ΕΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΟΥΜ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

ΕΝΑΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΟΥΜ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

b5a5638sm orig
PHOTO: CHRIS LEE

 

Ο Κωνσταντίνος Κιτσόπουλος επανέρχεται στο David Geffen Hall.

Κείμενο: Φώτιος Καλιαμπάκος

Μετά τον εμβληματικό Δημήτρη Μητρόπουλο (1896-1960), ο οποίος διετέλεσε για πάνω από δέκα χρόνια μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης και διηύθυνε την ορχήστρα για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 1960, λίγους μόλις μήνες πριν από τον αδόκητο θάνατό του, χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να επανέλθει ένας Έλληνας ή ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικός στο πόντιουμ της ιστορικότερης και αρχαιότερης ορχήστρας των ΗΠΑ. Από τους Έλληνες ο μόνος που το κατάφερε το 2016 είναι ο Λεωνίδας Καβάκος σε κορύφωση των σχέσεών του με την ορχήστρα με την οποία συμπράττει επί δεκαετίες ως σολίστας του βιολιού. 

Όμως πριν από εκείνον το 2013 η τιμή αυτή έγινε και σε έναν ομογενή, τον Κωνσταντίνο Κιτσόπουλο. Σε εκείνη την πρώτη συναυλία ο Κιτσόπουλος διηύθυνε μουσική από ταινίες του Χίτσκοκ, αποσπάσματα από τις οποίες προβάλλονταν στην οθόνη πάνω από το χώρο της ορχήστρας.

​Από τότε τα «κινηματογραφικά» προγράμματα της Φιλαρμονικής έχουν πυκνώσει και είναι αρκετά δημοφιλή στο κοινό της Νέας Υόρκης που αγαπά τον κινηματογράφο και την κινηματογραφική μουσική.

Έτσι ο Κωνσταντίνος Κιτσόπουλος κλήθηκε ξανά μερικές σεζόν αργότερα, το 2018 να διευθύνει και τη μουσική του John Williams. Εν τω μεταξύ το 2014 ο ομογενής αρχιμουσικός είχε διευθύνει και μια από τις επίσης πολύ δημοφιλείς χριστουγεννιάτικη συναυλία της ορχήστρας. Ο Κωνσταντίνος Κιτσόπουλος έχει διευθύνει, εκτός από τη Φιλαρμονική πάρα πολλές ορχήστρες των ΗΠΑ, ανάμεσά του και την επίσης σπουδαία Chicago Symphony Orchestra. 

Δεινόσαυροι στο Lincoln Center – “Jurassic Park”

Το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου η Φιλαρμονική επανέρχεται, για πρώτη φορά στο πρόσφατα ριζικά ανακαινισμένο David Geffen Hall στις κινηματογραφικές της αναζητήσεις. Στο επίκεντρο και πάλι η μουσική του πιο περιζήτητου «κινηματογραφικού» συνθέτη, του John Williams με την προβολή της ταινίας του Steven Spielberg: “Jurassic Park” από το 1993.

Η επιτυχημένη και βραβευμένη με πολλά Όσκαρ, συνεργασία του Williams με τον Spielberg πάει δεκαετίες πίσω.

Η ταινία  θα είναι η πρώτη της σειράς “The Art of the Score” που θα παρουσιαστεί στο David Geffen Hall μετά την ανακαίνιση και θα προσφέρει την ευκαιρία να δοκιμαστεί η ακουστική, στην οποία θα επανέλθουμε, και σε αυτό το είδος της μουσικής.

Η συναυλία θα επαναληφθεί επίσης την Πέμπτη και την Παρασκευή με τη σειρά να ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου. 

“Dance like a firebird” – Παιδική συναυλία

Όταν ο Leonard Bernstein ξεκίνησε την σειρά για την εισαγωγή των νεότερων γενιών “Young People’s Concerts”, τα κτίρια του Lincoln Center ήταν ακόμα στο στάδιο της κατασκευής. Η επιτυχημένη παράδοση συνεχίζεται για δεκαετίες και το επόμενο Σάββατο στις 2 μετά το μεσημέρι θα παρουσιαστεί και για πρώτη φορά στον ανακαινισμένο χώρο.

Τίτλος της συναυλίας, προφανώς σε σχέση με τη μουσική του Ιγκόρ Στραβίνσκι που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.

Συνεχίζοντας την παράδοση που τη θέλει τα τελευταία χρόνια να συνεργάζεται και με άλλους θεσμούς σε αυτές τις συναυλίες η Φιλαρμονική θα συμπράξει το Σάββατο και με το χορευτικό σύνολο “Full Circle Souljahs”.

Τη συναυλία θα διευθύνει ο Christopher James Lees ενώ την επικοινωνία με τους νεαρούς ακροατές θα αναλάβει ως παρουσιαστής ο Justin Jay Hines.

b5a5840sm orig
PHOTO: CHRIS LEE