Σειρά επαφών και συναντήσεων από τον Αρχιεπισκόπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Θεσσαλονίκη

Με σειρά επαφών και συναντήσεων η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη Θεσσαλονίκη. Το πρωί, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής υποδέχθηκε στο Διοικητήριο ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχόμαστε στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και στη Θράκη, έναν ιεράρχη του οικουμενικού ελληνισμού, τον Σεβασμιώτατο Αμερικής, του οποίου το έργο και ο λόγος είναι πάντοτε ελπιδοφόρος» σημείωσε ο υφυπουργός επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς του κ.κ. Ελπιδοφόρου με τη Θεσσαλονίκη από παλιά- «παιδιόθεν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εξήρε, δε, το «σπουδαίο έργο» της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, λέγοντας ότι «μας κάνει υπερήφανους», καθώς προβάλλει τις αξίες του ελληνισμού και «ενδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στους στενούς προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς του με την πόλη, από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και την ολοκλήρωση των σπουδών του, και πρόσθεσε: «Χαίρομαι, διότι βλέπω τη Θεσσαλονίκη να προοδεύει, να ανακαινίζεται, να αναμορφώνεται και να βελτιώνεται και αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους».

IMG 6412 edited
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνοδεύονταν στην Θεσσαλονίκη από 40 ομογενείς, μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, οι οποίοι ήταν μαζί του στο Άγιο όρος. Photo: Hellenic DNA

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής υπενθύμισε ότι συνοδεύονταν από 40 ομογενείς, μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που ήταν μαζί τους στο Άγιο όρος, οι οποίοι σήμερα επισκέπτονται τη Βεργίνα και το Ανάκτορο του Φιλίππου του Β’, σημειώνοντας ότι αυτές οι επισκέψεις συμβάλλουν στην επαφή των ομογενών με την ιστορία και με τις ρίζες τους.

«Πρέπει», τόνισε, «να ενισχύσουμε τους δεσμούς -στη Β. Ελλάδα κυρίως, που διαδραματίζει και γεωστρατηγικά τόσο σημαντικό ρόλο, τώρα τελευταία ιδιαιτέρως, και οι Ελληνοαμερικανοί και όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να γνωρίζουν αυτόν τον τόπο, να τον αγαπούν, να συνδέονται, να τον περπατούν, να τον γνωρίζουν, ώστε να υπερασπιζόμαστε με μεγαλύτερη θέρμη και μεγαλύτερη αγάπη τον τόπο μας».

Μετά την αναχώρησή του από το Διοικητήριο, ο κ.κ. Ελπιδοφόρος πραγματοποίησε επίσκεψη στο προξενείο της Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη. Στην είσοδο του προξενείου, τον υποδέχθηκε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Serkan Gedik (Σεργκάν Γκεντίκ), καλωσορίζοντάς τον στην τουρκική γλώσσα και στη συνέχεια τον προσκάλεσε στο εσωτερικό του προξενείου.

Ο ελληνισμός της Διασποράς στο επίκεντρο της συζήτησης με τον περιφερειάρχη.

Θέματα που αφορούν τον ελληνισμό της διασποράς στην Αμερική και τη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, στη συνέχεια, ο κ.κ. Ελπιδοφόρος με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Ελληνισμός της διασποράς και κυρίως των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα και κυρίως τη Β. Ελλάδα, με την οποία διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς». Παράλληλα διαβεβαίωσε για την υποστήριξή του στην περιφέρεια σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων αλλά και σε ζητήματα εθνικά και κοινωνικά.

Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος προσκάλεσε τον κ. Τζιτζικώστα στην παρέλαση της 5ης λεωφόρου, στη Νέα Υόρκη, και τού έδωσε μια εικόνα του Χριστού ως σπορέα που δημιουργήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς κι ένα βιβλίο για τους ιεράρχες που την υπηρέτησαν. Σημείωσε ότι η πρώτη εκατονταετία της Αρχιεπισκοπής ήταν το ρίζωμα και η δεύτερη θα είναι εκείνη της μεγάλης ανάπτυξης.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής φάρο της ορθοδοξίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τον βασικότερο παράγοντα ενότητας των ομογενών στην Αμερική και τού έδωσε ένα βιβλίο για τα τέμπλα των εκκλησιών της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειάς της.

Αναφέρθηκε, δε, στην ένταξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο e-gov και τα έργα που γίνονται στο Άγιον Όρος με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση και τη συντήρηση των ιερών μονών του, και υπογράμμισε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένας πυλώνας, πάνω στον οποίο η Περιφέρεια επενδύει.

IMG 6538
Ο κ.κ. Ελπιδοφόρος και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Photo: Hellenic DNA

Η προβολή της Θεσσαλονίκης στην ομογένεια στο επίκεντρο της συνάντησης με τον δήμαρχο.

Συνάντηση, στο δημαρχιακό μέγαρο, είχε ο κ.κ. Ελπιδοφόρος και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, με τον οποίο συζήτησαν για την προβολή της Θεσσαλονίκης στην ομογένεια με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

IMG 6496 edited
Συνάντηση, στο δημαρχιακό μέγαρο, είχε ο κ.κ. Ελπιδοφόρος με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη. Photo: Hellenic DNA

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη συζήτηση «περιεκτική και ουσιαστική», τονίζοντας ειδικότερα: «Όταν έθεσα το θέμα στον Σεβασμιώτατο για το πώς θα μπορούσε η Θεσσαλονίκη να στηριχθεί μέσα από αυτό που ονομάζεται θρησκευτικός τουρισμός, με εντυπωσίασε η γνώση και η προσέγγιση του. Είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυτή μας την προσπάθεια».

Όπως είπε ο κ. Αγγελούδης, ο θρησκευτικός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη συνδέεται με τις δεκάδες βυζαντινές εκκλησίες και τα βυζαντινά μνημεία και κυρίως με την παρουσία του Αγίου Όρους και των Μετεώρων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και συνεχάρη τον δήμαρχο για την εκλογή του στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως είπε η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη «βαθιά θρησκευτική, βαθιά βυζαντινή, όχι μόνο σε ότι αφορά το παρελθόν, αλλά το παρόν και είμαι σίγουρος και το μέλλον».

IMG 6489 edited 2
Ο Δρόσος Τσαβλής, Προέδρος του ΔΣ στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ.κ. Ελπιδοφόρο.

Μίλησε για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να συνδεθεί η ομογένεια του εξωτερικού με την πόλη. «Η Εκκλησία δεν πρέπει να είναι μόνο ένας πνευματικός θεσμός, αλλά πρέπει να είναι και ένας θεσμός που θα συμβάλει στην οικονομική και ευημερία ενός τόπου και αυτό είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος χάρισε στον δήμαρχο μια εικόνα του Ιησού «Σπορέα» και ο κ. Αγγελούδης τού χάρισε ένα κεραμικό πιάτο κατασκευασμένο με την τεχνική της εφυαλωμένης εγχάρακτης κεραμικής.

Η τελευταία επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Κ. Ελπιδοφόρου πριν πετάξει στην Αθήνα, συνάντησε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τον Μητροπολίτη Κ. Φιλόθεο, Παρουσία και του Μητροπολίτη πρώην Θεσσαλονίκης Κ. Ανθίμου.

IMG 6566 edited
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε στη Μητρόπολη τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, παρουσία Άνθιμου. Photo: Hellenic DNA

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψη. “Έχουμε Ανάμεσα μας τον πνευματικό ηγέτη της Εκκλησίας των ΗΠΑ, Είπε ο Κ. Φιλόθεος και πρόσθεσε: “Να Ξέρετε οτι πάντοτε η Μητρόπολη, τόσο επί των ημερών του Παναγιότατου Μητροπολίτη Ανθίμου, όσο και της ταπεινής μας διακονίας, παραμένει και είναι πάντα φιλόξενη.

Αναμένουμε την επόμενη Κυριακή, 28 Ιανουαρίου Συν Θεώ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά να συλλειτουργήσουμε”.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο νέος ποιμενάρχης της Θεσσαλονίκης έχει από την πρώτη στιγμή γίνει τόσο ευρέως και εγκάρδια και ένθερμα αποδεκτός που πραγματικά είναι καύχημα και χαρά για την Εκκλησία. Έναν νέο ποιμενάρχη ο οποίος δεν είναι καν Θεσσαλονικεύς να τον αγκαλιάζει το ποίμνιο και οι αρχές του τόπου, με τέτοια θέρμη και τέτοιον αυθορμητισμό, σημαίνει ότι κάτι είδαν, κάτι αισθάνθηκαν, και αυτό είναι γνήσιο», σημείωσε.

Κείμενα – Ertnews / Photos: Hellenic DNA