Η προσπάθεια ένωσης των Ελλήνων Φοιτητών με τον Επιχειρηματικό Κόσμο της Αμερικής

Τα προσδοκώμενα οφέλη από την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης ανέπτυξε ο Φιοραβάντες Βασίλειος, φοιτητής οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Hellenic DNA και στην Δέσποινα Φρονιμοπούλου.

Ο φοιτητής οικονομικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε στη Βοστόνη σε ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Mindspace” σε συνεργασία με το πολιτιστικό κέντρο «Μαλιώτης».

Στο εν λόγω κέντρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Drake Behrakis, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες επιχειρηματίες της περιοχής με ισχυρό φιλανθρωπικό έργο προσανατολισμένο προς τον πολιτισμό και την πατρίδα του εν γένει.

Ο κ.Behrakis συνομίλησε με τους νεαρούς Έλληνες φοιτητές επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξη του ( πατήστε εδώ για να δείτε την προσωπική αποκλειστική συνέντευξη του Drake Behraki στο Hellenic DNA ) αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια ενασχόλησης με την εκπαίδευση.

IMG 3395

Δέσποινα: Πες μας λίγα πράγματα για εσένα, τις σπουδές και τις ασχολίες σου.

Βασίλης: Ονομάζομαι Φιοραβάντες Βασίλειος, είμαι 21 χρονών και διανύω το 3ο έτος σπουδών μου στο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύρια ασχολία μου είναι η εξερευνητική πλεύση στα νερά του επιχειρείν και των startup εταιριών.

Δέσποινα: Πότε, που, έλαβε χώρα το πρόγραμμα; Ποιοι φορείς συνεισέφεραν;

Βασίλης: Το πρόγραμμα έλαβε χώρα σε διάστημα 10 ημερών, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου του περασμένου έτους, με προορισμό την πόλη της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη και την ευρύτερη περιοχή της. Ο φορέας που ηγήθηκε του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν η Mindspace, μια ΜΚΟ με βάση την Αθήνα που στόχο έχει να φέρει τους νέους πιο κοντά στην επιχειρηματικότητα. Ήταν ό,τι ακριβώς έψαχνα με λίγα λόγια. Την διοργάνωση του ταξιδιού την ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ομάδα της Mindspace, ενώ Τα χρήματα αυτά βρέθηκαν από διάφορους χορηγούς. Ωστόσο, υπήρχαν και ιδιαίτερα επωφελημένες ομάδες που είχαν κερδίσει χρηματικά βραβεία από το «University», ένα επιχειρηματικό πρόγραμμα του Mindspace που σκοπό έχει να αναδείξει την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα εντός ενός ορισμένου κλάδου του επιχειρείν.

IMG 3394


Δέσποινα: Πες μας λίγα λόγια για το περιεχόμενο του προγράμματος. Ποια ήταν η θέση της ελληνικής ομογένειας σε αυτό;


Βασίλης: Το πρόγραμμα κάλυπτε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματικούς τομείς ώστε να παρέχει μια ολοκληρωμένη οπτική γωνία προς εμάς αλλά και να καλύψει το πληθωρικό υπόβαθρο του καθενός μας. Η ομάδα απαρτιζόταν από άτομα στον χώρο του Πολυτεχνείου όπως ΗΜ/ΜΥ, Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς και Τοπογράφους Μηχανικούς.

Επίσης άτομα από τον χώρο της Ιατρικής, τα Οικονομικά, το Digital Marketing, UX και UI creators, Πληροφορικάριους αλλά και Νομικούς. Όλο το πρόγραμμα ήταν κατάλληλα δομημένο ώστε να επισκεφτούμε τους Έλληνες της περιοχής εστιάζοντας σε 5 κατηγορίες: Επιχειρηματίες, Καθηγητές, Ερευνητές, Φοιτητές, Πολιτικά Υφιστάμενους (Προξενείο).


Δέσποινα: Πώς ήταν η γνωριμία σου με τον Κ.Μπεχράκη;


Βασίλης: Τον κύριο Drake τον γνωρίσαμε στο Maliotis Cultural Center το οποίο στεγάζεται στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Εκεί μας έκανε μια παρουσίαση για την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, το έργο της αλλά και την συνεισφορά της οικογένειάς του σε αυτήν.

Η συνεισφορά αυτή ξεκίνησε από τον πατέρα του, George Behrakis, και συνεχίζεται έμπρακτα από τον ίδιο. Η ελληνική φιλοξενία είχε κυρίαρχο ρόλο στην συνάντησή μας καθώς πέρα του ελληνικού περιβάλλοντος μεταξύ της ομάδας μας, μας έκανε να νιώσουμε σαν το σπίτι μας από την πρώτη στιγμή. Άνθρωπος ανοικτός, πρόσχαρος, πρόθυμος να παρέχει βοήθεια και γνώση με αυθεντικό ενδιαφέρον για όλες μας τις απορίες.

Παρά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Αμερική αλλά και την μόνιμη διαβίωσή του εκεί, δεν ξεχνάει ποτέ από πού ήρθε. Αυτό μας το τόνισε ιδιαίτερα, καθώς είναι ένα θέμα που τον αγγίζει και δεν θέλει να ξεχάσει σε καμία περίπτωση.

Θέλει πάντα να βοηθάει τους Έλληνες της κοινότητας, της ευρύτερης περιοχής αλλά και της ίδιας της ελληνικής επικράτειας μέσω του έργου του.

343072577 962033088563020 5017133513623858198 n 1
Ο Drake Behrakis παρουσιάζει την Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στους Έλληνες φοιτητές


Δέσποινα: Είναι τελικά ισχυρή η θέση της ελληνικής ομογένειας στον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής;


Βασίλης: Ανέκαθεν άκουγα στα πλαίσια συζητήσεων ότι οι Έλληνες, όταν βρίσκονται σε μέρος με «καθαρά» νερά, διαπρέπουν. Το αντιλαμβανόμουν κατά κάποιο τρόπο καθώς πιστεύω πολύ στους Έλληνες, αλλά μέχρι τότε δεν το είχα δει. Κι όμως το είδα λοιπόν, όταν συναντηθήκαμε με τον πρώτο Έλληνα. Δεν θα κρύψω ότι συγκεκριμένα ο κ.Μπεχράκης μου άνοιξε τα μάτια.

Ένιωθα έναν κόμπο στο στομάχι λόγω έντονης χαράς και εμψύχωσης αλλά κυρίως λόγω υπερηφάνειας. Δεν ήθελα να τελειώσει αυτή η συνάντηση. Όσο περνούσαν οι ημέρες και γνωρίζαμε όλο και περισσότερους Έλληνες, η τόσο μεγάλη καταξίωση ήταν πλέον η νόρμα, το φυσιολογικό. Ξέρουν πολύ καλά τι έχουν καταφέρει, έκαστος στο είδος του, αλλά αν συνομιλήσεις μαζί τους είναι λες και μιλάς με τον μακρινό θείο σου.

Η ταπεινοφροσύνη που τους διέπει είναι ξεχωριστή. Ειλικρινά, αυτό το συνάντησα σε όλους, πράγμα στο οποίο υστερούμε εμείς πίσω στην πατρίδα…


-Δέσποινα: Ποια είναι η γνώμη σου για τη συμβολή της ομογένειας σε τέτοιους είδους προγράμματα και εν γένει προσπάθειες ένωσης των νέων της Ελλάδας με τον κόσμο της Αμερικής;


Βασίλης: Στην δική μας εμπειρία η ομογένεια ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Όλοι τους ανεξαιρέτως, δίχως δεύτερες σκέψεις δέχθηκαν να μας αφιερώσουν κάποιες ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για να μας υποδεχθούν, να μας δώσουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας τους, πράγμα ανέφικτο δίχως τη συμβολή τους, και να μας μιλήσουν.

Το κλίμα ήταν πολύ φιλόξενο από την πρώτη κιόλας στιγμή, από την πρώτη κιόλας μέρα. Σε πολλούς χώρους και εκδηλώσεις δεν θα είχαμε πρόσβαση εάν δεν μας «έβαζαν» οι Έλληνες.

Η πρόθεση τους να μας συνδέσουν με την αμερικανική νοοτροπία και τους ανθρώπους της Βοστώνης ήταν έντονη γιατί και οι ίδιοι αναγνωρίζουν τι χρειάζεται το νέο αίμα της Ελλάδος και συνεισφέρουν απλόχερα όπως και με ό,τι μπορούν.

Ένθερμοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι και δραστήριοι στις κοινότητές τους. Η συνεισφορά τους ήταν άκρως σημαντική.

IMG 3418


Δέσποινα: Πως σου φάνηκε συνολικά το πρόγραμμα ως εμπειρία;


Βασίλης: Δεν ξέρω αν ήταν ότι πήγα πρώτη μου φορά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά οφείλω να ομολογήσω πως ακόμη και τώρα αναπολώ εκείνες τις στιγμές.

Η εμπειρία μου αυτή λειτουργεί ως κατευθυντήρια γραμμή για τις καθημερινές μου δράσεις. Ήταν το κύριο βήμα στη ζωή μου για την αλλαγή και την πλεύση προς την νοοτροπία της επιχειρηματικότητας. Γιατί η επιχειρηματικότητα είναι στάση ζωής.

Πήγα εκεί και οι επαφές μου με τους Έλληνες της ομογένειας με βοήθησαν στο να αναπτυχθώ σε όλους τομείς της ζωής μου, με πρωταρχικό αυτόν της ευρύτερης επιχειρηματικής «λογικής» που διέπει τους Αμερικανούς : “Sky is the limit”. Κι αυτό το ένιωσα κι εγώ.

Για την ακρίβεια μου επικοινώνησαν το μήνυμα ορθά οι άνθρωποι εκεί και τους ευγνωμονώ για αυτό. Είδα και άκουσα πράγματα που δεν θα λάμβανα ποτέ αν έμενα στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στην Ελλάδα.

Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμάω της πατρίδα μου αλλά αναγνωρίζω την πραγματικότητα, όπως και οφείλω. Έτσι, επιστρέφοντας πίσω στα πάτρια εδάφη έφερα μαζί μου κάτι πολύτιμο, έναν νέο αέρα αλλαγής προς το καλό, μια φρέσκια οπτική γωνία.

Με τι πολυτιμότερο μπορείς να εξοπλίσεις το μέλλον της Ελλάδος πέραν από έναν νέο με μια θέληση, μεράκι και νέο τρόπο σκέψης; Και αυτό αντιπροσωπεύει όλους τους νέους Έλληνες που βρίσκονται εκεί έξω και θέλουν να επιστρέψουν. Αλλά τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν είχαν λάβει την πρωτοβουλία και την ευθύνη τα άτομα της Mindspace. Τους αξίζουν τα συγχαρητήρια.

IMG 2367 2
Φιοραβάντες Βασίλειος. 21 χρονών και διανύει το 3ο έτος σπουδών στο τμήμα των Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα στην ομογένεια από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης, με στόχο την γνωριμία μέλη με τη νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Νομική Καστανά και το νεοεκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο καλούν όλη την ομογένεια το βράδυ Σάββατου, 28η Σεπτεμβρίου

Read More »

Την παιδική κατασκήνωση του Αγίου Παύλου στο Κονέκτικατ επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου, οι μικροί κατασκηνωτές του προγράμματος “Camp St. Paul” της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας  υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στο κατασκηνωτικό

Read More »