Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης στα πάρκα της πόλης!

Του Φώτη Καλιαμπάκου

Με τις παραδοσιακές, ιδιαίτερα δημοφιλείς και δωρεάν συναυλίες στα μεγάλα πάρκα της πόλης, ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα η σαιζόν της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται ίσως για τις πιο δημοφιλείς συναυλίες της σαιζόν, οι οποίες συγκεντρώνουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στα μεγάλα πάρκα της Νέας Υόρκης.

Η υπέροχη αυτή παράδοση, η οποία φέρνει τον κόσμο και τους νέους μαζικά κοντά στην κλασσική μουσική αλλά και δημιουργεί ένα εξαιρετικό happening με τους χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε χαλαρή ατμόσφαιρα πέραν από τις γνωστές συμβάσεις των κανονικών αιθουσών της κλασσικής μουσικής στα πάρκα της πόλης, κλείνει κάθε χρόνο την επίσημη σαιζόν της κορυφαίας Φιλαρμονικές Ορχήστρας της Νέας Υόρκης.

Στο τέλος κάθε συναυλίας εντυπωσιακά πυροτεχνήματα δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη και στα πέντε διαμερίσματα. 

Οι φετινές συναυλίες θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ της Τρίτης 10 Ιουνίου από το Van Cortlandt Park του Bronx. Η, ας μας επιτραπεί η έκφραση, κεντρική συναυλία, στο Central Park του Μανχάταν θα πραγματοποιηθεί, επίσης στις 8, την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

DSC6510
Jaap van Zweden conducts the New York Philharmonic at Central Park, NYC, 6/14/2023. Photo by Chris Lee

Την Πέμπτη 13 η ορχήστρα θα εμφανιστεί στο Cunningham Park του Queens, ενώ την Παρασκευή 14 του μηνός σειρά έχει το Prospect Park του Brooklyn. Την Κυριακή 16 Ιουνίου η τελευταία συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Staten Island, στις 4 το απόγευμα.

Η συναυλία στο Staten Island είναι η μόνη της σειράς που πραγματοποιείται σε εσωτερικό χώρο, στο St. George Theatre. Για αυτή τη συναυλία απαιτείται να φροντίσει κανείς να αποκτήσει στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής εισιτήρια τα οποία όμως είναι δωρεάν. Η συναυλία στο Staten Island θα έχει και εν μέρει διαφορετικό πρόγραμμα από τις άλλες.

Σε αυτές θα παρουσιαστούν έργα των Elgar, Beethoven, Rimsky-Korsakov, ενώ το πολύ γνωστό και πάντα δημοφιλές κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Φέλιξ Μέντελσον -Μπαρτόλντι θα κληθεί να ερμηνεύσει ο νεαρός Αμερικανός βιολονίστας Randall Goosby. Οι συναυλίες θα περιλαμβάνουν επίσης την νεοϋορκέζικη πρεμιέρα του έργου του Carlos Simon: “Four Black American Dances”.

Στα πλαίσια επίσης ενός από τα πιο αξιόλογων προγραμμάτων-πρωτοβουλιών της Φιλαρμονικής σε συνεργασία με σχολεία της Νέας Υόρκης, το «NY Phil Very Young Composer», δύο έργα γραμμένα από πολύ νεαρά παιδιά, τα οποία παραδοσιακά ανεβαίνουν στη σκηνή και μιλούν για το πώς εμπνεύστηκαν και πώς συνέθεσαν τα έργα αυτά και καθοδηγούν τους θεατές στο πώς ακριβώς πρέπει να τα ακούσουν ή τι να περιμένουν από αυτά.

Στην αξιέπαινη αυτή δράση η Φιλαρμονική σε συνεργασία με πολλά, κυρίως δημόσια σχολεία της πόλης, βοηθάει και καθοδηγεί παιδιά μικρής ηλικίας να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά έργα και να τα ενορχηστρώσουν.

DSC6866
Jaap van Zweden conducts the New York Philharmonic at Central Park, NYC, 6/14/2023. Photo by Chris Lee

Έπειτα μερικά από αυτά παρουσιάζονται από τη Φιλαρμονική σε κάποιες από τις συναυλίες, στις συναυλίες για μικρά παιδιά, σε κάποιες επετειακές εκδηλώσεις ή γκαλά και στις συναυλίες στα πάρκα με το κοινό πάντα να αποθεώνει τους μικρούς συνθέτες, μια καλή ευκαιρία για τις οικογένειες να φέρουν στα πάρκα και τα παιδιά τους, αφού άλλωστε η χρήση ενίσχυσης-ηχείων αφήνει τα παιδιά να εκφραστούν να φάνε και να έχουν μια μοναδική μουσική και οικογενειακή εμπειρία χωρίς να χρειάζεται να είναι τελείως πειθαρχημένα, σε μια εκδήλωση που σίγουρα αξίζει.

Τη φετινή σειρά συναυλιών θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Thomas Wilkins.

Το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ και η Ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζουν πρόγραμμα πρωτοβουλιών για την προώθηση της Ρόδου στο εξωτερικό

Σημαντικές οι ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ ο οποίος αναλαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες για την προστασία και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας μας

Read More »

Καλή Παναγιά!

15 Αυγούστου. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα. Σήμερα η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται από τη μία άκρη της Ελλάδος ως την

Read More »