Για το Hellenic DNA: Φώτης Καλιαμπάκος.
Ο διακεκριμένος ομογενής Γιώργος Τσούνης ήταν ο αποδέκτης του φετινού βραβείου
«Φειδιππίδης» του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού Cosmos FM, το οποίο λειτουργεί ως
μη κερδοσκοπικός οργανισμός και εκπέμπει στις συχνότητες των FM στη Νέα Υόρκη.
Ο Γιώργος Τσούνης ήταν ήδη γνωστός στην ομογένεια για τη ιδιαίτερα επιταχυμένη
επαγγελματική του πορεία, η οποία ακολούθησε τις λαμπρές σπουδές του και για την
φιλανθρωπική του δράση, τόσο ευρύτερα όσο και στοχευμένα στα πλαίσια της ελληνικής και
ορθόδοξης κοινότητας των ΗΠΑ.

Με τη φυσική ευγένεια που τον διακρίνει και την ικανότητα να ακούει και να δίνει χρόνο στους συνομιλητές του, ανοιχτός σε προτάσεις και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, απολάμβανε πάντα της εκτίμησης των μελών της ομογένειας.
Η επιθυμία του να βοηθήσει στις υποθέσεις της πατρίδας μας τον έφερε κοντά σε ιδιαίτερα
υψηλόβαθμα στελέχη της Αμερικανικής πολιτικής μέχρι και τον Λευκό Οίκο.
Το αργότερο λοιπόν το καλοκαίρι του 2021 το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα, καθώς πληροφορίες ανέφεραν ότι αυτός θα είναι ο επόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και στο τέλος εκείνου του χρόνου σε μια ομογενειακή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Τσούνης δεχόταν τα συγχαρητήρια των ομογενών, μεταξύ αυτών και του υπογράφοντα, και με ευγένεια, υπομονή και θετικό πνεύμα άκουγε τι είχε να του προτείνει ο καθένας.
Μετά την έγκριση της υποψηφιότητάς του και από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας στις 10 Μαρτίου του 2022 ο Γιώργος Τσούνης στις 10 Μαΐου του 2022 παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η θητεία του ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2024 ενώ η πιθανότητα ανανέωσης της δεν κατέστη δυνατή, στην ουσία δεν μπήκε καν. Σε συζήτηση, λόγω της αλλαγής της Αμερικανικής διοίκησης. Η θητεία του Γιώργου Τσούνη ήταν κατά γενική παραδοχή ιδιαίτερα επιτυχημένη και συμπίπτει, σίγουρα και με τη δική του συμβολή, με την επίτευξη ενός ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Εκείνο που είναι όμως όντως πρωτοφανές είναι ότι ο Γιώργος Τσούνης είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και μεταξύ των Ελλήνων, οι οποίοι των υποδέχονταν θερμά σε κάθε ευκαιρία σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, όπου τον έφερνε η θητεία του και αυτά ήταν πολλά, αφού ο δραστήριος πρέσβης ήταν υποστηρικτής και υποστήριζε με το κύρος του και το κύρος
της θέσης του μια μεγάλη γκάμα θεμάτων μεταξύ άλλων στους τομείς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, της επιχειρηματικής δράσης, της ναυτιλίας, της ενέργειας, του πολιτισμού.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και ο τρόπος που ο ίδιος και η οικογένειά του αντιμετώπισαν την εμπειρία αυτή. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Τσούνης, όταν είπε στα παιδιά του ότι πρέπει να πάνε στην Ελλάδα εκείνα του είπαν «ότι τους καταστρέφει τη ζωή», στο τέλος όμως της θητείας του ήταν τόσο θετική η εμπειρία τους στην Ελλάδα «που δεν ήθελαν να φύγουν από την Αθήνα»!
Και για τον ίδιο όμως τον Γιώργο Τσούνη η θητεία του στην Ελλάδα φαίνεται ότι βιώθηκε σαν ένα ταξίδι βαθιάς αυτογνωσίας, προσωπικής εσωτερικής αναζήτησης και επιστροφής στις ρίζες καθώς και αναστοχασμού της ταυτότητάς του και της πνευματικής του σχέσης με την Ελλάδα και την ελληνική κληρονομιά.

O πρόεδρος του Cosmos FM και του Ιδρύματος GAEPIS, Στέλιος Τακετζής καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έπλεξε το εγκώμιο του τιμώμενου, λέγοντας το πόσο γνωστός ήδη ήταν στην Ναυπακτία, την ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών του ήδη, πριν την θητεία του στην Αθήνα, από την Φιλανθρωπική του δράση και πόσο επίσης οικείος κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναφέροντας την επιθυμία του ίδιου του κυρίου Τσούνη να τον θυμούνται οι Έλληνες ως τον «Γιώργο από τον Πλάτανο»!
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Μιχάλης Στρατής, στέλεχος του Cosmos FM ενώ τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ τραγούδησε ο γνωστός στην ομογένεια βαρύτονος Κώστας Τσουράκης.
Ο κύριος Τακεντζής προσκάλεσε στο βήμα αρχικά τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο ο οποίος έκανε την καθιερωμένη στις ομογενειακές εκδηλώσεις προσευχή και μίλησε σύντομα και με θερμά λόγια για την προσωπικότητα του Γιώργου Τσούνη, και στη συνέχεια τον Αλβέρτο Μπουρλά για να προλογίσει τον τιμώμενο.

O Αλβέρτος Μπουρλά είπε ότι με μεγάλη χαρά δέχτηκε ή σχεδόν «αυτοπροτάθηκε» για να προλογίσει τη βράβευση του αγαπημένου του στενού του φίλου με τον οποίο εκτός από τη φιλία και τη συνεργασία ενώνει ασφαλώς η σχέση τους με την πατρίδα, τόσο με τη χώρα και τις ομορφιές της όσο και την πνευματική κληρονομιά του Ελληνισμού και τον Ελληνισμό ως τρόπο ζωής. «Είμαι Έλληνας και κυριαρχούμαι πάντα από το πάθος μου για την Ελλάδα»!
«Η ελληνική κληρονομιά, η ελληνική πολιτιστική παράδοση είναι ίσως η μεγαλύτερη και ένδοξη που οποιοδήποτε έθνος μπορεί να διεκδικήσει», συνέχισε καταχειροκροτούμενος ο κύριος Μπουρλά.
Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer αναφέρθηκε στην καταγωγή του Γιώργου
Τσούνη από την όμορφη Ναυπακτία, η οποία είναι σχεδόν τόσο όμορφη όσο η Θεσσαλονίκη
και η Χαλκιδική!, θέλησε να πειράξει τον φίλο του ο Αλβέρτος Μπουρλά προτού αναφερθεί με
θέρμη στην παρούσα στην αίθουσα μητέρα του κυρίου Τσούνη Αναστασία η οποία έλαμπε
από χαρά και υπερηφάνεια για την τιμή στο γιο της, τη σύζυγό του Όλγα και στην
υπερηφάνεια του για την καταγωγή του από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας καθώς και
τις αρετές του χαρακτήρα του.

Ο Αλβέρτος Μπουρλά μίλησε και για την ιδιαίτερη για εκείνον περίσταση όταν ο Γιώργος
Τσούνης συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του μνημείου του Ολοκαυτώματος των
Εβραίων της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε εκτενώς και στην θητεία του στην Ελλάδα, την αναγνωρισιμότητά του από τον ελληνικό λαό και το γεγονός ότι τα μάτια του λάμπουν όταν
μιλάει για την Ελλάδα.
Στη συνέχεια η κοινότητα του Cosmos FM με επικεφαλής τον Στέλιο Τακετζή παρέδωσε το
βραβείο στο Γιώργο Τσούνη με τα στελέχη του σταθμού και τους επισήμους να συρρέουν για
τις καθιερωμένες φωτογραφίες.
Ο Γιώργος Τσούνης ξεκίνησε την ομιλία του αστειευόμενος ότι αν κάποιος ήθελε να είναι
σύντομος στην ομιλία μου και γι΄ αυτό οργάνωσε το δείπνο την ημέρα που έπρεπε να
αναχωρήσει για το αεροδρόμιο για να παραστεί στο Φόρουμ των Δελφών.
Εμφανώς ευτυχής για την τιμή ο Γιώργος Τσούνης με σεμνότητα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού και για την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ Union League Club και απηύθυνε μια ιδιαίτερα προσωπική ομιλία, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον κύριο Μπουρλά και εκθείασε την προσφορά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη συμβολή του στη γρήγορη παραγωγή του εμβολίου.
Αναφέρθηκε όχι μόνο στις ιατρικές αλλά κυρίως στις ψυχολογικές συνέπειες της ταχύτητας με την οποία η Pfizer υπό την ηγεσία του κυρίου Μπουρλά, αφού αρχικά η προοπτική και στη συνέχεια η μαζική παραγωγή του εμβολίου έδωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο την ελπίδα ότι η έκτακτη κατάσταση και η παράλυση της διεθνούς οικονομίας δεν θα είναι μόνιμη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε κυρίως στην ιστορία της οικογένειάς του: «Κάποιοι από εσάς, όπως η μητέρα και ο πατέρας μου ήρθαν από ένα μικρό χωριό που λέγεται Πλάτανος που δεν είχε νερό, που δεν είχε δρόμους, ενώ τα σπίτια ήταν καλύβες. Όταν πήγα σε ηλικία 7 ετών το 1975 στην καλύβα στον Πλάτανο, είδα πώς είναι να ζεις χωρίς τρεχούμενο νερό και ήμουν μόλις 7 χρονών. Συνειδητοποίησα ότι οι γονείς μου μεγάλωσαν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εγώ μεγάλωσα, αλλά ήρθαν στην Αμερική για την ευκαιρία και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν – κάτι καλύτερο για τα παιδιά τους».
«Όταν ήμουν στο αυτοκίνητο που με πήγαινε να παραδώσω τα διαπιστευτήριά μου στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μου είπε η μητέρα μου είπε συγκινημένη ότι δεν φανταζόταν ποτέ όταν έφευγε από τον Πλάτανο για την Αμερική ότι κάποτε θα γινόταν δεκτή από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας» και εκείνος της ρώτησε αν φανταζόταν ποτέ ότι θα γινόταν πρέσβης της Αμερικής εκείνη του απάντησε αφοπλιστικά ότι «ήμουν πολύ ευχαριστημένη που τέλειωσες το σχολείο»!
Ο Γιώργος Τσούνης μίλησε για το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις
υνατότητες που υπάρχουν αναφέρθηκε στις πολλές καλές πλευρές της Ελλάδας, τόνισε την αξία της Μεσογειακής Διατροφής όχι μόνο λόγω των γευστικών της απολαύσεων αλλά και την σημασία της για την υγεία και την καλή κατάσταση του σώματος και σε μια σειρά άλλα ζητήματα από τα οποία ξεχώρισαν ιδιαίτερα δύο αναφορές. Η πρώτη αφορά τη συμβολή του, όπως ανέφερε και ο κύριος Μπουρλά στο έργο για τη μνήμη του θυμάτων του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονική.
Ο κύριος Τσούνης τόνισε έπρεπε να κλείσει μια ανοιχτή πληγή. Η δεύτερη αναφορά του αναφερόταν στην σημερινή κατάσταση στην Αμερική όπου ο κύριος Τσούνης υπεραμύνθηκε των μεταναστών και των αναγκών των 150 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν σε όλο τον κόσμο χάσει τις εστίες του. «Όπως και οι δικοί μας γονείς τότε, είπε χαρακτηριστικά, οι μετανάστες δεν έρχονται για να βλάψουν την Αμερική ή να καταστρέψουν την κοινωνία, αλλά να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις για να αναζητήσουν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής»!
Με μια αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο και στην ταπεινότητα που χρειάζεται κανείς να δείχνει ακόμα κι όταν η ζωή του δίνει την ευκαιρία να φτάσει ψηλά, ο Γιώργος Τσούνης ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τους ομογενείς για τη βράβευση. Προτού αναχωρήσει για το αεροδρόμιο για την πατρίδα, η κυρία Ειρήνη Σταθάτου εκ μέρους του ομογενή πολιτειακού Γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Μιχάλη Γιάνναρη παρέδωσε στον κύριο Τσούνη ψήφισμα της Γερουσίας προς τιμήν του.

Στην εκδήλωση για να τιμήσουν το Γιώργο Τσούνη παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ιφιγένεια Καναρά, ο Αθανάσιος Φλώρος από το γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ηγετικά στελέχη της ΑΧΕΠΑ, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, η Όλγα και ο Νίκος Μπορνόζης από το Capital Link, ο Κώστας Κέλλας από τη HABA, η διευθύνουσα σύμβουλος του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου Αλέξανδρα Σπύρου Μητσάκη, η Ευτυχία Πυλαρινού από της Apple Group, ο Νίκος Βαρθολομαίος, ο Χάρη Πατεράκης, μεταξύ πολλών διακεκριμένων ομογενών.
Παραβρέθηκαν ασφαλώς όλα τα στελέχη και οι εθελοντές του Cosmos FM, ανάμεσά τους η Ιωάννα Γιαννοπούλου, η Δέσποινα Αφεντούλη και ο Δημήτρης Φίλιος, καθώς και εκπρόσωποι των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι εκδότες του Εθνικού Κήρυκα Βανέσσα και Ηρακλής Διαματάρης καθώς και ο ιδρυτής της Hellenic News of America Paul Kotrotsios.
