Είμαστε πάνω σε ένα ηφαίστειο. Η υπόθεση της ειρήνης και η υπόθεση της συμφιλίωσης των λαών έχει πάει πολύ πίσω

Η υπόθεση της ειρήνης, η υπόθεση της ανθρωπότητας, η υπόθεση της συμφιλίωσης των λαών έχει πάει πολύ πίσω και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε η Χαμάς.

Γιώργος Πρεβελάκης, Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Γάζα είπε τα εξής:

Το Ισραήλ έχει συναίσθηση ότι του έχει στηθεί μια παγίδα. Γιατί αυτό που θεωρώ φοβερό με τη Χαμάς είναι ότι έχει σε ομηρία όχι μόνο τους ανθρώπους που συνέλαβε, έχει σε ομηρία τους ίδιους τους Παλαιστινίους, αλλά έχει σε ομηρία και όλη την ανθρωπότητα. 

Έχουμε μπει όλοι μέσα σε ένα επικίνδυνο κύκλο, γιατί από τη μια μεριά έχουμε την επίσημη διπλωματία, τους αρχηγούς των κρατών κτλ. Από την άλλη όμως έχουμε και μια ύλη έτοιμη να εκραγεί που είναι ο αραβικός δρόμος, όπως λένε στη Γαλλία.

Είναι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί, οι αραβικοί πληθυσμοί, οι οποίοι έχουν φτάσει σε αδιέξοδο πολιτικά και οικονομικά, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ζουν καλά. 

Είναι σε απελπισία και έρχεται αυτό και δένει με ένα ευρύτερο φαινόμενο που ζούμε τώρα που είναι ο αντιδυτικισμός. Επομένως είμαστε πάνω σε ένα ηφαίστειο.

Από την άλλη μεριά, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το ουκρανικό, το οποίο δεν είναι άσχετο με το θέμα. Διότι φυσικά με το να δημιουργηθεί μια άλλη κρίση στρέφεται η προσοχή μακριά. Αυτό εξυπηρετεί τη Ρωσία. Δηλαδή δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα μόνο στο τοπικό επίπεδο”

Στην ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά αν βλέπει κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο κ. Πρεβελάκης απάντησε:

«Tίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς. Βέβαια, θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αποτραπεί. Γι’ αυτό ακριβώς βλέπουμε και την τεράστια κινητοποίηση και τη στρατιωτική κινητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μια προειδοποίηση, αλλά η υπόθεση της ειρήνης, η υπόθεση της ανθρωπότητας, η υπόθεση της συμφιλίωσης των λαών έχει πάει πολύ πίσω και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε η Χαμάς».

Photo: (AP / Hatem Moussa)

Πηγή: ERTNEWS

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/g-prevelakis-stin-ert-to-israil-exei-synaisthisi-oti-tou-exei-stithei-mia-pagida-i-xamas-exei-se-omiria-oli-tin-anthropotita/

CNBC:  Προβολή λιγότερο γνωστών διεθνώς νησιών της Ελλάδας

Το CNBC δημοσιεύει άρθρο της Karen Gilchrist με τίτλο How to explore Greece’s lesser-known islands like a local  που παρουσιάζει μερικά από τα λιγότερο γνωστά διεθνώς νησιά της Ελλάδας. Η Ελλάδα, ένας διαχρονικά αγαπημένος στους παραθεριστές προορισμός, κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των

Read More »

Καναδάς. Διήμερο αφιέρωμα για την καταστροφή της Σμύρνης από το Ελληνικό Κονγκρέσο του Κεμπέκ.

ΚΑΝΑΔΑΣ. ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΟΥ ΚΕΜΠΕΚ ​​Αλησμόνη Σμύρνη: Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ στις εκδηλώσεις μνήμης του

Read More »