Έλληνες του κόσμου. Nέα εκπομπή της ΕΡΤ με τίτλο “Η Ελλάδα στην Αργεντινή”

Η Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, έχει εντάξει στο πρόγραμμά της από το 2022, τη σειρά εκπομπών «Οι Έλληνες του κόσμου». Πρόκειται για εκπομπές που τις επιμελούνται Έλληνες του εξωτερικού, στη χώρα που διαμένουν και μας γνωρίζουν τους συμπατριώτες μας και τις δραστηριότητές τους στη χώρα που ζουν.

Η αρχή έγινε με τους Έλληνες της Δανίας, συνεχίστηκε με τους Έλληνες του Λουξεμβούργου και από την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στις 10:00 ώρα Ελλάδας, ξεκινάει το νέο αφιέρωμα στους Έλληνες της Αργεντινής.

Η νέα εκπομπή «Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στην Αργεντινή» είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Φωνής της Ελλάδας και της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «Νόστος» που εδρεύει στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει η πρόεδρος της οργάνωσης «Νόστος» Χριστίνα Τσαρδίκου.

ΦΟΝΙΙ
Η σειρά εκπομπών «Οι Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στην Αργεντινή» θα μεταδίδεται κάθε 3η Κυριακή του μήνα, απευθείας από το Μπουένος Άιρες.

Η δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες από Έλληνες γονείς. Είναι γιατρός και καθηγήτρια βιοιατρικής φυσικής και χειρουργικής. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. καθώς και Συντονίστρια για τη Λατινική Αμερική της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη.

Επιμελούνταν και παρουσίαζε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση» (2001-2010) και τη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «Νόστος, η επιστροφή στις ρίζες μας» (2021-2023). Έχει τιμηθεί για την επαγγελματική δράση της από την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής της Αργεντινής και για την πολιτιστική προσφορά της με το βραβείο «Ελληνίδες του Κόσμου» (2023) από την Unesco Eλλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η πρώτη εκπομπή «Έλληνες του Κόσμου – Η Ελλάδα στην Αργεντινή» θα μεταδοθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στις 10:00 ώρα Ελλάδας, με φιλοξενούμενη την καθηγήτρια Μαρία Δαμηλάκου.

Η Μαρία Δαμηλάκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου». Από το 2003 διδάσκει Ιστορία της Λατινικής Αμερικής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο πρόγραμμα «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός».

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν τη μετανάστευση, την εργασία και ζητήματα ταυτότητας στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Είναι συγγραφέας των έργων «Έλληνες μετανάστες στην Αργεντινή: διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας, 1900-1970» (2004) και «Ιστορία της Λατινικής Αμερικής από το τέλος της αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα» (2014). Έχει επιμεληθεί τα έργα «Θέματα και τάσεις της σύγχρονης Λατινοαμερικανικής Ιστοριογραφίας», Ε.Μ.Ν.Ε. – Μνήμων (2010) και «Σιμόν Μπολίβαρ.

Ο απελευθερωτής των συνειδήσεων. Θεμελιώδη κείμενα», Νότιος Άνεμος (2014), καθώς και τον τόμο «200 χρόνια από τα επαναστατικά κινήματα για την ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής, 1810- 2010», Ε.Μ.Ν.Ε. – Μνήμων (2011). Πρόσφατα συνεπιμελήθηκε τον τόμο: Maria Damilakou and Yannis G. S. Papadopoulos (eds.), Migration and Development in Southern Europe and South America, Routledge, 2022.

Η σειρά εκπομπών «Οι Έλληνες του κόσμου – Η Ελλάδα στην Αργεντινή» θα μεταδίδεται κάθε 3η Κυριακή του μήνα, απευθείας από το Μπουένος Άιρες.

Παρίσι. Υβριδική Ημερίδα με θέμα την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε διαδικτυακά με χαιρετισμό του στην υβριδική Ημερίδα με θέμα την ιστορία

Read More »

Ιλινόις. ΗΠΑ. Τα Ελληνόπουλα του Orpheus Youth χορεύουν παραδοσιακούς χορούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (Video)

Το Ελληνικό Φεστιβάλ στην περιοχή Niles στο Ιλινόις. Το συγκρότημα Ορφέας «Νέα Γενιά» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Φεστιβάλ στην Ελληνική Ορθόδοξη

Read More »