Η 20η Μαίου 2023, ήταν η ιστορική μέρα για την Ελληνική ομογένεια, καθως ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες του εξωτερικού συμμετείχαν ως ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.
Χθες Σάββατο 24 Ιουνίου, για δεύτερη φορά οι Έλληνες που εγγράφηκαν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού προσήλθαν μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, στις κάλπες, για ένα δωδεκάωρο: από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα – όπως κάνουν σήμερα 25 Ιουνίου και οι εκλογείς στη μητέρα πατρίδα.
Το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοίνωσει τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά.
Οι περιορισμοί και τα κριτήρια δεν άφησαν πόλλους ομογενεις να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Τι προηγήθηκε.
Μετά από προτάσεις και σχεδιασμούς δεκαετιών, πρόβλεψη – προτροπή που περιλήφθηκε στο Σύνταγμα της Ελλάδας και τελικά νόμο του κράτους που ψηφίστηκε το 2019 με υψηλή διακομματική συναίνεση, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά ένα διαχρονικό αίτημα του απόδημου ελληνισμού – έστω με προϋποθέσεις που αποκλείει ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων.
Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ήταν να είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Πώς θα μετρηθούν οι ψήφοι των Ελλήνων της Ομογένειας
Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.
Τα ψηφοδέλτια, οι φάκελοι, τα παραβάν και οι κάλπες απεστάλησαν στις διπλωματικές αρχές από το υπουργείο Εσωτερικών και είναι τα ίδια με αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για την ψηφοφορία στην Ελλάδα.
Όταν έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές (εξωτερικού) δεν κάνουν διαλογή ψηφοδελτίων και εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Περιορίστηκαν στο να καταμετρήσουν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν. Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν σταδιακά τις επόμενες δύο ημέρες αεροπορικώς στην ελληνική πρωτεύουσα και στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.
Λονδίνο
Από τους περίπου 170.000 Έλληνες, που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τελικά κατάφεραν (λόγο των γνωστών περιορισμών και κριτηρίων) να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 5.624 άτομα.
Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου. Παράλληλα είναι αξιοσημείωτη η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η οποία αγγίζει το 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για άτομα μέχρι 45 ετών. Πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία.
Οι ψηφοφόροι άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς το πρωί. Στο Λονδίνο η διαδικασία κύλησε εξαιρετικά ομαλά, με το προσωπικό της πρεσβείας να βρίσκεται επί ποδός από την πρώτη στιγμή μέχρι αργά το βράδυ, βοηθώντας και δίνοντας οδηγίες σε όσους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Ο κόσμος έδειχνε να απολαμβάνει την ευκαιρία που του δόθηκε να ψηφίσει για δεύτερη φορά στο εξωτερικό. Όλοι σχεδόν δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
Πάντως, όπως επεσήμαναν αρκετοί ψηφοφόροι, «έχει γίνει μια παρά πολύ καλή αρχή και είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αν γίνει και η άρση των περιορισμών, οι ψηφοφόροι θα είναι πολύ περισσότεροι».
Με το που έκλεισαν οι κάλπες, οι εφορευτικές επιτροπές καταμέτρησαν τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξουν.
Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν σήμερα αεροπορικώς στην Αθήνα και, με αστυνομική συνοδεία, θα καταλήξουν στο Εφετείο Αθηνών. Εκεί θα γίνει και η καταμέτρηση των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Σε όλη τη Βρετανία δημιουργήθηκαν 13 εκλογικά τμήματα. Στο Λονδίνο 9 και από ένα σε: Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, και Ληντς.