MANXATAN – A.ΜΠΟΥΡΛΑ: EΝΑ SUCCESS STORY Η «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΩΤΙΚΗ» ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ PFIZER

Σε κάθε περίπτωση το κύριο θέμα του Capital Link είναι οι επενδύσεις.

Κείμενο: Φώτιος Καλιαμπάκος

Στην ομιλία του στο επίσημο γεύμα της εκδήλωσης o Αλβέρτος Μπουρλά ανέπτυξε με λεπτομέρειες την εμπειρία του από τη μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, εκμυστηρευόμενος ότι αρχικά τα κίνητρά του ήταν περισσότερο προσωπικά, παρά αμιγώς επιχειρηματικά, αφού ήθελε να κάνει κάτι για την πόλη στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε.

Ήθελε να υπερηφανεύεται στους φίλους του, είπε χαρακτηριστικά με τον ανθρώπινο τόνο  στον οποίο προαναφερθήκαμε.

Γι’ αυτό και η εταιρία είχε προγραμματίσει αρχικά να προσλάβει 200 εργαζομένους. Εν τω μεταξύ έχει φτάσει ήδη τους 700. Δύο ήταν οι λόγοι ή οι ευχάριστες εκπλήξεις κατά τον πιο διάσημο πια CEO μεσολάβησαν ώστε να καταστεί η «θεσσαλονικιώτικη» ιστορία της Pfizer ένα success story.

Πρώτον, και στο σημείο αυτό ο κ. Μπουρλά τα εύσημα στον παρόντα κ. Γεωργιάδη, ο οποίος του είχε πλέξει νωρίτερα το εγκώμιο, η εταιρία βρήκε ουσιαστική υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, συγκεκριμένα το επιτελείο του υπουργείου ανάπτυξης ήταν ιδιαιτέρως «διαβασμένο» από την πρώτη κιόλας συνάντηση. 

Πιο σημαντικό όμως από όλα υπήρξε η υψηλή ποιότητα των στελεχών, των νεαρών Ελλήνων επιστημόνων, τους προσέλαβε η εταιρία στη Θεσσαλονίκη καθώς και η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά εκθείασε σε υψηλούς τόνους τους Έλληνες εργαζομένους καθώς και την Alma Mater του, αφού και ίδιος έχει αποφοιτήσει από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Αποκαλύπτοντας ίσως και μερικές από τις «συνταγές» ενός πετυχημένου διευθύνοντος συμβούλου ο Μπουρλά είπε, πώς τις προηγούμενες ημέρες, αφού μόλις είχε επιστρέψει από τη Θεσσαλονίκη, απλώς περιηγούνταν στις εγκαταστάσεις τις εταιρίες μιλώντας με το προσωπικό και ρωτώντας τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά για το τι ακριβώς κάνει.

Οι λεπτομέρειες και το εύρος των δυνατοτήτων εξέπληξαν, όπως είπε, ακόμα και τον ίδιο κάτι που μετέφερε και στις συσκέψεις της εταιρίας που ακολούθησαν την επιστροφή του στις ΗΠΑ.

Επίσης, ξανά μια μικρή εικόνα για το πώς δουλεύουν αυτές οι κολοσσιαίες εταιρίες, η Θεσσαλονίκη λειτουργεί σε καθημερινό επίπεδο ως μια γέφυρα μεταξύ των ασιατικών εγκαταστάσεων της εταιρίας και των μητρικών στις ΗΠΑ, αφού η διαφορά ώρας μεταξύ Ασίας και Αμερικής δεν επιτρέπει της απευθείας συνεργασία ενώ ο «δίαυλος» Θεσσαλονίνη έχει ανεκτή διαφορά ώρας και με τις δύο περιοχές.

Ας ελπίσουμε ότι η εταιρία θα συνεχίσει να επεκτείνεται στη χώρα μας και ότι τόσο η συγκεκριμένη όσο και άλλες θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και στην έρευνα του φαρμάκου, συνδεόμενες έτσι και με άλλες διαστάσεις της ελληνικής ανώτατης εκαίευσης και της έρευνας.

Ανακαλώντας στη μνήμη μου και ένα πάνελ ενός προηγούμενου Capital Link, στο οποίο είχε τονιστεί από υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, ότι η Ελλάδα είναι ένα προνομιακό πεδίο ευκαιριών για τον συγκεκριμένο κλάδο, τόσο λόγω του ανθρώπινου δυναμικού όσο και της θέσης της.  

Το σύνθημα πάντως για κάτι τέτοιο και γενικότερα για επενδύσεις στην Ελλάδα έδωσε κλείνοντας ο ίδιος ο Αλβέρτος Μπουρλάς δημιουργώντας μάλλον συνειδητά και στοχευμένα  (αφού όλο και κάτι θα ‘χει πάρει τ’ αυτί του από marketing!) τον τίτλο για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος συνοψίζει και το κλίμα αισιοδοξίας της εκδήλωσης:

«Όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα να έρθει σε εμένα»!

Η Επέτειος των 90 Χρόνων του ΣΑΕ

Ήταν όλοι τους εκεί! Στο Ίδρυμα Ευγενίδου, οι εν Ελλάδι Αιγυπτιώτες άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, ωσάν τους κρίκους μιας αλυσίδας, συνομολογούσαν με την στάση τους

Read More »