Αικατερίνη Νασσίκα. H νέα πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον συναντά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης

Του Φώτη Καλιαμπάκου.

Μια συνάντηση με τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης θέλησε να έχει η νέα πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αικατερίνη Νασσίκα κατά την πρώτη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Όπως είναι γνωστό η προκάτοχός της, και πρώτη γυναίκα πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ανέλαβε μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα τη θέση της υφυπουργού των Εξωτερικών, αφήνοντας κενή τη θέση στην Ουάσιγκτον.

IMG 0323 edited scaled
Δημοσιογράφοι και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στην συνάντηση με την νέα πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασσίκα.

Η κυρία Νασσίκα, και πάλι γυναίκα, ήταν η επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την τόσο σημαντική αυτή θέση. Η κυρία Νασσίκα είχε επιδώσει μόλις λίγες εβδομάδες μόλις νωρίτερα τα διαπιστευτήριά της στο State Department ενώ η αντίστοιχη διαδικασία στον Λευκό Οίκο εκκρεμεί. 

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ανέλαβε το ρόλο του οικοδεσπότη και προσκάλεσε τους εκπροσώπους, δημοσιογράφους και εκδότες των ομογενειακών μέσων καθώς και τους ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην προξενική κατοικία στο Μανχάταν.

Η νέα πρέσβης δεν θέλησε να κάνει επίσημες δηλώσεις μια και όπως είπε βρίσκεται ακόμα σε φάση ενημέρωσης και προσαρμογής, επεδίωξε όμως να γνωρίσει τους εκπροσώπους των μέσων και είχε μαζί του μια εγκάρδια συνομιλία. Άκουσε με προσοχή έναν έναν τους εκπροσώπους των μέσων να μιλούν τόσο για τη δουλειά τους και το μέσο που εκπροσωπούν, διαβεβαίωσε ότι η ίδια και το γραφείο της θα είναι προσβάσιμα στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και θέλησε να μάθει περισσότερα για το επίπεδο και την κατάσταση των ομογενειακών μέσων καθώς και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω βελτίωσή τους.

IMG 0330 edited scaled
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ανέλαβε το ρόλο του οικοδεσπότη και προσκάλεσε τους εκπροσώπους, δημοσιογράφους και εκδότες των ομογενειακών μέσων καθώς και τους ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην προξενική κατοικία στο Μανχάταν.

Η κυρία Νασσίκα είχε στο παρελθόν υπηρετήσει στον Καναδά και δεν φανταζόταν όπως είπε ότι θα επιστρέψει στις ΗΠΑ και μάλιστα σε αυτή την πολύ τιμητική για κάθε διπλωμάτη θέση. «Είχα πουλήσει, σημείωσε χαρακτηριστικά όλες μου τις συσκευές που λειτουργούσαν με 110 βολτ..».

Στο ίδιο θερμό και ευχάριστο κλίμα η κυρία Νασσίκα αναφέρθηκε και στην αγάπη της ίδιας προς τον χώρο της ενημέρωσης και ιδιαίτερα του ραδιοφώνου, μια και η ίδια είχε εργαστεί για ένα διάστημα πριν γίνει διπλωμάτης ως ραδιοφωνική παραγωγός μιας μουσικής εκπομπής στο πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας.

Σε συζήτηση που είχε με το Hellenic DNA μας τόνισε την αγάπη που έχει στη μουσική και ιδιαίτερα στην κλασσική μουσική. Δημοσιογράφος της ομογένειας με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο θύμισε στην πρέσβη τη συνεργασία που είχαν για το ευαίσθητο αυτό θέμα κατά την προηγούμενη θητεία της στην αμερικανική ήπειρο, με την πρέσβη να εκπλήσσεται θετικά από τη συνάντηση αυτή μετά από τόσα χρόνια.

409720761 10224372407757487 6612182692589218110 n edited
Δημοσιογράφοι και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, στην συνάντηση με την νέα πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασσίκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη θέση της κυρίας Νασσίκα ήταν στην πρεσβεία του Τατζικιστάν, θέση την οποία είχε αναλάβει μετά την απέλασή της, ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, από την Ρωσία, όπου υπηρετούσε ως πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα. Η έμπειρη διπλωμάτης είχε έρθει όπως μας είπε, κάτω βέβαια από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και πάλι αντιμέτωπη με την ακραία αυτή διπλωματική διαδικασία της απέλασης και παλιότερα, η οποία όμως τότε ανακλήθηκε την τελευταία στιγμή. 

Το Hellenic DNA είχε διπλή εκπροσώπηση στη συνάντηση με την νέα πρέσβη, αφού εκτός από τον υπογράφοντα στην προξενική κατοικία παραβρέθηκε και η ανταποκρίτρια στον Καναδά Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, η οποία βρίσκεται για επαγγελματικούς λόγους στη Νέα Υόρκη. 

Μετά την συνάντηση με τους δημοσιογράφους η κυρία Νασσίκα είχε μια συνάντηση γνωριμίας με ομογενειακές οργανώσεις, στελέχη και επιχειρηματίες της ομογένειας αλλά και τον Επίσκοπο της Νέας Υερσέης Απόστολο. Στην αρχή αυτής της εκδήλωσης την περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη, αφού μαθητές από το γειτονικό στο προξενείο ελληνικό σχολείο του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας επισκέφτηκαν την προξενική κατοικία για να τραγουδήσουν τα κάλαντα και κάποια άλλα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, υπό την διεύθυνση του δασκάλου τους στη μουσική, ο οποίος δεν μπορούσε παρά να πάρει τη θέση του στο πιάνο που υπάρχει στην αίθουσα, ενώ και ο αρχιεπίσκοπος ανέβηκε στην αίθουσα για να ακούσει τα παιδιά.

Έτσι «έσπασε» και το πρωτόκολλο που ήθελε τα κλικ των φωτογράφων να σταματούν στο τέλος της συνάντησης με τους δημοσιογράφους, για την αναμνηστική φωτογραφία της κυρίας Νασσίκα με τον Αρχιεπίσκοπο, το Γενικό Πρόξενο, τους μαθητές και τους δασκάλους, σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα. 

IMG 0230
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη η κυρία Νασσίκα παρέστη και στο συνέδριο του Κάπιταλ Λινκ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νέα Υόρκη η κυρία Νασσίκα είχε προηγουμένως μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, παρέστη στο γκαλά της Hellenic Initiative, ενώ παρακολούθησε και το Κάπιταλ Λινκ, στο περιθώριο του οποίου είχε πληθώρα συναντήσεων με μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, αλλά και πρώην πρέσβη στην Αθήνα κύριο Τζέφρι Πάιατ, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης που είχαν ταξιδέψει από την Ελλάδα, επιχειρηματίες και ομογενείς.

Εκεί επιφυλάχθηκε και πάλι να μιλήσει στην κάμερα του Hellenic DNA κατά την επόμενη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη. Στο επίσημο δείπνο του Κάπιταλ Λινκ: “2023 HELLENIC CAPITAL LINK LEADERSHIP AWARD” στο Union’s League Club του Μανχάταν η κυρία Νασσίκα συνεχάρη τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ σε πολύ θερμό κλίμα συνεχάρη και παρέδωσε το βραβείο του θεσμού στον Νίκο Σταθόπουλο της BC Partners. 

Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος – Ιουστίνη Φραγγούλη.

20 Ιουλίου 1974. Δεν Ξεχνώ!

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω

Read More »

Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ του κόσμου. Η Μελβούρνη μεταμορφώνεται σε μια δυναμική ελληνική μητρόπολη

Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ του κόσμου. Στην καρδιά της Μελβούρνης, στην Αυστραλία υπάρχει ένας δρόμος που έχει ιστορικά συνδεθεί με τον ελληνισμό. Η οδός Lonsdale

Read More »