Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τον τίτλο «Δεν ξεχνώ 1974-2024» για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τελέστηκε στη Νέα Υόρκη, το απόγευμα της Πέμπτης, 20ής Ιουνίου 2024 στην ροτόντα της Βιβλιοθήκης «Rosenthal» του Κολεγίου του Κουίνς.
Tο πρόγραμμα «Hellenic American Project (HAP)» είναι σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Αμερικής, την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, και την ΑΧΕΠΑ.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στη Βιβλιοθήκη του πολιτειακού πανεπιστημίου Queens College της Νέας Υόρκης ενώ η είσοδος στα εγκαίνια ήταν ελεύθερη για το κοινό.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 50 φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών & Φωτογραφικό Αρχείο της Κύπρου, στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Queens College της Νέας Υόρκης ειδικά για την έκθεση, χωρισμένες σε πέντε θεματικές κατηγορίες.
Κεντρικός ομιλητής της έκθεσης ήταν ο ιδρυτής και συνάμα διευθυντής του Αρχείου Ελληνικής Διασποράς Αμερικής, καθηγητής κοινωνιολογίας κ. Νίκος Αλεξίου, ο οποίος ανέλαβε και τον ρόλο του επιμελητή της έκθεσης.
Στόχος της έκθεσης, οι θεατές να γίνονται μάρτυρες της πολύπλευρης επίπτωσης της τουρκικής εισβολής στους ανθρώπους και στην κοινωνία στο σύνολό της μέσα από τον φακό ισχυρών εικόνων.
Τι είναι το ΗΑΡ
Το «Hellenic American Project (HAP)» είναι ένα πρόγραμμα, μη κερδοσκοπικό, διευθυντής του οποίου είναι ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Queens College, ποιητής και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής Νικόλας Αλεξίου και καταγράφει την ελληνοαμερικανική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περιλαμβάνει μουσείο, ελληνοαμερικανική βιβλιοθήκη, χώρο εκδηλώσεων αλλά και ενημερωμένο αρχείο.
Το HAP αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της κοινοτικής συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με την ελληνοαμερικανική εμπειρία. Στο πλαίσιο αυτό ασχολείται με τη μελέτη και την κατανόηση των αμερικανικών κοινοτήτων και των πολιτισμικών, κοινωνικών και ιστορικών παραμέτρων που τις διαμορφώνουν.
Συμβάλλει στην κατανόηση και την ανάδειξη της συμβολής των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών στην ελληνοαμερικανική κοινωνία, καθώς και στη διατήρηση και την ενίσχυση της ελληνικής κουλτούρας και κληρονομιάς παγκοσμίως.
Στα έργα του περιλαμβάνονται ανταλλαγές ακαδημαϊκών, φοιτητικών και επιχειρηματικών αποστολών, προγράμματα συνεργασίας σε πολιτιστικούς τομείς, καθώς και διοργάνωση εκθέσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας.