Κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Super League στην Ελλάδα, για δύο μήνες

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά και το νέο αιματηρό περιστατικό στου Ρέντη, με τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League για δύο μήνες, κάμερες υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα και αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου, είναι το βασικό τρίπτυχο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα:

  • Για δύο μήνες, έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Εκδίδεται σήμερα σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί για προφανώς λόγος ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

  • Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1
  2. Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές
  3. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μία σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων: Αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

  • Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοί χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα.

Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς, εντός εισαγωγικών ανακαλύπτουν, το βόλεϊ και το handball μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό” τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου».

Ο ίδιος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον 31χρονο αστυνομικό και την οικογένειά του και ευχήθηκε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ γιατί μέσα από τις άμεσες επαγγελματικές και αποτελεσματικές ενέργειές της, όπως είπε, συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός του φρικτού αυτού εγκλήματος.

Όσον αφορά τώρα τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού, “στην υγεία του , δεν έχει αλλάξει κάτι”. Αυτο δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Δημοσθένης Πάκος, πρόεδρος ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων της Αθήνας όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «ZOIGR» και συνομίλησε με την δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, αναφορικά με τον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στο Ρέντη.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην δημοσιογράφο, «είναι το χειρότερο περιστατικό που έχω βιώσει εγώ στα ΜΑΤ (…) Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών είναι μια υπηρεσία η οποία έχει πάρα πολλούς τραυματίες, αλλά τέτοιου είδους τραυματισμό δεν είχαμε ποτέ. Βέβαια τολμώ να πω ότι είναι θέμα τύχης με αυτά που μας πετάνε στις πορείες και στα γήπεδα. Αυτό αναλογίζομαι αυτές τις μέρες. Είναι θέμα τύχης το ότι δεν είχαμε και κάποιον άλλο συνάδελφο σοβαρά τραυματία πριν κάποια χρόνια στα Εξάρχεια (…) Εμείς διοργανώσαμε έξω από την έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή στις 2μιση παράσταση διαμαρτυρίας. Την έχουμε εξαγγείλει από την Παρασκευή. Ήμασταν οι πρώτοι και εν συνεχεία ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σωματεία στις κατά τόπους διευθύνσεις».

Εν συνεχεία της συνομιλίας τους σημείωσε «το πρώτο που ζητάμε είναι ότι η αστυνομία επιχειρησιακά οφείλει να προστατεύσει τους ανθρώπους της και οφείλει να δηλώσει η ίδια ως δημόσιος οργανισμός ότι το μονοπώλιο της οποιαδήποτε βίας το έχει το κράτος και όχι ο κάθε κακοποιός. Εμείς παραχωρήσαμε τους κακοποιούς. Το δεύτερο είναι ότι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι σεκιούριτι των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Σε όλο τον κόσμο περιπολούν τα γήπεδα και η αστυνομία είναι πέριξ του γηπέδου, στον περιβάλλοντα χώρο ή πιο μακριά για να προστατεύσει την προσέλευση και την αποχώρηση των θεατών σε περίπτωση σύγκρουσης. Όσο γήπεδο το έχει ανάβει η εκάστοτε ομάδα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αστυνομικοί έξω από την υποδιεύθυνση αποκατάστασης τάξης, στου Ζωγράφου με κυρίαρχο αίτημα να απεμπλακούν από τα μέτρα ασφαλείας στους αγωνιστικούς χώρους.

O λόγος για μια συγκέντρωση στην υπηρεσία την οποία υπηρετούσε ο αστυνομικός που τραυματίστηκε, με πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Κυρίαρχο αίτημα να απεμπλακούν από τα γήπεδα, γιατί, όπως λένε, δεν μπορούν να προστατεύουν ιδιωτικά συμφέροντα. Μάλιστα, σε σχετικές τους δηλώσεις τόνισαν ότι τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν σήμερα για την οπαδική βία τα θεωρούν ως ημίμετρα και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να απεμπλακούν οι αστυνομικοί από τους αγωνιστικούς χώρους και να μην πηγαίνουν εκεί τις Κυριακές στα γήπεδα.

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης με κοινή τους επιστολή κατέθεσαν πρόταση μομφής.

Να επισημάνουμε πως μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα γήπεδα για το επόμενο δίμηνο, είχαμε αλυσιδωτές εξελίξεις και στα θεσμικά όργανα στον χώρο του ποδοσφαίρου.


Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα γήπεδα για το επόμενους δύο μήνες, φαντάζει πιθανότατη πλέον η αποπομπή του Βαγγέλη Μαρινάκη από την προεδρία της Stoiximan Super League.

Κι αυτό διότι οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης ανέλαβαν πρωτοβουλία και με κοινή τους επιστολή κατέθεσαν ήδη πρόταση μομφής εναντίον του.


Το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση στο Δ.Σ. που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου.

ERTNEWS .gr Φωτογραφία: (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

«Χρυσή» στον ακοντισμό η Ελίνα Τζένγκο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην Πορτογαλία

Την πρώτη θέση και το πολυπόθητο χρυσό μετάλλιο κατάφερε να κατακτήσει στον ακοντισμό στα 63,65 μέτρα η Ελίνα Τζένκο στο Ευρωπαικό Κύπελλο ρίψεων το Σάββατο (12/3) στη Λεϊρία της Πορτογαλίας.

Read More »