Στην Αστόρια βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμός κ. Γιώργος Κώτσηρας. (Video)
Ρεπορτάζ για το Hellenic DNA: Φώτης Καλιαμπάκος.
Η Νέα Υόρκη ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του υφυπουργού μετά τη Φιλαδέλφια ενώ θα ακολουθήσει η Βοστόνη καθώς και διακεκριμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Ο υφυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργεία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της Αστόρια και θέλησε στη συνέχεια να έχει και πάλι στην Αστόρια, καρδιά της ελληνικής ομογενειακής κοινότητας της Νεάς Υόρκης μια συνάντηση με τους δημοσιογράφους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.
Ο υφυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τους συνεργάτες του κκ. Θάνο Παναγιώτου και Στράτος Ευθυμίου από το Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κυρία Ιφιγένεια Καναρά και της διευθύντρια του γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κυρία Μαίρη Βαξεβανίδου θέλησε να αποφύγει τους τύπους μιας επίσημης συνέντευξης τύπου και προτίμησε να ενημερώσει εφ’ όλης της ύλης τους δημοσιογράφους και να συνομιλήσει μαζί τους για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική διασπορά.
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, το οποίο είχε επίσημα παρουσιαστεί μόλις πριν από λίγες μέρες.
Ο κύριος Κώτσηρας τόνισε ότι ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνο αγκαλιάζει όλους τους τομείς των σχέσεων της Ελλάδας με την ελληνική διασπορά, με έμφαση στον τομέα της γλώσσας και του πολιτισμού, αλλά και επιδιώκει να υπερβεί την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να σχεδιάσει δράσεις οι οποίες θα συνεχίζονται και στο μέλλον, αφήνοντας κατά κάποιο τρόπο μια «κληρονομιά» στους επόμενους πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχεια του κράτους αλλά και τη δυνατότητα στρατηγικού χαρακτήρα δράσεων με συνέπεια και συνέχεια.
Κάτι τέτοιο, σημείωσε ο υπουργός είχε δοκιμαστεί και κατά τη δική του θητεία στο υπουργείο δικαιοσύνης για τα θέματα της προστασίας των γυναικών, με τις δράσεις αυτές να συνεχίζονται και τώρα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι αρμοδιότητες πέρασαν στο υπουργείο Οικογένειας.
Ο κύριος Κώτσηρας θέλησε επίσης να τονίσει τη σημασία των δράσεων στήριξης των προγραμμάτων Ελληνικών Σπουδών στα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανάμεσά τους και σημαντικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το γνωστό, και μέλος της Ivy League, Brown University, το οποίο πρόκειται να επισκεφτεί ο υφυπουργός σε αυτό το ταξίδι, καθώς και της προσπάθειας δημιουργίας σχέσεων, προγραμμάτων, κοινών δράσεων, των ελληνικών πανεπιστημίων με σημαντικά ιδρύματα της αλλοδαπής.
Τα προγράμματα αυτά, κάποια από τα οποία είχαν υπάρξει και στο παρελθόν αλλά είχαν ατονήσει για πολλά χρόνια, έχουν πολλαπλή στόχευση. Τη στήριξη των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό, την καλλιέργεια σχέσεων με τη σημαντική ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα του εξωτερικού, την επαφή των Ελλήνων ομογενών με τα ελληνικά πανεπιστήμια αλλά και την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Παράλληλα ο κύριος Κώστηρας ανακοίνωσε και μία νέα πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην αντιστροφή του φαινομένου του λεγόμενου “Brain Drain”. Το υπουργείο Εξωτερικών μαζί με μια σειρά σημαντικών ελληνικών εταιριών θα διοργανώσει στο εξωτερικό, αρχίζοντας από το Ντύσελντορφ της Γερμανίας, μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες οι εταιρίες αυτές θα παρουσιάζουν στους ομογενείς αλλά και ευρύτερα, τις εξειδικευμένες και υψηλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας τις οποίες προσφέρουν, με σκοπό αυτές να αποτελέσουν πόλο έλξης και αφορμή επιστροφής στην Ελλάδα, των δυναμικών εκείνων στοιχείων της ελληνικής νεολαίας, τα οποία εκπατρίστηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των προηγουμένων ετών, με πολλαπλές αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές αλλά και δημογραφικές συνέπειες. Οι δράσεις αυτές θα έχουν επίσης το χαρακτήρα της προβολής των δυναμικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, συνεπικουρούμενος στο σημείο αυτό και από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε διεξοδικά και στην διαρκή προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων προξενικών υπηρεσιών στου ομογενείς. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε, μετά τη συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου και την άρση των, για λόγους ασφαλείας ενστάσεων της εκδότριας αρχής, της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ανανέωσης του διαβατηρίου, ώστε να απλουστευτεί και να επισπευστεί η διαδικασία και να χρειάζεται η μεταφορά με τον διπλωματικό σάκο, μόνο του τελικού εγγράφου.
Παράλληλα τόσο ο υφυπουργός, όσο και η Γενική Πρόξενος απηύθυναν έκκληση στους ομογενείς να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να ενθαρρυνθούν ακόμα και οι πιο ηλικιωμένοι να στραφούν προς αυτές, ώστε το προσωπικό του εκάστοτε προξενείου να μπορεί να εξυπηρετεί ταχύτερα τις πιο περίπλοκες ή ευαίσθητες υποθέσεις.
Στο θέμα της ψήφου των ομογενών ο υφυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης για την επέκταση της επιστολικής ψήφου, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα προηγούμενες ευρωεκλογές, και στις εθνικές εκλογές, τόνισε όμως ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ψηφιστεί από τα δύο τρίτα της Βουλής!
Όταν εξασφαλιστεί ότι διακόσιοι βουλευτές θα ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση η κυβέρνηση θα τη φέρει αμέσως προς ψήφιση, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, και τότε θα μπορεί να συζητηθεί η επιλογή των διαδικασιών ενημέρωσης των ομογενών και της πολυπόθητης αυξημένης τους συμμετοχής στις εκλογές.
Οικείος και φιλικός με του δημοσιογράφους ο κύριος Κώτσηρας δέχτηκε να φωτογραφηθεί με όλους ενώ μίλησε αναλυτικά στην κάμερα του Hellenic DNA για το πολύ σημαντικό θέμα της ενίσχυσης των σχέσεων με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν σε ολόκληρο τον κόσμο.