Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ελληνικού έθνους!

« Ιταλία: Φίλος ή Εχθρός;» Η σύγχρονη αντίληψη θέλει τον μεσογειακό λαό της Ιταλίας «αδερφικό» με τον δικό μας. Η ιστορία όμως, αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Ενώ η ελληνική κοινή γνώμη θέλει τη Γερμανία ως τον μεγαλύτερο εχθρό του ελληνικού έθνους, στην πραγματικότητα η Ιταλία είναι αυτή που παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Αυτό υποστηρίζει η ιστορικός, καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια και συγγραφέας Μαρία Ευθυμίου.

 Το κοινό μεσογειακό ταπεραμέντο, η εκφραστικότητα και τα σημαντικά στοιχεία κοινής πολιτιστικής αναφοράς μας κάνουν να λησμονούμε την «μαύρη» ιστορία που περιβάλλει τις σχέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική της Ιταλίας υπήρξε ανέκαθεν επεκτατική με στρατιωτικές βάσεις εκτός της επικράτειάς της αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό έλεγχο της Μεσογείου και της Αδριατικής. Αυτή η αυτοκρατορική τάση της Ιταλικής Πολιτικής χαρακτηρίζει κατά κύριο λόγο τον 19ο και 20ο αιώνα, με τον 21ο να παρουσιάζει έντονα στοιχεία συμφιλίωσης και διεθνούς σύμπλευσης.

(Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ελληνικού έθνους. Δείτε στο βίντεο τι υποστηρίζει στην ΕΡΤ η ιστορικός, καθηγήτρια πανεπιστημίου, ερευνήτρια και συγγραφέας Μαρία Ευθυμίου).

Παρά την άμεση νομική και στρατιωτική συνεισφορά των φιλελλήνων Ιταλών κατά τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτητοποίησης του 1831, οι διπλωματικές τους σχέσεις με την Ελλάδα διατήρησαν τη φιλική τους φύση μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα. Τα ακόλουθα χρόνια, οι Ιταλικές Δυνάμεις παρουσίασαν μία διαρκή προσπάθεια περιορισμού της ελληνικής επικράτειας με αρνητική ψήφο σε ζητήματα προσάρτησης εδαφών με χαρακτηριστική την περίπτωση της σημερινής νότιας Αλβανίας. Παράλληλα, εν μέσω της τουρκοκρατίας η άλλοτε προσφιλής στην ελληνική απελευθέρωση Ιταλία, δεν αρνήθηκε την κατάκτηση των Δωδεκανήσων ως κεκτημένα του ιταλοτουρκικού πολέμου.

Ακολούθως, υπήρξε έντονη στροφή της Ιταλικής εξωτερικής πολιτικής ως συνέπεια της σοβινιστικής πολιτικής μεταστροφής με το όνομα Μουσολίνι. Ιδιαίτερα, κατόπιν της βίαιης «αρπαγής» των Ιταλικών ινίων από τον Μουσολίνι με το Πραξικόπημα του  1922, το νησί της Κέρκυρας βομβαρδίστηκε και καταλήφθηκε με πρόσχημα τη δολοφονία ενός Ιταλού στρατηγού στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ωστόσο, ήταν εμφανής η αιτιότητα της εν λόγω πράξης αναλογιζόμενοι την στρατηγική θέση του νησιού στην Αδριατική. 

Οι προσπάθειας αναμόρφωσης της πολιτικής «διχόνοιας» καρποφόρησαν με τη Συνθήκη Φιλία του 1928, δεν διήρκησε όμως για πολύ καθώς το αρχικό σχέδιο του Μουσολίνι για τη δημιουργία ενός βαλκανικού προτεκτοράτου υπό τη διοίκηση της Ιταλίας τον οδήγησε στην έκφραση της φιλοεπεκτατικής του πλευράς με το τηλεγράφημα του 1940. Πρωταγωνίστρια η Ιταλία, εκπροσωπώντας τη συμμαχία του Άξονα, εισέβαλε στην Ελλάδα και με τη βοήθεια της γερμανικής δικτατορίας εδραίωσε τη θέση της μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με την παραχώρηση των Δωδεκανήσων το 1947, οι Ελληνο-Ιταλικές σχέσεις απαλύνθηκαν με τις αναμνήσεις του παρελθόντος να διαγράφονται εκατέρωθεν. Πλέον, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από αμοιβαία υποστήριξη και κατανόηση, ιδιαιτέρως σε ζητήματα που εμπίπτουν στην απορρόφηση μεταναστευτικών ροών.

Το απόσπασμα είναι από την εκπομπή «Στο Κέντρο» που καλεσμένη ήταν η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου. «Στο Κέντρο». Κάθε Τρίτη στις 22:00 στο ΕΡΤ NEWS. Αρχισυνταξία – Παρουσίαση: Γιώργος Κουβαράς. Ολόκληρη η εκπομπή στο ERTflix.Gr

.

.

Επιμέλεια κειμένου: Δ. Φρονιμοπούλου

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Ελλάδας. Επιβεβαίωση βοήθειας από τις ΗΠΑ σε εναέρια μέσα, για τις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης

Συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ Γιώργο Τσούνη είχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής

Read More »

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας η ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά

Συνέντευξη Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κώτσηρα, στο cnn.gr Το Σχέδιο διαρθρώνεται με την διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, την ενίσχυση των διμερών

Read More »