Πραγματοποιήθηκαν, στις 22 Φεβρουαρίου, με ιδιαίτερη επιτυχία στην αίθουσα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης ‘MARIUPOL & ODESA. Stories of Resistance’, με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στην Νέα Υόρκη, τον Σύλλογο Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα και την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας.
Το συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε η κα Σβιτλάνα Πετροπούλου, ελληνικής καταγωγής από την περιοχή Αζόφ της Ουκρανίας, διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διπλωματίας της Ένωσης Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα. Η κα Πετροπούλου, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Έκθεση αφιερώνεται στους ήρωες της αντίστασης και υπεράσπισης της Μαριούπολης και της Οδησσού, πόλεις που συνιστούν ιστορικά λίκνα του ελληνισμού.
Υπογράμμισε επίσης ότι η Έκθεση αυτή είναι προϊόν εργασίας φωτογράφων που έχασαν την ζωή τους κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και τον ανελέητο βομβαρδισμό της από τους Ρώσους εισβολείς. Στη συνέχεια, παρουσίασε βίντεο για τα 10 χρόνια της αντίστασης στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στην Μαριούπολη» που θα προβληθεί στις 23 Φεβρουαρίου στο DCTV. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους Ουκρανούς πεσόντες στα πεδία των μαχών.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς κ. Ντίνος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι επί δύο χρόνια, η Ουκρανία υπομένει τα δεινά ενός πολέμου, αντιμετωπίζει αφάνταστα εμπόδια και δυσκολίες με μεγάλες απώλειες αμάχων, διάλυσης οικογενειών και κοινοτήτων. Ωστόσο παρά το χάος και την καταστροφή, το ηθικό των Ουκρανών παραμένει ακμαιότατο και συνιστά έμπνευση δημοκρατίας για τους λαούς της Ευρώπης.
Για την Ελλάδα, η υποστήριξη της Ουκρανίας αποτελεί θέση αρχής, καθώς για την Ελλάδα -που στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει ανιστόρητους αναθεωρητισμούς – ποτέ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αλλαγή συνόρων λόγω στρατιωτικής ισχύος. Kαι για αυτό το λόγο ποτέ δεν θα αναγνωρίσει τέτοιες αλλαγές που επιδιώκει η Ρωσία μέσω της βίας, ή την όποια παραβίαση διεθνούς δικαίου, παράνομη κατοχή η παρόμοιο τετελεσμένο.
Η Ελλάδα έχει μακραίωνες σχέσεις με την Ουκρανία, λόγω της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην Μαριούπολη και την Οδησσό, πόλη που αποτέλεσε και την έδρα της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στο Κίεβο και σε άλλες ουκρανικές πόλεις, τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας συνιστά απειλή όχι μόνο για την ευρωπαϊκή σταθερότητα, αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη.
Στην συνέχεια εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ειδικός Απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία, Πρέσβης Σπυρίδων Λαμπρίδης, ανέφερε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση από την Έκθεση, καθώς είχε επισκεφθεί την περιοχή το 2004 κατά την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία και είχε θαυμάσει μία κοινωνία γεμάτη ζωή, νέους ανθρώπους γεμάτους ενθουσιασμό, και όταν επισκέφθηκε ξανά αυτές τις περιοχές, έπειτα από την έναρξη του πολέμου, διαπίστωσε το χάος και την καταστροφή που επέφεραν τα δεινά του πολέμου.
Η κα Nataliia Musiienko, Πρόξενος Πολιτιστικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Γενικού Προξενείου της Ουκρανίας στη Νέα Υόρκη, στο δικός της χαιρετισμό, ευχαρίστησε όλους για την υποστήριξη τους προς την Ουκρανία και αναφέρθηκε στο μνημόνιο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση των εγκαινίων της Έκθεσης απηύθυνε χαιρετισμό η κα Nina Plechak, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ουκρανίας στην Ελλάδα και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός του ελληνισμού της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν απειλή αφανισμού έπειτα από τη ρωσική εισβολή.
Πριν την εισβολή πάνω από 91.000 Έλληνες ζούσαν στην Ουκρανία και το 85% εξ αυτών περί τους 77.000 ζούσαν στην περιοχή του Αζόφ και Ντονμπάς. Κατά τη διετή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 44% των ελληνικών χωριών έχουν περάσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, ενώ η κοιτίδα του ελληνισμού Μαριούπολη καταστράφηκε σε ποσοστό 95%.
Επίσης, η ιστορική σημασίας πόλη για τους Έλληνες, η Οδησσός, βρίσκεται υπό συνεχή επίθεση του εχθρού, ενώ Έλληνες στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές υπόκεινται σε ταπεινώσεις από τους Ρώσους κατακτητές. Τέλος, τονίζοντας ότι για τους Ουκρανούς ο πόλεμος είναι ο αγώνας τους για την ελευθερία τη δημοκρατία και την υποστήριξη βωμών και εστιών, ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και ακολούθησε η απονομή δώρων.
Στην συνέχεια το μουσικό ντουέτο MALVY των Kalyna και Uliana Leshchuk εκτέλεσε τραγούδια για την Ουκρανία, παίζοντας το παραδοσιακό μουσικό όργανο της Ουκρανίας bandura.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο Επιτετραμμένος της Ιαπωνίας Endo Akira, οι Γενικοί Πρόξενοι της Εσθονίας Tarmo Punnik, Αυστρίας Helene Steinhaeusl, Γεωργίας Bartaia Maia, Φινλανδίας Jarmo Sareva, και οι Υποπρόξενοι της Τουρκίας Tugay Sen, της Τσεχίας Kaplan Michal και της Πολωνίας Debowicz Μateusz.