Νέα Υόρκη. Εκδήλωση του Γενικού Προξενείου προς τιμή του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά.

Του Φώτη Καλιαμπάκου
 
img 2409 orig
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Δεξίωση προς τιμήν του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κκ. Νίκου Χαρδαλιά, παραχώρησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. 

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς στη Νέα Υόρκη.

Δεξίωση προς τιμήν του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κκ. Νίκου Χαρδαλιά παραχώρησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Ο κύριος Χαρδαλιάς πραγματοποιεί πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, με την μέχρι τώρα ατζέντα του να περιλαμβάνει συζητήσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, επίσκεψη στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ (US Naval Academy), επίσκεψη στη μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού «AUSA 2022», συνάντηση με την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κυριά Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, συναντήσεις με διακεκριμένους ομογενείς κα. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα ο υφυπουργός θέλησε να επισκεφτεί το Γενικό Προξενείο και να έρθει σε επαφή με την ομογένεια. 

img 2391 orig
(ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΒΙΚΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΙΡΥΛΛΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ, ΦΙΛΙΠ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ, ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Μαρία Θεοφίλη, ο γερουσιαστής της Πολιτείας του Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης με τη σύζυγό του, η διευθύντρια του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Μαίρη Βαξεβανίδου, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Μιχάλης Φυρίλλας, ο διευθυντής του Γραφείου Οικονομικών Σχέσεων κ. Νικόλαος Θωμόπουλος, η Πρόεδρος της Atlantic Bank κ. Νάνσυ Παπαιωάννου, Ο συνθέτης και τραγουδοποιός Περικλής Κανάρης, δημοσιογράφοι και πλήθος διακεκριμένων ομογενών. Ανάμεσα στους επισκέπτες και ο γνωστός τραγουδιστής Στέλιος Διονυσίου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την επικείμενη εμφάνισή του σε φιλανθρωπική ομογενειακή εκδήλωση. Κατά την άφιξή του ο κύριος Χαρδαλιάς και αφού έγινε δεκτός από τον Γενικό Πρόξενο που του έδειξε το κτίριο του Προξενείου, αγκάλιασε τον Στέλιο Διονυσίου με τον οποίο γνωρίζεται καλά είχε συνυπάρξει στο παρελθόν σε κάποιο Δημοτικό Συμβούλιο, μάλιστα σε αντίπαλες δημοτικές παρατάξεις. 

Οι ένοπλες δυνάμεις στο προσκήνιο

 Ξεχωριστοί και επιβλητικοί επισκέπτες οι πολυάριθμοι ένστολοι, είτε συνοδεία του υφυπουργού από την Ελλάδα, είτε οι ακόλουθοι των τριών όπλων της Πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας μας.

img 2396b orig
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Πρώτη εκδήλωση για τον νέο Γενικό Πρόξενο

Ο άρτι αφιχθείς Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αναφέροντας τη χαρά, την τιμή και τη συγκίνηση που αισθάνεται μια και αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιείται από τη στιγμή που ξεκίνησε η θητεία του στη Νέα Υόρκη. Κατόπιν αναφέρθηκε στο υπουργό και στη σημασία του έργου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ιδιαίτερα την εποχή της κορύφωσης της τουρκικής ρητορικής αλλά και της αστάθειας στο διεθνές σύστημα κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτός από το έργο του υπουργείου και τα εξοπλιστικά προγράμματα ο κύριος Κωνσταντίνου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία τέτοιων επισκέψεων για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, σε “All time high”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Πρόξενος.

img 2375
ΝΑΝΣΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΚΑΙ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ

 

Η σκιά της πανδημίας και στο βάθος οι εκλογές

Όσα χρόνια και αν περάσουν φαίνεται ότι ο κύριος Χαρδαλιάς δε θα μπορέσει να ξεπεράσει την «αυτόματη» θα λέγαμε σύνδεση του ονόματός του με το ρόλο του στην Πολιτική Προστασία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη ου 2020. Ο κύριος Κωνσταντίνου εξήρε, καλώντας στο βήμα τον κύριο Χαρδαλιά, το έργο του, τονίζοντας την δυσκολία της λήψης των αποφάσεων όταν τόσα λίγα πράγματα ήταν γνωστά για τον ιό και τη συμπεριφορά του. 

Με αυτό το θέμα ξεκίνησε και ο ίδιος ο κύριος Χαρδαλιάς την ομιλία του λέγοντας ότι μάλλον τον «κυνηγάνε» κατά κάποιο τρόπο οι κρίσεις, υπονοώντας ότι και τώρα στο υπουργείο οι διεθνείς εξελίξεις αλλά και η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων δημιουργούν την εικόνα εκτάκτων καταστάσεων, όπως και την εποχή της έναρξης της πανδημίας. Τόνισε τις προσπάθειες εκείνης της περιόδου, πλέκοντας παράλληλα και το εγκώμιο του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου αλλά και την ευθυκρισία του, για την οποία θέλησε να δώσει ένα παράδειγμα. Την ανταπόκριση του πρωθυπουργού σε ένα απλό εμαιλ του Κίμωνα Δρακόπουλου που οδήγησε στη δημιουργία του PLF για τα ταξίδια στην Ελλάδα, μια από τις πρωτοποριακές δράσεις της Ελλάδας, η οποία τουλάχιστον την πρώτη περίοδο της πανδημίας αποτέλεσε, όπως είπε ο υφυπουργός, παράδειγμα για άλλες χώρες.

Σε αυτό το σημείο, όσο και σε άλλα ο κύριος Χαρδαλιάς μας έδωσε την εντύπωση ότι, πολιτικός γαρ, δεν μπορεί να είχε και στο μυαλό του τις επερχόμενες εκλογές όταν αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και τη σημασία της επιλογής του ελληνικού λαού στις εκλογές, με τη δική του προσεκτική επιλογή των λέξεων να είναι χαρακτηριστική, αφού αναφέρθηκε στην επιλογή «κυβερνήτη» προσπαθώντας στοχευμένα να θέσει το δίλλημα των εκλογών στο θέμα της επιλογής του προσώπου του πρωθυπουργού. 

img 2467 orig
ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΕ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ

 

Εθνική αυτοπεποίθηση, εξοπλισμοί και συμμαχίες

Παρά τις δύο μικρές παρεμβάσεις για την πανδημία αλλά την, μάλλον διακριτική αναφορά στην πολιτική αντιπαράθεση, η ομιλία του κυρίου Χαρδαλιά, και αφού ο υφυπουργός απευθύνθηκε εγκάρδια στην ομογένεια, επικεντρώθηκε στα θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και την αντιπαράθεση με την Τουρκία επιχειρώντας με έντονο τρόπο να περάσει ορισμένα σαφή μηνύματα. Μίλησε για την αποφασιστικότητα αλλά κυρίως τη δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεν να αποκρούσουν οποιαδήποτε επιβουλή, είτε μόνες τους, είτε και μαζί με τους συμμάχους τους. Οι πρόσφατα συναφθείσες ή ενισχυθείσες συμμαχίες ήταν επίσης κάτι στο οποίο έκανε αναφορά ο υφυπουργός, τονίζοντας τη μεγάλη τους σημασία για την αποτροπή. Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα είπε ότι όλα προχωρούν με σχέδιο και πρόγραμμα θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Η όλη ομιλία απέπνεε μια στοχοπροσήλωση και αυτοπεποίθηση δια βεβαιώνοντας την ομογένεια και όχι μόνο ότι η χώρα μας είναι όχι μόνο αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά και ισχυρή για να το κάνει, έστω και μόνη της αν χρειαστεί!

img 2381 orig
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΝΣΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
 

Δηλώσεις στο HellenicDNA-Πέραν των F-35

Ο υφυπουργός απάντησε και στις ερωτήσεις του HellenicDNA για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τη σχέση τους με τον εκλογικό κύκλο και κάποια συγκεκριμένα προγράμματα ειδικού ενδιαφέροντος. Μας διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά χωρίς να υπάρχει σκέψης αναστολής των προγραμμάτων που έχουν προκριθεί από τις ένοπλες δυνάμεις και ανακοινωθεί, ασφαλώς με ευαισθησία στα δημόσια οικονομικά και τις δυνατότητες της χώρας, αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους. Δε θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά σε συγκεκριμένα προγράμματα, αν και τον ρωτήσαμε συγκεκριμένα για τον πιθανό χρόνο παραγγελίας των F-35, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων με τις ΗΠΑ, με τη λίστα των οπλικών συστημάτων που πρόκειται να αγοραστούν, παραχωρηθούν ή εκσυγχρονιστούν από τις ΗΠΑ να είναι μεγάλη.

Στο εάν οι πιθανές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, είτε αυτές αφορούν αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης είτε αλλαγή κυβέρνησης μετά τις επικείμενες εκλογές το επόμενο έτος, μπορούν να επηρεάσουν προγράμματα, για τα οποία δεν έχουν ακόμα υπογραφεί οι οριστικές συβάσεις, ο κύριος Χαρδαλιάς άφησε να εννοηθεί ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, υπονοώντας ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα τις ίδιες απόψεις για το θέμα των εξοπλισμών. 

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός δήλωσε HellenicDNA: «Οι  προοπτικές ανάπτυξης και τα έσοδα μας πάνε καλά, από εκεί και πέρα προφανώς η όποια αστάθεια σε οποιαδήποτε χώρα σταματάει ή λειτουργεί αν θέλετε αποτρεπτικά στην εξέλιξη κάποιων πραγμάτων. Διαφορετικά αντιλαμβανόμαστε εμείς την ισχυροποίηση της χώρας και διαφορετικά οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί. Οπότε νομίζω τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση, θέλουμε κυβέρνηση, η οποία σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο θα μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια, πρωταγωνίστρια και να τη βγάλει από τις περιπέτειες των προκλήσεων και των κρίσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα». Τέλος ρωτήσαμε τον κύριο υφυπουργό για το συμβαίνει με κάποια προγράμματα τα οποία έχει ήδη εγκρίνει η βουλή και ιδιαίτερα αυτό της αγοράς μια σειράς συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ. Ο υφυπουργός, χωρίς να αναφερθεί, προφανώς για ευνόητους λόγους, ονομαστικά σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ήταν κατηγορηματικός: «Προχωράνε όλα», είπε με έμφαση! «Προχωράνε όλα, όλα. Και η Καλαμάτα και τα πάντα»! 

Οι εγκάρδιες συνομιλίες του υφυπουργού με τους ομογενείς συνεχίστηκαν και μετά το τέλος των ομιλιών κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης που ακολούθησε ενώ ο κύριος Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τόσο τον υφυπουργό όσο και τους επισκέπτες για την παρουσία τους.

Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα

Να διευκρινίσουμε εδώ, μια και οι αναγνώστες δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας, σε τι αναφερόμαστε. Στην Καλαμάτα η μεγάλη Ισραηλινή εταιρία ELBIT έχει την δημιουργία κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στα πλαίσια μια προσπάθειας βελτίωσης της εκπαίδευσης, ασφαλώς και στα πλαίσια μιας στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ και την πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής η οποία κατατάσσεται στις καλύτερες του κόσμου. Αυτό το πρόγραμμα ήδη υλοποιείται, αφού η σύμβαση έχει υπογραφεί από τον περασμένο Απρίλιο. Η ερώτησή μας αφορούσε κυρίως δύο αλλά, μικρότερου προϋπολογισμού, αλλά κρίσιμα κατά την ταπεινή μας γνώμη, προγράμματα. Αυτά των πυραύλων SPIKE NLOS (Non Line of Site) και των ρουκετών Rampage. Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει από καιρό την απόκτησή τους, αλλά δεν έχουμε ακόμα ακούσει κάτι για την υπογραφή των συμβάσεων και από αυτή την άποψη η κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού ήταν καθησυχαστική. Υπάρχει άλλωστε και η υπόνοια ότι ίσως αυτό να οφείλεται και σε προσπάθεια συγκράτησης των πληροφοριών για τόσο ευαίσθητα προγράμματα, δεδομένου και του κλίματος και τουρκικής υστερίας σε σχέση με τον εξοπλισμό των νησιών. 

«Βιαία εφόρμηση»

Οι ρουκέτες Rampage εκτοξεύονται από αεροσκάφη και είναι υψηλής ακρίβειας και υπερηχητικής ταχύτητας, πρακτικά μη ανασχέσιμες από αντιαεροπορικά συστήματα και θα αποτελέσουν, εφόσον βέβαια αποκτηθούν, μεταξύ άλλων, την ελληνική απάντηση στο πολυσυζητημένο Ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-400, δύο πυροβολαρχίες του οποίου έχει αποκτήσει η Τουρκία. 

«Πέραν του οπτικού ορίζοντα»

Οι πύραυλοι SPIKE, σχετικά μικροί μπορούν να εκτοξευτούν πρακτικά από οπουδήποτε, από μικρά οχήματα (και γι’ αυτό είναι εύκολο να μετακινηθούν και να «κρυφτούν»), από μικρά σκάφη του πολεμικού ναυτικού, τα οποία μέχρι τώρα δεν διέθεταν πυραύλους, αλλά και από ελικόπτερα και γι’ αυτό προορίζονται τόσο για το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και για το Στρατό Ξηράς και την Αεροπορία Στρατού (εκπρόσωπος της οποίας αξίζει να αναφέρουμε, βρισκόταν συνοδεία του υφυπουργού στη Νέα Υόρκη). Είναι υψηλής ακρίβειας και μπορούν να εκτοξευτούν προς μια γενική κατεύθυνση με την απλή υποψία ενός στόχου πέραν του οπτικού ορίζοντα, ο οποίος εντοπίζεται μετά την εκτόξευση από την κάμερα του ίδιου του πυραύλου που μεταφέρει την εικόνα αυτού που «βλέπει» στο χειριστή που τον τηλε-κατευθύνει για την προσβολή του. Αρχικά σχεδιασμένοι ως αντιαρματικοί οι πύραυλοι αυτοί χρησιμοποιούνται εναντίον παντός είδους στόχων. Χαρακτηριστικό για τη χρησιμότητα της απόκτησης του όπλου για περιβάλλον το Αιγαίου, και γι’ αυτό επιλέξαμε να ρωτήσουμε ειδικά για αυτό, είναι η αναφερθείσα στα ελληνικά μέσα δήλωση Τούρκου απόστρατου ναυάρχου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η απόκτηση 1.000 τέτοιων πυραύλων από την πλευρά της Ελλάδας θα σήμαινε το τέλος της δυνατότητας του τουρκικού ναυτικού να επιχειρεί στο Αιγαίο!

Λεωνίδας Ραπτάκτης

Στο περιθώριο της εκδήλωσης το HellenicDNA είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για τα θέματα των εξοπλισμών, της ενδεχόμενης πώλησης ή άρνησης πώλησης των αεροσκαφών  της με τον γερουσιαστή του Rhode Island και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού Λεωνίδα Ραπτάκη, ο οποίος τόνισε τη σημασία που θα έχει όχι μόνο για τα εξοπλιστικά, αλλά για το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων του τριγώνου Αθήνα-Άγκυρα-Ουάσιγκτον το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλοςγών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και η σύνθεση του Κογκρέσου που θα προκύψει από αυτές.

 
img 2390a orig
Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΝΑΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

 

Στα θέματα των εξοπλισμών, με λεπτομέρειες για μια σειρά άλλα προγράμματα, πέραν αυτών που αναφέρθηκαν πιο πάνω και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε από τις στήλες του HellenicDNA.

 

Ουάσιγκτον. Georgetown University. O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε διαθρησκειακή σύναξη για την Τουρκία και τη Συρία

Διαθρησκειακη προσευχητική σύναξη για την Τουρκία και τη Συρία στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον συγκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Η σύναξη ήταν μια ευκαιρία για τους θρησκευτικούς και

Read More »