Το Κερκυραϊκό Πάσχα, το διασημότερο της Ελλάδας

Όποιος έχει βρεθεί τις ημέρες του Πάσχα νησί της Κέρκυρας η εμπειρία που αποκομίζει είναι μοναδική, καθώς η κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι χορωδίες και οι φιλαρμονικές αλλά και τα έθιμα που αναδύονται από το ιστορικό παρελθόν του νησιού και λαμβάνουν χώρα σε κάθε καντούνι, κάνουν τον συγκεκριμένο προορισμό ιδιαίτερα ξεχωριστό.

IMG 8977

Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα.

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού, γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση.

Στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το παράδοξο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Η περιφορά του επιταφίου το Μ. Σάββατο καθιερώθηκε ουσιαστικά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, καθώς οι Ενετοί απαγόρευαν τις λιτανείες και τον Επιτάφιο μέσα στην πόλη.

Η περίφημη Φιλαρμονική της Κέρκυρας συνοδεύει την περιφορά – ίσως έχετε ακούσει ότι η Κέρκυρα έχει μια από τις πιο καλά οργανωμένες και «μελωδικές» Φιλαρμονικές και πραγματικά η μουσική τους είναι υπέροχη. Κατά παράδοση παίζουν συγκεκριμένες μουσικές το Μεγάλο Σάββατο: τη Marcia Funebre (επιτάφιος πορεία) από την Hρωική του Beethoven, και το Calde Lacrime του Michelli.

Οι Μπότηδες

Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γίνετε η τελετή της Ανάστασης στο πάρκο της κεντρικής πλατείας στις 12 η ώρα του Σαββάτου. Όπως Ακριβώς έγινε και χθές το βράδυ.

Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες κερκυραίοι και επισκέπτες που είχαν κατακλύσει το χώρο με πολύ χαρά. Τα χιλιάδες εντυπωσιακά βεγγαλικά έδωσαν μια ένταση χαράς.

Ευχές για υγεία ήταν οι πρώτες λέξεις από όποιον και να συναντούσε κανείς. Ευχές για ειρήνη στον κόσμο και κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία στα χείλη πολλών ανθρώπων.

aa0916a4 99c6 4e88 9cd7 d0101e13a496

2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο με διαπρεπείς επιστήμονες ελληνικής καταγωγής (Video)

Βρέθηκαν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τη διεξαγωγή του 2ουΠαγκόσμιου Πανομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου και του Aristotle Medical Forum 2023, πουθα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από 6 έως

Read More »

Κ. Μητσοτάκης σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη: «Η χώρα είναι ανθεκτική. Θα ανακάμψουμε από τη φυσική καταστροφή, θα τα ξαναχτίσουμε καλύτερα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε το απόγευμα σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου

Read More »