Το δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο εμβαθύνει τους δεσμούς της επιχειρηματικής και πολιτικής κοινότητας μεταξύ Ελλάδας και Καναδά 

Τις μεγάλες προοπτικές για την ανάπτυξη των αμοιβαίων επενδύσεων και την ισχυροποίηση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Καναδά υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες σε σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του δεύτερου Οικονομικού Φόρουμ στο Τορόντο, στις 23 Οκτωβρίου 2023, που οργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία – Καναδά, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου και με την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα.

Το δεύτερο οικονομικό συνέδριο προωθήσε νέες ευκαιρίες για περαιτέρω οικονομική συνεργασία, ανέδειξε τις επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον Καναδά όσο και στην Ελλάδα και ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των επιχειρηματικών και πολιτικών ηγεσιών, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν και φέτος τα ζητήματα της οικονομίας, της καινοτομίας των Ελληνο-Καναδικών σχέσεων με φόντο το τοπίο των επενδύσεων στην Ελλάδα.

394608242 2372106512961977 2908576699934294696 n edited
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, (δεξιά) μιλώντας στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο, με τον υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά Francois-Philippe Champagne. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Vassy Kapelas, παρουσιάστρια των εκπομπών Question Period, Power Play & The Vassy Kapelas Show, στον Καναδά.

Το «παρών» στο οικονομικό φόρουμ του Τορόντο έδωσαν: o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά Francois-Philippe Champagne, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο υπουργός Ορυχείων του Οντάριο George Pirie, η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα και Ύπατη Αρμοστής στην Κύπρο Karine Asselin, η πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο γενικός διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank ΑΕ Μιχάλης Βλασταράκης, ο πρόεδρος της Hellenic Development Bank of Investments Χάρης Λαμπρόπουλος, ο CEO της Enterprise Greece SA Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο John Sotos, Co-President του Hellenic Initiative Canada, ο Daniel Hengeveld, αντιπρόεδρος της Investment Attraction Toronto Global κ.ά

Στη διάρκεια της συζήτησης με τον Υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά, Francois-Philippe Champagne, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε κυρίως τις ευκαιρίες, που διανοίγονται στην οικονομία κι ειδικά στους τομείς της καινοτομίας, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Στο πλαίσιο του συζήτησης αναπτύχθηκε ακόμη το θέμα των start-up επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

395552951 766643475268923 4366411721965377623 n
Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών Συμεών Τσομώκος (αριστερά). Δίπλα του στην φωτογραφία ο υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά, Francois-Philippe Champagne και ο Στη διάρκεια της συζήτησης με τον Υπουργό Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά, Francois-Philippe Champagne, υπογραμμίσαμε κυρίως τις ευκαιρίες, που διανοίγονται στην οικονομία κι ειδικά στους τομείς της καινοτομίας, της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Όλοι οι συμμετέχοντες τέλος είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ενδεχόμενες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες και να συνδιαλλαγούν σε θέματα τεχνολογίας, δημόσιας ασφάλειας, ενέργειας και μεταλλευμάτων, αεροπλοΐας, εκπαίδευσης, τουρισμού, καθώς και στο θέμα της φιλανθρωπίας και της ελληνικής διασποράς.

Στρατηγικό πλεονέκτημα η ελληνική Διασπορά

Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της καινοτομίας, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο Peter Polydor, πρόεδρος της Ergo Holdings & Ergo Capital (Canada). Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερη σύνδεση με τη Διασπορά, ανέφερε ο κ. Polydor και πρόσθεσε: «η ελληνική Διασπορά είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο στρατηγικό πλεονέκτημα που καμιά άλλη χώρα δεν έχει».

395588429 300604096169985 5853641366914339658 n
Από αριστερά: Διονύσης Πρωτόπαπας, Ανώτατος Επίτροπος Εμπορίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο, Άγγελος Σταυράκης, CEO & Founder της SafeSize, Peter Polydor, Πρόεδρος της Ergo Holdings & Ergo Capital στον Καναδά, Andrea Richardson, Director Strategic Projects της DMZ Incubator στον Καναδά, Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια του προγράμματος E-G-G (Enter-Grow-Go) της Eurobank

Σε ό,τι αφορά, δε, τις startups σημείωσε ότι σήμερα είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την εξέλιξή τους απ’ ό,τι στο παρελθόν και τις προέτρεψε να αναπτύσσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα αλλά με το βλέμμα στραμμένο και στις αγορές του εξωτερικού ώστε να πετύχουν την επέκτασή τους. «Κατασκευάστε το στην Ελλάδα αλλά πουλήστε το στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ergo Holdings & Ergo Capital.

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ.

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την εορτή του Πάσχα Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,Απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες, Η σταύρωση και η

Read More »

Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συνοδευόμενος από Ελλήνες προσκυνητές από τις Η.Π.Α

Το Σάββατο, 6η Μαΐου 2023, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, υπεδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Ελπιδοφόρο, ο οποίος ήταν επικεφαλής

Read More »