Τα ερευνητικά δίκτυα του παγκόσμιου Ελληνισμού

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα «Ερευνητικά δίκτυα του παγκόσμιου ελληνισμού».

Στην Επιτροπή συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες επιστημόνων της ελληνικής διασποράς. Συγκεκριμένα συμμετείχε δια ζώσης ο κ. Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Institute for Advanced Study, Princeton, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και Πρόεδρος της ᾼΜΚΕ «Κόμβος» – Δίκτυα του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

Επίσης, στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Κωνσταντίνος Δροσάτος, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας, University of Cincinnati College of Medicine, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης στις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία/ ARISTEiA) και Γενικός Γραμματέας της ΑΜΚΕ «Κόμβος», ο κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας, Harvard University και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) και ο κ. Πέτρος Κουμουτσάκος, Καθηγητής Υπολογιστικής Επιστήμης, Πρόεδρος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Υπολογιστικής Επιστήμης, Harvard University και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Οι διαπρεπείς επιστήμονες κατέθεσαν τις προτάσεις και απόψεις τους με στόχο την διαμόρφωση μίας στρατηγικής για τη συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την αξιοποίηση του παγκόσμιου ελληνισμού ως ενιαίου χώρου έρευνας.

Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Φόρτωμας δήλωσε: «Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι όχι μόνο ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, αλλά εργάζονται ώστε μια μέρα να μπορέσουμε να διασυνδέσουμε όλο αυτό το σπουδαίο ανθρώπινο κεφάλαιο επιστημόνων που διαθέτουμε ως χώρα στο εξωτερικό, για να αντλήσει η πατρίδα μας οφέλη στο πεδίο της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η συμβολή τους σε αυτόν τον διάλογο είναι καίρια και η πρόσκλησή τους να καταθέσουν τις απόψεις τους στις αρμόδιες επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είναι καθοριστική. Οι προτάσεις και οι ιδέες που ακούστηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών μας, θα λειτουργήσουν ως σπόροι που θα αποδώσουν καρπούς για την αξιοποίηση του παγκόσμιου ελληνισμού ως ενιαίου χώρου έρευνας».

Μ. Μαξίμου. Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο πνευματικό, κοινωνικό

Read More »