Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία των ομογενών

Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιώργου Κώτσηρα, στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Ο απόδημος Ελληνισμός, η ενίσχυση της φωνής του καθώς και η περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων σε αυτόν υπηρεσιών αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώτος νόμος που ψηφίστηκε από την παρούσα Βουλή ήταν ο Ν. 5044/2023 για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των απανταχού Ελλήνων.

Επίσης, έπειτα από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προστέθηκε ειδική ενότητα στο gov.gr για τους απόδημους Έλληνες. Συγκεκριμένα, στην αρχική σελίδα, www.gov.gr, προστέθηκε η ενότητα «Απόδημοι Έλληνες», στην οποία επισημαίνονται οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες από Έλληνες που κατοικούν μόνιμα ή πρόσκαιρα στο εξωτερικό.

Επιπλέον, ύστερα από συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη δημιουργούνται Κινητές Μονάδες Παραλαβής Αιτήσεων Διαβατηρίων από έλληνες πολίτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του κράτους και στοχεύοντας στην εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των αποδήμων, το υπουργείο Εξωτερικών αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, όπως το Μητρώο Πολιτών που αφορά την απευθείας καταχώριση ληξιαρχικών γεγονότων της αλλοδαπής από τις προξενικές Αρχές και την υπηρεσία MyConsulLive για εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση πολιτών μέσω βιντεοκλήσης.

Περαιτέρω, με το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», το υπουργείο αλλάζει, εισέρχεται δυναμικά στη νέα εποχή και πρωτοπορεί με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες βελτιώνουν την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των πολιτών στο εξωτερικό και θα εφαρμοστούν στο σύνολο των προξενικών μας Αρχών.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί ενσωματωμένος στις ιστοσελίδες όλων των ελληνικών προξενικών Αρχών,  ο «Εικονικός Βοηθός» (virtual assistant). Έχει τον ρόλο ενός «Ψηφιακού Υπαλλήλου» και αλληλεπιδρά με τον πολίτη, απαντώντας στις ερωτήσεις που γίνονται σε γραπτή γλώσσα με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και προτείνοντας στον συναλλασσόμενο τις ενέργειες που πρέπει να κάνει, ανάλογα με την ερώτηση, σχετικά με κάθε προξενική υπηρεσία. 

Παράλληλα, μια νέα υπηρεσία για την ψηφιακή διαχείριση αιτημάτων, αναμένεται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια «ψηφιακή θυρίδα» του πολίτη, που θα  περιλαμβάνει ψηφιακή υποβολή αιτημάτων και απαιτούμενων δικαιολογητικών, ψηφιακό έλεγχο των αιτημάτων από τους υπαλλήλους της προξενικής Αρχής, ηλεκτρονική πληρωμή του αντιτίμου των προξενικών υπηρεσιών, παραγωγή και ψηφιακή αποστολή των αιτούμενων εγγράφων, καθώς και επιλογή ημερομηνίας αυτοπρόσωπης παρουσίας στην προξενική Αρχή για τις υπηρεσίες που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά. 

Το υπουργείο Εξωτερικών, συνεπές προς τον κεντρικούς κυβερνητικούς στόχους ψηφιοποίησης του κράτους και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για να φέρει το μητροπολιτικό κέντρο πιο κοντά στην Ομογένεια.

Στόχοι του είναι η παροχή πληροφοριών και η εξυπηρέτηση των πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, η ταχύτερη επικοινωνία με τους πολίτες, η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αποσυμφόρηση των ελληνικών προξενικών Αρχών, η υποβοήθηση των στελεχών τους στην εξυπηρέτηση του κοινού και η μείωση του κόστους λειτουργίας τους. 

Η προσπάθεια, ωστόσο, δεν σταματά εδώ. Ήδη προετοιμάζεται, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για την ενδυνάμωση των δεσμών με την ελληνική διασπορά, με άξονες, μεταξύ άλλων, την ελληνική γλώσσα, την παράδοση και τον πολιτισμό, με ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά.