Τζόν Κατσιματίδης και ο όμιλος «Κολοσσός» του Έλληνα επιχειρηματία από την Νέα Υόρκη

«Πόσο μακριά θες να φτάσεις; Η απάντηση ενός Έλληνα επιχειρηματία στις απαιτήσεις της αγοράς.» Τζόν Κατσιματίδης : Η απρόβλεπτη εξέλιξη ενός υπαλλήλου σούπερ μάρκετ σε έναν επιχειρηματικό ηγέτη.

Υπάρχει, άραγε, σίγουρο μονοπάτι για την επαγγελματική και οικονομική επιτυχία; Κι αν ναι, θα «άνοιγε» ποτέ τα «χαρτιά» του ένας δισεκατομμυριούχος μοιράζοντας έξυπνες και απλές συμβουλές προς το ευρύ κοινό; Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στο πρόσωπο του Έλληνα, John Catsimatidis, ιδιοκτήτη της πετυχημένης αμερικανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ  «Gristedes».

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο γνωστός businessman εξέδωσε το βιβλίο ( How Far Do You Want to Go?: Lessons from a Common-Sense Billionaire ) για κάθε επίδοξο επιχειρηματία αποκαλύπτοντας πτυχές του κακοτράχαλου αλλά κερδοφόρου δρόμου προς την επιτυχία. Ένας συνδυασμός διορατικότητας, πίστης και «κοινής αντίληψης» πλαισιώνει την αφήγηση της πορείας του στον κόσμο της αγοράς.

Ο Ιωάννης Κατσιματίδης, κατάγεται από το νησί της Νισύρου ενώ μεγάλωσε στο Δυτικό Χάρλεμ καθώς οι γονείς του μετανάστευσαν εκεί έξι μήνες μετά τη γέννησή του. Όταν ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαιδευσή του, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης προκειμένου να ακολουθήσει το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού.

Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του εργαζόταν ως υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ του θείου του καταφέρνοντας να διεκδικήσει την αξία της μισής επιχείρησης και να παρατήσει τις σπουδές του λίγο πριν τις ολοκληρώσει.

Πλέον, το όνομα του Τζόν Κατσιματίδης είναι συνδεδεμένο με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων της Αμερικής, το Red Apple Group.

Ο εν λόγω όμιλος, αριθμεί ένα σύνολο θυγατρικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της λιανικής πώλησης, της ενέργειας και του πετρελαίου, των οικονομικών και της ασφάλισης, της πώλησης ακινήτων και των Media. 

Σύμφωνα με την Forbes, η καθαρή αξία των επιχειρήσεων του και του πλούτου του ανέρχεται σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ συμπεριλαμβάνεται σε επίσημες λίστες των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμο εδώ και μια δεκαετία.

Ο ίδιος στο παρελθόν έθεσε υποψηφιότητα ως Δήμαρχος της Νέας Υόρκη στο πλευρό των Ρεπουμπλικάνων. Αξιοσημείωτη είναι και η φιλανθρωπική του δράση καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στο Ίδρυμα G&P για ιατρικές έρευνες στο πεδίου καταπολέμησης του καρκίνου.

Ίδρυσε και ήταν συμπρόεδρος του Ιδρύματος για Τεχνολογικές Δωρεές του Μπρούκλιν, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί το Ταμείο Υποτροφιών «John Catsimatidis» στη Σχολή Επιχειρήσεων «Stern» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δίνοντας 2 υποτροφίες κάθε χρόνο από το 1988. 

Επιπλέον οργανισμοί με τους οποίους έχει δραστηριοποιηθεί είναι το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού , το Ίδρυμα Νεανικού Διαβήτη , και το Ίδρυμα Αλτσχάιμερ της Αμερικής. Τέλος, ο Κατσιματίδης δημιούργησε το Ίδρυμα Ραδιοφωνίας WABC για να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Ουκρανούς που έχουν ανάγκη μετά την Ρωσική εισβολή του 2022.

Καττσιιιμα

.

.

Ρεπορτάζ για το Hellenic DNA: Δ. Φρονιμοπούλου

Λονδίνο. Ιστορική τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’.  Στην τελετή στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η ενθρόνιση του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα. 70 χρόνια μετά την στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ, ανέβηκε και επίσημα στον θρόνο

Read More »

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος: “Θα ήταν περίεργο να εκτίθεμαι στη δημόσια σφαίρα και να με συμπαθούν οι πάντες”

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στον διευθυντή της ηλεκτρονικής έκδοσης της LIFO κ. Γιάννη Πανταζόπουλο, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού

Read More »