Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος.
Ανάπτυξη και συνεργασία στη σκιά της γεωπολιτικής.
Επιβεβαίωση της στενής σχέσης των 3+1 στο ετήσιο συνέδριο του Εκόνομιστ στη Νέα Υόρκη.
Με υψηλές παρουσίες από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ την Κύπρο και το Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το ετήσιο συνέδριο του Economist, το οποίο έχει γίνει πια θεσμός τα τελευταία χρόνια.
Φέτος για την εκδήλωση προτιμήθηκε ένα από τα πιο όμορφα και εμβληματικά κτίρια του Μανχάταν το University Club, το οποίο δεσπόζει ως κτίριο αλλά και ως παραδοσιακός αστικός θεσμός στη διασταύρωση της Πέμπτης λεωφόρου με την 54η οδό στην καρδιά του Μανχάταν από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Το φόρουμ είχε τον τίτλο «Fifth New York – Eastern Mediterranean Business Summit. Expanding corridors of stability, investment and trade.» Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί επίσημοι και από τις τέσσερις χώρες καθώς και πλήθος επιχειρηματιών, κυριάρχησαν οι τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, των ακινήτων , της τεχνολογίας/καινοτομίας, των επενδύσεων, ενώ κυριάρχησαν οι συζητήσεις γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Στο επίκεντρο η κρίση στη Μέση Ανατολή
Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο κατεξοχήν γεωπολιτικό πάνελ με το οποίο ξεκίνησε το συνέδριο με τη συμμετοχή του γνωστού στην Ελλάδα για τις αναλύσεις του όσον αφορά την Τουρκία Michael Rubin, από το American Enterprise Institute, του επικεφαλής της American Jewish Committee Ted Deutch, και του βουλευτή-μέλους του Κογκρέσου Michael Lawler (US House of Representatives), του Γερουσιαστή του Rhode Island και επικεφαλής των απανταχού εκλεγμένων ελληνικής καταγωγής Λεωνίδα (Lou) Ραπτάκη, με τη συμμετοχή μέσω σύνδεσης του βουλευτή (US House of Representatives), Chris Pappas.
Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής τόνισε τη σημασία των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου και αναφέρθηκε στη βελτίωση της κατάστασης της Ελλάδας και της σύσφιξης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.
Όλοι οι συμμετέχοντες μίλησαν για τη σημασία της συμμαχίας των τεσσάρων χωρών, στο ζοφερό γεωπολιτικό φόντο και εξέφρασαν την αυτονόητη όπως είπαν αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και το Ισραήλ. Ο κύριος Ραπτάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα, ενώ έθεσε το ρητορικό ερώτημα, αν το Ισραήλ αφεθεί μόνο του, ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος.
Με τον ίδιο ξεκάθαρο τρόπο μίλησαν και οι Michael Lawler και Ted Deutch, με αυστηρές αναφορές και στην εσωτερική κατάσταση στην Αμερική στο φόντο των διαμαρτυριών και των καταλήψεων στα κορυφαία αμερικάνικα πανεπιστήμια, ζητώντας να μην αφεθεί να επικρατήσουν ακραίες αντι-ισραηλινές φωνές και να επανέλθει το φάντασμα του αντισημιτισμού, ενώ από τα πυρά τους δεν ξέφυγε και η Τουρκία, στον απόηχο της συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον αρχηγό της ΧΑΜΑΣ και ενώ στην αίθουσα είχαν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν οι φήμες της ακύρωσής της επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο.
Ακόμα πιο επικριτικός για τους διαδηλωτές ο Michael Lawler εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι διαμαρτυρίας δεν αφορούν, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές την Πρώτη τροπολογία του Αμερικανικού συντάγματος (το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης) αλλά φτάνουν στα όρια, όπως είπε της υποστήριξης μια τρομοκρατικής οργάνωσης και προκάλεσε αίσθηση πηγαίνοντας ακόμα ένα βήμα παραπέρα εκφράζοντας της θέση ότι οι ακραίες φωνές πρέπει να διωχθούν ποινικά και όσοι δεν είναι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να στερηθούν της φοιτητικής τους βίζας και να απελαθούν!
Άρωμα Αμερικανικών εκλογών
Μετά το γεωπολιτικό πάνελ, ένας από τους διακεκριμένους καλεσμένους ο γνωστός, ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, με αφορμή τη γεωπολιτική συζήτηση έστρεψε τη συζήτηση στην εσωτερική αμερικανική ατζέντα, ασκώντας έντονη κριτική στον, από χρόνια φίλο του, όπως τον χαρακτήρισε, Πρόεδρο Μπάιντεν, αφού κατά τη γνώμη του η προηγούμενη διοίκηση με τις κυρώσεις στο Ιράν είχε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στη «συγκράτηση» της χώρας αυτής η οποία όπως είπε χρηματοδοτεί τους εχθρούς της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Ένα άλλο σημείο κριτικής του Κατσιματίδη ήταν το θέμα των συνόρων, ένα θέμα το οποίο όπως είπε τον ανησυχεί και σε ότι αφορά την Ελλάδα, ενώ μίλησε για τον κίνδυνο του πληθωρισμού.
Το αμερικανικό όνειρο του Τζον Κατσιματίδη
Εκτός από την πολιτική ο Τζον Κατσιματίδης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του και τόνισε ότι μια πορεία για τη δική του, από παιδί μιας οικογένειας μεταναστών ως την κορυφή, το «αμερικάνικο όνειρο» παραμένει ζωντανό, όσο η νέα γενιά ασπάζεται την ανάγκη για σκληρή δουλειά.
John Koudounis- Στην κορυφή της επιχειρηματικότητας και τη φιλανθρωπίας
Με τον επόμενο υψηλό προσκεκλημένο John Koudounis, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα με ένα βίντεο από την επίσκεψη του ομίλου του στη Wall Street μαζί με το Γιάννη Αντετοκούμπο, συνεργάτη του Calamos Group στις φιλανθρωπικές δράσεις, μια αύρα αισιοδοξίας, μακριά από το ζοφερό πολιτικό φόντο της επικαιρότητας, κυριάρχησε στην αίθουσα.
Ο John Koudounis αναφέρθηκε με θέρμη σε αυτές τις δράσεις και στην εμπιστοσύνη του ομίλου του στην ελληνική οικονομία παρουσιάζοντας μια σειρά αξιόλογων επιχειρηματικών αλλά και φιλανθρωπικών δράσεων του ομίλου.
Αισιοδοξία όσον αφορά τον τομέα της αλλά και έμφαση στα επιτεύγματα και τις δυνατότητες των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων έδωσε η διευθύντρια Διεθνών Κεφαλαιακών Αγορών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης Cassandra Seier. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Seier είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης “Women in Financial Markets”.
Κώστας Σκρέκας-«Πρωταθλήτρια στην πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα»
Στην εντυπωσιακή όπως την περιέγραψε πορεία της οικονομίας από την κρίση στην ανάπτυξη αναφέρθηκε με εκτενή τρόπο ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας τονίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης στο να μη διολισθήσει ποτέ ξανά η χώρα σε οικονομικές συμπεριφορές που την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τόνισε ότι η χώρα προσφέρεται αυτή τη στιγμή για επενδύσεις.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη σε πράσινες επενδύσεις και στο ποσοστό της ενέργειας που αντλεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας τους ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους της για το μέλλον, ενώ ανέφερε και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, λέγοντας ότι η πιο καθαρή και η φτηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται…!
Σε ερώτηση για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων ο κύριος Σκρέκας δήλωσε μεν αισιόδοξος, όσον αφορά τα πρώτα στοιχεία και το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών, είπε όμως ότι μέχρι να τρυπάνι να φτάσει σε ένα κοίτασμα κανείς δε μπορεί να γνωρίζει, οπότε με δεδομένη την υποστήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες εξόρυξης, παρέπεμψε στο 2025!
Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας και η Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Enterprise Greece, μίλησε για μια σειρά δράσεων και πολιτικών που έχουν σκοπό τόσο την προσέλκυση επενδύσεων όσο και της προώθησης των εξαγωγών, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία των ορθών πολιτικών και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού προσωπικά.
Η κυρία Μυρογιάννη, όπως και ο κύριος Σκρέκας πρωτύτερα έπλεξε το εγκώμιο του παρόντα στην αίθουσα υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους Ενεργειακούς Πόρους Τζέφρι Πάιατ, για τη συνεισφορά του στη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αλλά και τη σύσφιξη των οικονομικών δεσμών την περίοδο που εκείνος υπηρετούσε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Τζέφρι Πάιατ- Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο ενεργειακό τοπίο
Η γεωπολιτική επανήλθε και πάλι στην αίθουσα όταν ο κύριος Πάιατ ανέβηκε στο βήμα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος πριν έρθει στην Αθήνα, είχε υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξεχωριστά, τόνισε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και περνώντας στα ειδικότερα θέματα του συνεδρίου μίλησε για το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ελλάδα στο νέο ενεργειακό τοπίο, μια και εκείνη μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις προσπάθειες για πλήρη απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, ανάγκη που όπως είπε δημιουργήθηκε από την ρωσική επιθετική πολιτική.
Ο κύριος Πάιατ τόνισε την αμερικανική υποστήριξη στο σχήμα 3 συν 1,το οποίο άλλωστε και ο ίδιος βοήθησε αποφασιστικά ώστε να σχηματιστεί, ενώ ερωτώμενος για τον αγωγό East Med, τόνισε ότι ενώ ο ίδιος χαιρετίζει και υποστηρίζει με όλα τα μέσα τις επενδύσεις των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, πρέπει να αναζητηθούν και κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, που να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του όποιου εγχειρήματος.
Η Κύπρος στο επίκεντρο
Σε υψηλό επίπεδο με την παρουσία υπουργών αλλά και άλλων αξιωματούχων από τις αρμόδιες για την προσέλκυση επενδύσεων αρχές εκπροσωπήθηκε στο φόρουμ και Κυπριακή δημοκρατία. Παρών και ο νέος πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευάγγελος Σάββα.
Ο Σπύρος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του οργανισμού Invest Cyprus με πίνακες και στοιχεία αλλά και ειλικρίνεια εξέθεσε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως πόλου έλξης ξένων επενδύσεων, τονίζοντας και το υψηλό επίπεδο των Κυπρίων εργαζομένων, αφού όπως είπε τα μεγαλύτερα έξοδα των Κυπριακών οικογενειών, αφορούν τις σπουδές των νέων σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γεώργιος Παπαναστασίου μίλησε με λεπτομέρειες για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρουσίασε με λεπτομέρειες χάρτες των ερευνών και παρότρυνε τις εταιρίες να επενδύσουν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αιγύπτου και του Ισραήλ σε δίκτυα διανομής των ενεργειακών πόρων που θα εξαχθούν. Έχοντας αρχίσει αρκετά χρόνια νωρίτερα τις προσπάθειες η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο που προαναφέρθηκε, όταν το τρυπάνι επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις για την ύπαρξη αξιόλογων ενεργειακών πόρων.
Πολλοί από τους ομιλητές, ιδιαίτερα ο Michael Rubin, αναφέρθηκε στην επί πενήντα χρόνια συνεχιζόμενη παράνομη και απάνθρωπη κατοχή της μαρτυρικής μεγαλονήσου και ζήτησε πράξεις από την αμερικανική πολιτική, ενώ από όλους αναγνωρίστηκε τόσο ο εποικοδομητικός διαμεσολαβητικός ρόλος Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος απολαμβάνει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης και των δύο πλευρών, στην κρίση στη Μέση Ανατολή όσο και η πρακτική συμβολή της χώρας η οποία προσέφερε καταφύγιο σε ανθρώπους που κινδύνευαν ενώ συμβάλει και στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Στην πρωτοπορία των Startups το Ισραήλ
Από την κρίση στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε την ομιλία της και η υπουργός Οικονομικών στη Βόρειο Αμερική του Ισραήλ Anat Katz, η οποία συγκίνησε την αίθουσα αφού με δάκρυα στα μάτια ζήτησε την επιστροφή των ομήρων στις οικογένειές τους. Στη συνέχεια η κυρία Katz αναφέρθηκε στην αντοχή που δείχνει η ισραηλινή οικονομία στις δύσκολες συνθήκες και παρουσίασε με τη βοήθεια επιτυχημένων επιχειρηματιών του χώρου το μοντέλο ανάπτυξης των ισραηλινών Startups, τομέας στον οποίο το Ισραήλ βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορεία.