Σικάγο 2023. Το ετήσιο Gala του National Hellenic Museum

Το ετήσιο λαμπερό Γκαλά 2023 του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία. Το National Hellenic Museum του Σικάγο ιδρύθηκε το 1983 ως Ελληνικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο και έκτοτε προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, τιμώντας τη συμβολή των Ελλήνων μεταναστών στον πολιτισμό της Αμερικής. 

Στα πλαίσια της φετινής εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν πάνω από 925.000 δολάρια με σκοπό την ενίσχυση της δράσης του Μουσείου για την προώθηση της ελληνικής ιστορίας, τέχνης και πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου, John Calamos, ο Πρόεδρος της Διοργάνωσης του Ετήσιου Γκαλά του Μουσείου, Mike Manatos, οι περιφερειακοί συμπρόεδροι του ετήσιου δείπνου, κατάφεραν να παρουσιάσουν μία εξαιρετική οργανωμένη εκδήλωση με ιδιαίτερη λάμψη και έκδηλο το ελληνικό στοιχείο.

1 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios 2
NHM Chairman John P. Calamos, Sr. at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου στο Marriott Marquis του Chicago όπου και έλαβε χώρα η εκδήλωση, παρευρέθησαν πρόσωπα από τον χώρο περισσότερα από πεντακόσια πολιτικά πρόσωπα, πρόσωπα του πολιτισμού και κυρίως φιλλέληνες από όλη την Αμερική. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν ο Γενικός Πρόξενος, Εμμανουήλ Κουμπαράκης και η Πρόξενος, Γεωργία Τασιοπούλου, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιλινόις, Αλέξης Γιαννούλιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος του 34ου διαμερίσματος Bill Conway, η Μαριάννα Σπυροπούλου  πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής διαχείρισης και αποκατάστασης υδάτινων πόρων της πολιτείας του Σικάγο και ο Χρύσανθος Κερκέρης.

17 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios 2
Guests fill the dance floor at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Την εκκίνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις του Γκαλά το βράδυ της Παρασκευής σημείωσαν τα εγκαίνια της νέας μεγάλης έκθεσης “Legacy, Renewal & Unity: Celebrating 100 Years of the Greek Orthodox Archdiocese of America”, η οποία περιλαμβάνει το ειδικό έκθεμα “Archons of the Ecumenical Patriarchate: Protecting the Future of Faith” (Αρχόντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Προστατεύοντας το μέλλον της πίστης).

3 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios edited scaled
NHM Gala Chairman Mike Manatos at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Κατά τη διάρκεια του Γκαλά, έγιναν τιμητικές επισημάνσεις από τον Δημήτριο Γ. Λογοθέτη, Πρόεδρο της “Leadership 100” και τον Γκας Παμπλέκα, Εθνικό Γραμματέα και Περιφερειακό Διοικητή της Μητρόπολης Σικάγου,, πρόσωπα-κλειδιά για τη μεταφορά αυτών των εκθεμάτων στο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο.

19 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios
Mario Halikias celebrates his auction win during the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Η έκθεση ” Legacy, Renewal & Unity” κατέστη δυνατή χάρη σε μια γενναιόδωρη επιχορήγηση από την “Leadership 100” προς την Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής και εκτίθεται στο μουσείο έως τις 11 Φεβρουαρίου 2024, σαν μέρος της δέσμευσης του μουσείου προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Οι εξέχοντες καλεσμένοι του Γκαλά, είχαν την ευκαιρία, ενώ παράλληλα γευμάτιζαν, να συμμετέχουν σε μία ζωντανή δημοπρασία με επικεφαλής τον David Goodman. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν με ζωντανή μουσική και χορό με την ορχήστρα Chris Sarlas ενώ με το “Gala After Dark”  το πάρτυ συνεχίστηκε μέχρι αργά με μια δυναμική εμφάνιση από τον DJ Markos και εκατοντάδες καλεσμένους στην πίστα.

20 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios 1
Guests bid during the live auction at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο βρίσκεται στην ιστορική ελληνική γειτονιά του Greektown στο Σικάγο.

Καταστατικός σκοπός λειτουργίας του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου είναι η διάσωση και διάδοση του ελληνικής και της ελληνοαμερικανικής ιστορίας, πολιτισμού και τέχνης ενώ διατηρεί ενεργά διαδραστική και ουσιώδη τη  παρουσίασή αυτών των πολιτιστικών στοιχείων με μεγάλες συλλογές που ξεπερνούν τα 10.000 αντικείμενα, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις. Συνολικά, παρέχει στην περιοχή ένα κοινό σημείο αναφοράς για τη δια βίου μάθηση, την έρευνα και την επίλυση σύγχρονων προβληματισμών μέσα από την εξερεύνηση του παρελθόντος.

8 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios 1
Consul Georgia Tasiopoulou, George and Kelly Konstas, and Consul General Emmanuel Koubarakis at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο του Σικάγο αποτελεί ένα κόσμημα πολιτισμού για τους ομογενείς της Αμερικής. Είναι η τελευταία σημαντική «προσθήκη» στην ελληνική παροικία του Σικάγο και στεγάζεται σε ένα υπερσύγχρονο χώρο που άνοιξε το 2011. 

Περιλαμβάνει, μια μεγάλη συλλογή από αρχειακό υλικό και εκθέματα που φθάνουν σε αριθμό τα 17.000 θα περιγράφουν την πορεία του ελληνισμού στους αιώνες, ενώ οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την ελληνική ιστορία και κουλτούρα μέσα από πανάρχαιους αλλά και σύγχρονους αφηγητές. 

5 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios 1
 NHM Gala Regional Co-Chairs Dr. George and Raffaella Bovis, NHM Gala Chairman Mike Manatos, NHM Chairman John P. Calamos, Sr., NHM Executive Director Marianne Kountoures, NHM Gala Regional Co-Chair Alex Gianaris and NHM Gala Regional Co-Chair Andrea Darlas at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Διαδραστικά εκθέματα, βιβλιοθήκη, Κέντρο Προφορικής Ιστορίας και Εκπαιδευτικό κέντρο είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες του νέου Μουσείου, που σχεδίασε ο Δημήτρης Σταυριανός. Τα εκθέματα θα αποτυπώνουν επίσης την πορεία των ομογενών και την συμβολή των Ελλήνων και των Ελληνο-αμερικανών στον κόσμο. 

Μερικές από τις πρώτες εκθέσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν ένα ομηρικό αφιέρωμα που οι επισκέπτες έρχονται σε “επαφή” με τον μεγάλο ποιητή, ενώ για τα παιδιά υπάρχει ένας πελώριος Δούρειος Ίππος Στο μουσείο γίνεται επίσης και μία πολιτιστική αναδρομή στα βήματα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Σικάγο και λειτουργεί έκθεση «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί» που ο επισκέπτης ακολουθεί τα ίχνη της αρχαίας μυθολογίας.

9 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios
Joanne Koudounis and Consul Georgia Tasiopoulou at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Οι ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι:

-Πέμπτη έως Κυριακή από τις 10 π.μ.-4 μ.μ. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες εκθέσεις και τις επερχόμενες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε το nationalhellenicmuseum.org ή καλέστε στο 312-655-1234.

10 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios
Michael Korompilas at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.

Στους κύριους χορηγούς του Ετήσιου Γκαλά του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου 2023 περιλαμβάνονται: 

Στην Κατηγορία “Diamond” :  Calamos Investments, John P. Calamos Sr. και John S. Koudounis και The Halikias Family και Republic Bank

Στην Κατηγορία “Gold” : Grecian Delight και Peter και Ethel Parthenis 

Στην Κατηγορία “Silver” : Eleni και Dimitri Bousis, The Gus Danos Family, Craig J. Duchossois, Dyros Inc. και Kenneth και Angela Kondraros, The Metropoulos Family Foundation, Michael και Robin Psaros, The James A. Regas Family και Georgia Stathis.

4 National Hellenic Museum Gala Credit Gold Grid Studios 1
NHM Gala Chairman Mike Manatos, NHM Trustee Yanni H. Sianis, NHM Executive Director Marianne Kountoures, NHM Trustees Aristotle Halikias and Peter Parthenis, NHM Chairman John P. Calamos, Sr. and NHM Trustees John S. Koudounis and Jim Logothetis, NHM Gala Regional Co-Chair Kenneth Kondraros, NHM Gala Regional Co-Chair Alex Gianaras, NHM Trustee Bill J. Vranas, NHM Gala Regional Co-Chair Andrea Darlas and NHM Gala Regional Co-Chair Dr. George Bovis at the National Hellenic Museum Gala on September 16, 2023. Photo by Gold Grid Studios.