Ιστορική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη: Είναι αλήθεια, το Μετρό λειτουργεί.
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης και οι πρώτοι συρμοί μπήκαν στις ράγες. Ήδη από τα πρώτα λεπτά που άνοιξαν οι πύλες των σταθμών μετρό, πάρα πολύς κόσμος περίμενε για να μπει και να εξερευνήσει το νέο υπερσύγχρονο μέσο μεταφοράς της πόλης.
Ο κόσμος περίμενε σε ορισμένες περιπτώσεις και ώρες για να μπει σε ένα από τα πρώτα βαγόνια.
Ο άνθρωπος, που σχεδίασε το μετρό Θεσσαλονίκης πριν από 37 χρόνια ήταν ο καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής ΔΠΘ Βασίλης Πορφυλίδης, ο οποίος μίλησε στην ειδική εκπομπή της ΕΡΤ3 για τα εγκαίνια του μετρό, αναλύοντας ιστορικές πτυχές του μεγάλου συγκοινωνιακού έργου.
«Ήταν το τέλος του καλοκαιριού του 1987. Ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Κούβελας είχε το μετρό ως πολιτική επιλογή. Είχε εκλεγεί, λοιπόν, και ένα από τα θέματα, που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ήταν και το μετρό. Εγώ λοιπόν, εκλήθη από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο τέλος του καλοκαιριού του ‘87. Ήδη όμως είχα κάνει μια προεργασία. Το θέμα ήταν ώριμο μέσα μου, το είχα προσεγγίσει επιστημονικά και στο διάστημα των μεταπτυχιακών μου σπουδών στο Παρίσι», σχολίασε αρχικά.
«Η πρόταση, την οποία έκανα στον δήμαρχο, ο οποίος είχε και ένα επιστημονικό συμβούλιο από έγκριτους καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής, ήταν να προταθεί ένα σύστημα μετρό, το οποίο θα καλύπτει τις περιοχές του κέντρου με τη μεγαλύτερη συμφόρηση κατ’ αρχήν και τους κύριους πόλους των μετακινήσεων.
Αφήσαμε τον σταθμό στον Βαρδάρη να φέρει το όνομα αυτό και στη Νέα Ελβετία, γιατί εκείνο τον καιρό οι δύο μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν εν ζωή. Έτσι σκεφτήκαμε να το αφήσουμε έτσι ώστε στο μέλλον, όταν θα γίνει η οριστική ονοματοδοσία, να αποφασίσουν να βάλουν και το όνομα κάποιου από αυτούς.
Τρεις ήταν οι πολιτικοί ηγέτες, που προσδιόρισαν την πορεία της χώρας τον προηγούμενο αιώνα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντρέας Παπανδρέου.
Την πρώτη βόλτα έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός, πατώντας συμβολικά το κουμπί για την έναρξη λετουργίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως αισθάνεται υπερήφανος για την έναρξη του Μετρό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα ανέφερε: «λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025 παραδίδω ένα έργο που για πρώτη φορά είχε εντάξει στον προϋπολογισμό του 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Πολυμελές ήταν το κυβερνητικό κλιμάκιο που παρέστη στα εγκαίνια με αρκετούς υπουργούς να δίνουν το παρών, πέρα βεβαίως από την ηγεσία των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού. Την τελετή παρακολούθησαν και βουλευτές και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Στις ενδιαφέρουσες παρουσίες συμπεριλαμβάνονται ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρώην πρόεδρος της -τότε- Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, δύο άνθρωποι που επίσης εργάστηκαν για την κατασκευή του έργου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων ήταν και τέσσερις δήμαρχοι Θεσσαλονίκης: ο Σωτήρης Κούβελας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το μετρό από το μακρινό 1986, ο Βασίλης Παπαγεωργοπουλος, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο νυν Στέλιος Αγγελούδης.
Πολλοί ήταν οι αποδέκτες των ευχαριστιών των ομιλητών, επειδή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ολοκλήρωση του έργου. Με διαφορά, πάντως, τα περισσότερα εύσημα απέσπασε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία έβαλε τη σφραγίδα της στον σταθμό Βενιζέλου.
ΕΡΤ Νews