Γιώργος & Νικόλας Λογοθέτης. Libra Group & Concordia Summit

Των Δ. Φρονιμοπούλου & Π. Σατζόγλου.

Η Concordia είναι ένας παγκόσμιος φορέας που συγκαλεί αρχηγούς κρατών, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες μη κερδοσκοπικών οργανισμών, δεξαμενών σκέψης (Think Tanks) και ιδρυμάτων για την εύρεση διατομεακών λύσεων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Στόχος της είναι να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα όπου οι προκλήσεις επιλύονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς. Η Concordia είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός μελών που ιδρύθηκε το 2011 από τους Matthew A. Swift και Nicholas M. Logothetis.

conc

Η Concordia είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός οργανισμός μελών που ιδρύθηκε το 2011 από τους Matthew A. Swift και Nicholas M. Logothetis. Η ετήσια σύνοδος κορυφής Concordia είναι το μεγαλύτερο και πιο περιεκτικό ακομμάτιστο φόρουμ μαζί με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ η Concordia φιλοξενεί επίσης περιφερειακές συνόδους κορυφής με επίκεντρο την Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αφρική.

Το καλοκαίρι του 2011, οι φίλοι και επιχειρηματικοί εταίροι Matthew A. Swift και Nicholas M. Logothetis είχαν την ιδέα να συγκαλέσουν μία συνεδρίαση ηγετών εν μέσω της 10ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τη σημασία των συνεργασιών στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

LOgothetis ssynedrio
Νικόλας Λογοθέτης. Photo by Riccardo Savi

Από τότε, η Concordia έχει αναπτυχθεί ως ένα θεμελιώδες εργαλείο για την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προκλήσεων. Πλαισιώνει συνεδριάσεις που εξυψώνουν φωνές και προοπτικές από όλους τους τομείς και τα επίπεδα προκειμένου να προωθούνται κρίσιμες συνομιλίες γύρω από ζητήματα που επηρεάζουν τον κόσμο.

Η Ετήσια Σύνοδος Κορυφής Concordia, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κάθε Σεπτέμβριο, είναι το μεγαλύτερο και πιο περιεκτικό ακομμάτιστο φόρουμ για τις παγκόσμιες υποθέσεις. Με επίκεντρο τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την περιοχή του Αμαζονίου, οι Περιφερειακές Σύνοδοι Κορυφής της Concordia διερευνούν τον ρόλο των περιφερειακών υποθέσεων στις διεθνείς σχέσεις.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα για τη Σύνοδο Κορυφής Concordia Americas 2023,  η Σύνοδος Κορυφής 2023-Ευρώπη θα λάβει χώρα στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στη Μαδρίτη, η Σύνοδος Κορυφής του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ, η Ετήσια Σύνοδος Κορυφής στη Νέα Υόρκη, ενώ η Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Καρολίνα (πατήστε εδώ για το αναλυτικότερο πρόγραμμα) .

Logothetis sunedrio
Η ετήσια σύνοδος κορυφής Concordia (2019)

Ο Όμιλος Libra («Libra Group») είναι ένας ποικίλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος 30 λειτουργικών οντοτήτων, 20 θυγατρικών και 10 ανεξάρτητων κοινωνικών προγραμμάτων, στεγαζομένων σήμερα υπό την ομπρέλα του «Libra Philanthropies». Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε 60 χώρες σε έξι ηπείρους. Επικεντρώνεται κυρίως σε έξι επιχειρηματικούς τομείς: αεροπορία, ενέργεια, φιλοξενία, ακίνητα, ναυτιλία και διαφοροποιημένες επενδύσεις. Ο Όμιλος ανήκει εξ ολοκλήρου στην οικογένεια Λογοθέτη.

Επειδή ο Όμιλος Libra είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, κρίνονται πολύτιμες οι οικογενειακές αξίες, αλλά επίσης ενθαρρύνεται η διαφορετικότητα και η πρωτοβουλία. Κάθε επιχείρηση του Ομίλου Libra ασκεί σημαντικό βαθμό αυτονομίας καθώς η τοπική εμπειρία και διορατικότητα βοηθά στη λήψη ασφαλών επενδυτικών αποφάσεων και διασφαλίζει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Ο πατριάρχης της οικογένειας, Λογοθέτη, είναι ο Μιχάλης Λογοθέτης, ο οποίος ίδρυσε το 1976 τη ναυτιλιακή εταιρεία Lomar Shipping, με έδρα το Λονδίνο.

Το 1994, σε ηλικία 19 ετών, αναλαμβάνει τη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας ο πρωτότοκος γιος του Γιώργος, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την επέκτασή της μέσα από αλλαγή πολιτικής.

Ο Γιώργος Λογοθέτης στα 19 του μόλις είχε τελειώσει το σχολείο και πριν προλάβει να πάει πανεπιστήμιο, οι νησιώτες γονείς του -ο πατέρας από την Κίμωλο, η μητέρα από τη Χίο- του εμπιστεύονται την οικογενειακή επιχείρηση που αριθμούσε δύο πλοία.

Η ζωή του Γιώργου Λογοθέτη δεν του χαμογέλασε από την αρχή. Ηταν λες και έπρεπε να δοκιμαστεί και μάλιστα σκληρά. Προτού κλείσει τα τρία του χρόνια, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα. Στην παιδική ψυχή του χαράχτηκαν εικόνες από τα νοσοκομεία και την προσπάθεια να παραμείνει στη ζωή.

Ενα απλό κρυολόγημα μπορούσε να τον οδηγήσει στον θάνατο. Συχνά έμενε στο κρεβάτι για μία εβδομάδα λόγω διάφορων ασθενειών που έπλητταν το ανοσοποιητικό του σύστημα – μια συνεχής μάχη που διαμόρφωσε κατά μεγάλο ποσοστό τον χαρακτήρα του. Στα 36 του χρόνια υποβλήθηκε σε μία εγχείρηση που τελικά τον λύτρωσε.

Logothetis
Γιώργος Λογοθέτης

Ο διορατικός Γιώργος Λογοθέτης από την θέση διευθύνοντος σύμβουλου της εταιρίας, πούλησε μεταξύ 2004 και 2006, 67 πλοία, καρπούμενος τις υπεραξίες που είχε δημιουργήσει η φούσκα στα ποντοπόρα, όταν όλοι έσπευδαν να αγοράσουν πλοία νομίζοντας πως οι τιμές θα ανεβαίνουν για πάντα. Αποτέλεσμα; Πολλοί καταστράφηκαν.

Oμως ο «πιτσιρικάς», ο οποίος τότε δεν είχε κλείσει καν τα 30 του, ξεφορτώθηκε τον στόλο του και ο όμιλος διαφοροποίησε τις δραστηριότητές του σε άλλους τομείς, μεταλλασσόμενος έτσι στην πορεία σε πολυεθνική συμμετοχών.

Στη διαδρομή του αυτή ο Γιώργος γνώρισε και παντρεύτηκε τη Νίτζια Εμπειρίκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά και ζουν μαζί στο Μανχάταν. Η Νίτζια Λογοθέτη (Nitzia Logothetis) είναι ψυχοθεραπεύτρια και ίδρυσε το Ινστιτούτο Seleni το 2013 για να ευαισθητοποιήσει και να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της περιγεννητικής ψυχικής υγείας και να επηρεάσει θετικά την ψυχική υγεία των μελλοντικών γενεών. Ανεξάρτητως λειτουργόν, σήμερα το Ινστιτούτο Seleni είναι ο πιο σημαντικός οργανισμός στον κόσμο για τη μητρική και περιγεννητική ψυχική υγεία ο οποίος παρέχει προσωπική θεραπεία και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 κλινικούς γιατρούς σε όλο τον κόσμο.

Λοογ
Γιώργος Λογοθέτης

Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου συμμετέχουν και τα δύο αδέλφια του, Κωνσταντίνος και Νικόλας. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε από την εκτελεστική του θέση τον Αύγουστο του 2017.

Αφορά κυρίως την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου από τη ναυτιλία σε άλλες επενδυτικές κατηγορίες και ιδιαίτερα στους τομείς της φιλοξενίας, των ακινήτων και της ενέργειας διεθνώς.

Ο Νικόλας Λογοθέτης είναι Αντιπρόεδρος (Vice Chairman) του Ομίλου Libra και Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Concordia.

Ο Γιώργος Λογοθέτης θα είναι και ο μέγας τελετάρχης της φετινής παρέλασης για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θα πραγματοποιηθεί στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, το απόγευμα της Κυριακής 30ης Απριλίου 2023.

Ο Γιώργος Λογοθέτης θα είναι επίσης ο κεντρικός ομιλητής κατά τη διάρκεια του επισήμου επετειακού δείπνου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, το βράδυ του Σαββάτου, 29ης Απριλίου 2023.

parelasi
Ο Γιώργος Λογοθέτης θα είναι και ο μέγας τελετάρχης της φετινής παρέλασης για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που θα πραγματοποιηθεί στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.

Οι 10 ανεξάρτητες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου «Libra Group», που αποτελούν πλέον μέρος των Libra Philanthropies, περιλαμβάνουν το «Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Libra», που ιδρύθηκε το 2011 και έχει τοποθετήσει αρκετές εκατοντάδες ταλαντούχους νέους με τον Όμιλο «Libra» και τις θυγατρικές του σε όλο τον κόσμο.

Άλλη εκπαιδευτική υποστήριξη περιλαμβάνει το «Next Generation Leaders Program» του Ινστιτούτου «McCain», φοιτητές MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ερευνητικές υποτροφίες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins». Επιπλέον, ο Όμιλος καθίσταται ιδρυτικός χορηγός της πρωτοβουλίας «My Brother’s Keeper» του Προέδρου Ομπάμα.

Άλλες κοινοτικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες του περιλαμβάνουν το «Envolve», έναν παγκόσμιο οργανισμό υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που επιδιώκει να καλλιεργήσει την επόμενη γενιά ηγετών επιχειρήσεων. Το «Envolve» είναι και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας που γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι η οικονομική δυσπραγία στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να εμποδίζει ανθρώπους με αξιόλογες ιδέες – είτε εν καιρώ ακμάζουσας οικονομίας είτε κατά τη διάρκεια ύφεσης. Με κίνητρο την πίστη στην εγγενή δημιουργικότητα στην Ελλάδα και την αποφασιστικότητα, η πρωτοβουλία έχει ως σκοπό την έμπνευση και ανάδειξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματιών.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΒΟΣΤΩΝΗΣ. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ

Βοστώνη. Η.Π.Α.​Στο γενικό Ελληνικό προξενείο της Βοστώνης βρέθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για να παραστεί στην τελετή έναρξης του διάσημου Μαραθωνίου της Βοστώνης. Ο

Read More »