Τελετή λήξης στο Museum of the Moving Image για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (New York Greek Film Expo)  το οποίο διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (The Hellenic Film Society USA), τελείωσε χθες Κυριακή 15η Οκτωβρίου 2023.

Για το Hellenic DNA, Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Μεντής.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 5ης Οκτωβρίου 2023, στο ιστορικό σινεμά «Village East Cinema»  με την πολυβραβευμένη ταινία «Black Stone». Η Ελένη Κοκκίδου, πρωταγωνίστρια της ταινίας, παρέστη στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και παρακολούθησε την ταινία μαζί με τους τριακόσιους περίπου ομογενείς.

Στην τελετή ενάρξεως του φεστιβάλ παρέστη και μίλησε και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος συνεχάρη τον ιδρυτή της εταιρείας Τζέιμς ΝτεΜέτρο και τους συνεργάτες του και ο οποίος εστίασε την προσοχή του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι σκηνοθέτες, οι ηθοποιοί, οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί στην γενέτειρα για να δημιουργήσουν ταινίες οικουμενικής εμβέλειας.

b43391b6 d9e5 40d3 8fee a85af8dfcef0 edited
Jimmy DeMetro. Ο άνθρωπος που επιμελείται τα Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη με τον δημιουργό Ρένο Χαραλαμπίδη και την συνεργάτιδά του. Photo: Αναστάσιος Μεντής

Στην συνέχεια από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου, το φεστιβάλ διοργάνωσε στο Museum of the Moving Image, τιμητικό αφιέρωμα στον δημιουργό Ρένο Χαραλαμπίδη. Η ρετροσπεκτίβα προς τιμήν του συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση του μοντάζ της νέας ταινίας του Νυχτερινός εκφωνητής.

Οι ταινίες που προβλήκαν στο Museum of the Moving Image στην Αστόρια της Νέας Υόρκης:

Τέσσερα μαύρα κουστούμια, την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.
Συζήτηση με τον David Schwartz, ιδρυτή των Cinema Projects και πρώην Chief Curator του Museum of the Moving Image.

No Budget story, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου
Συζήτηση με τον ιστορικό του κινηματογράφου Andrew Horton. Ο Andrew Horton είναι καθηγητής κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και συγγραφέας τριάντα βιβλίων για το σινεμά συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Princeton U Press, 1999).

Η καρδιά του κτήνους, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου
Ο David Schwartz θα πρωταγωνιστεί στο αφιερωματικό πάνελ.

Τελετή Λήξης την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με την ταινία Φτηνά τσιγάρα


Συζήτηση με τον ιστορικό του κινηματογράφου Andrew Horton.
Πριν την προβολή της ταινίας Φτηνά τσιγάρα, πραγματοποιήθηκε συναυλία από τον διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα της τζαζ Χρήστο Ραφαηλίδη.

fbeb841d f2bc 43a7 bcc8 4b22e67e6a14
Πριν την προβολή της ταινίας Φτηνά τσιγάρα, πραγματοποιήθηκε συναυλία από τον διεθνούς φήμης βιμπραφωνίστα της τζαζ Χρήστο Ραφαηλίδη. Photo: Αναστάσιος Μεντής

Και φέτος η ψυχή του φεστιβάλ ήταν ο Ο Jimmy DeMetro.

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου (Jimmy DeMetro) είναι ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τον ελληνικό κινηματογράφο στην Αμερική, καθώς επιμελείται τα Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, από το 2007.

9ca83b3e 2855 4141 89a7 f7bb344d0c82 edited
Jimmy DeMetro. Ο άνθρωπος που επιμελείται τα Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη από το 2007. Photo: Αναστάσιος Μεντής

Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κινηματογράφου ΗΠΑ – Hellenic Film Society USA, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που χρησιμεύει για την προβολή του ελληνικού κινηματογράφου, τη διάχυση του πλούτου των ελληνικών ταινιών στο κοινό των Η.Π.Α. και τη διατήρηση της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Για το Hellenic DNA, Φωτορεπορτάζ: Αναστάσιος Μεντής