Νέα Υόρκη. Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών  Θεόδωρου Λιβάνιου στο Χιακό Σπίτι στην Αστόρια

Η επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές πρόκριμα και για τις εθνικές.

Ρεπορτάζ: Φώτης Καλιαμπάκος

Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Ιούνιο πρόκειται, εκτός απροόπτου, αφού αναμένεται τον Ιανουάριο η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή, να ισχύσει για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων η επιστολική ψήφος. Την διαδικασία αλλά και τις προοπτικές καθώς και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της ψήφου των ομογενών και στις Εθνικές Εκλογές, εξήγησε τους ομογενείς ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσία και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου. 

IMG 9263
Από αριστερά: Ο Γιώργος Γεωργόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Μεϊντάσης.  (Photo: Hellenic DNA)

Τη συζήτηση οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με τον Γιώργο Γεωργόπουλου να αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή, στο χώρο του Χιακού Σπιτιού στην Αστόρια με οικοδεσπότη την πρόεδρο της Χιακής Ομοσπονδίας Κυριακή Καλογερά και το μέλος της Γιώργο Αλμυρούδη.

Ο κύριος Λιβάνιος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και για την επαφή του με τους ομογενείς. Τόνισε τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα τη ψήφου των ομογενών, αφού η άρση κάποιων περιορισμών του προηγούμενου νομοσχεδίου για την ψήφο τους στις Εθνικές Εκλογές αποτέλεσε, με συμβολικό τρόπο, το πρώτο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση εισάγαγε στη Βουλή για ψήφιση το προηγούμενο καλοκαίρι, αμέσως μετά την επανεκλογή της.

Όμως στο θέμα των Εθνικών Εκλογών οι συνταγματικοί περιορισμοί, που απαιτούν πλειοψηφία των δύο τρίτων για τη διευθέτηση τέτοιων θεμάτων δεν της επιτρέπουν να κάνει, από μόνη της τουλάχιστον, τις κινήσεις που θα επιθυμούσε, αφού απαιτείται ευρεία διακομματική συνεννόηση, η οποία την προηγούμενη φορά που τέθηκε το θέμα δεν υπήρχε.

Το αποτέλεσμα ήταν ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε και ίσχυσε για πρώτη φορά στις δύο τελευταίες  εκλογικές αναμετρήσεις να έχει περιορισμούς ακόμα και στην επήρεια της ψήφου από το εξωτερικό, αλλά και περιορισμούς στην πρόσβαση των ομογενών στις κάλπες, αφού απαιτούνταν μια σειρά άλλων προϋποθέσεων πέραν της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Έτσι η προσέλευση στις κάλπες που στήθηκαν στα προξενεία ήταν απελπιστικά μικρή σε σχέση με την πολυπληθή ελληνική διασπορά.

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, το θέμα των εκλογών των εκπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι διαφορετικό, δεν υπόκειται σε αντίστοιχους συνταγματικούς περιορισμούς, ενώ εκεί ήδη υπήρχε η δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό.

Μόνη προϋπόθεση η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, η οποία είναι πλέον αυτόματη για όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Η κυβέρνηση λοιπόν επέλεξε να φέρει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο είναι προγραμματισμένο να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο, για να θεσπίσει την επιστολική ψήφο.

IMG 9275
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, στο χώρο του Χιακού Σπιτιού στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. (Photo: Hellenic DNA)

Να μην χρειάζεται δηλαδή οι κάτοικοι του εξωτερικού ή ακόμα και οι επισκέπτες, που μένουν στην Ελλάδα, απλώς τυχαίνει να βρίσκονται σε μία άλλη χώρα την ημέρα των Ευρωεκλογών, να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Δεν θα στηθούν αυτή τη φορά κάλπες στα προξενεία. Όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να κάνουν μία αίτηση, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, πέραν της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για να λάβουν με το ταχυδρομείο το εκλογικό υλικό, τα ψηφοδέλτια, το φάκελο αποστολής κτλ. καθώς και πληροφορίες για τη διαδικασία.

Οι επιστολικές ψήφοι πρέπει να έχουν φτάσει στην Αθήνα την προηγούμενη ημέρα των εκλογών και η καταμέτρησή τους θα γίνει ταυτόχρονα με τις ψήφους των εκλογικών τμημάτων στην Ελλάδα. Όσοι ομογενείς, με βάση την προηγούμενη διαδικασία για την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές έχουν ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Ελλήνων που ψηφίζουν στο εξωτερικό, θα μεταφερθούν αυτόματα και στον κατάλογο για τις Ευρωεκλογές. Οι ήδη εγγεγραμμένοι θα λάβουν απλώς ένα εμαιλ για να επιβεβαιώσουν ότι είναι σωστή η διεύθυνση που έχουν δώσει ώστε να μπορέσουν να λάβουν το εκλογικό υλικό.

Ο κύριος Λιβάνιος τόνισε ότι η εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές θα αποτελέσει πρόκριμα για τη χρήση αυτής της μεθόδου και στις Εθνικές Εκλογές. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, δοκιμασμένη για δεκαετίες σε πολλές από αυτές και γι’ αυτό αξιόπιστη.

Σε ερώτηση ομογενούς γιατί δεν υιοθετείται από την αρχή η ηλεκτρονική ψήφος, ο υπουργός, με μεγάλη εμπειρία λόγω επαγγέλματος αλλά και λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής του θέσης, στη ψηφιακή διακυβέρνηση, είπε ότι σαφώς η ηλεκτρονική ψήφος είναι το μέλλον, αλλά προς το παρόν πρόκειται για «αχαρτογράφητα ύδατα» μια και ελάχιστη εμπειρία υπάρχει από τη χρήση της, οπότε προτιμήθηκε να ξεκινήσει η Ελλάδα με κάτι δοκιμασμένο και αξιόπιστο. 

IMG 9253 1
Από αριστερά: Ο Γιώργος Αλμυρούδης, η πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας Κυριακή Καλογερά, ο Γιώργος Γεωργόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου. (Photo: Hellenic DNA)

Μετά το πέρας της ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο τόσο ο υπουργός όσο και ο Γενικός Πρόξενος απάντησαν σε μια σειρά ερωτημάτων των ομογενών για άλλα θέματα που αφορούν τη σχέση τους τόσο με το ελληνικό κράτος όσο και με τους εκπροσώπους του στο εξωτερικό. Δόθηκαν σαφείς απαντήσεις σε ορισμένα ζητήματα, όπου διαπιστώθηκε και η ανάγκη να υπάρξει και εκ μέρους των προξενικών αρχών αλλά και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, σαφέστερη ενημέρωση για τις διαδικασίες, αφού πολλά από τα θέματα που έθεσαν οι ομογενείς έχουν διευθετηθεί από καιρό και απλώς δεν ήταν ενήμεροι. 

Συζητήθηκαν επίσης κάποια αιτήματα των ομογενών για την απλοποίηση ορισμένων διαδικασιών. Ο υπουργός επίσης υποσχέθηκε να παραπέμψει στις αρμόδιες υπηρεσίες το θέμα της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας για ένα παιδί ομογενούς το οποίο αποκτήθηκε με παρένθετη μητέρα, για το οποίο υπάρχει μάλλον μια ασάφεια στο νομικό πλαίσιο και ο πατέρας του, ο οποίος μάλιστα έχει επαναπατριστεί και κατοικεί με τα παιδιά του στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με το θέμα αυτό. 

Το θέμα της κράτησης, πέραν κάθε έννοιας δικαίου, του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη το ζήτημα της υφαρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα, καθώς και το γενικότερο ζήτημα της καταπάτησης των ελυθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία έθεσε στον υπουργό ο πρόεδρος του Συλλόγου Χειμαρριωτών Βίκτορας Γκόρος. Αν και το θέμα δεν βρίσκεται στις αρμοδιότητές του, ο κύριος Λιβάνιος απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αυτό το θέμα στις προτεραιότητές της και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα. 

IMG 9303 edited 1 scaled
Μετά το πέρας της ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο, ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας Ελληνισμού της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων των ομογενών για άλλα θέματα που αφορούν τη σχέση τους τόσο με το ελληνικό κράτος όσο και με τους εκπροσώπους του στο εξωτερικό. (Photo: Hellenic DNA)

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον υπουργό να εκπλήσσεται θετικά από το γεγονός ότι συνάντησε στην αίθουσα πολλούς συμπατριώτες του από την περιοχή της Καβάλας που σχεδόν «κυριάρχησαν» όπως αστειεύτηκε έναντι των οικοδεσποτών Χιωτών και μάλιστα, εκτός έδρας! Εκτός από τον κύριο Κωνσταντίνο στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους των ελληνικών αρχών της Νέας Υόρκης η διευθύντρια η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Νέα Υόρκη Μαίρη Βαξεβανίδου και ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Νέα Υόρκη Νίκος Θωμόπουλος.

IMG 9259 1 edited scaled
Από αριστερά: Η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στη Νέα Υόρκη Μαίρη Βαξεβανίδου, ο αναπληρωτής του Λεωνίδας Μαρκαντωνάτος, και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας Ελληνισμού της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας. (Photo: Hellenic DNA)

Από την Ελλάδα στην εκδήλωση παραβρέθηκε και συνομίλησαν με τους ομογενείς και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, Γραμματέας Ελληνισμού της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας καθώς και ο αναπληρωτής του Λεωνίδας Μαρκαντωνάτος.