, είπε ότι θα πει ακόμα ένα τραγούδι και ανανέωσε το ραντεβού του με το κοινό της ομογένειας για σήμερα Σάββατο στις 7 και 30 στο Slate του Μανχάταν.