Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023, στις 19:00, στον χώρο Ypsilon (Ύψιλον, Εδέσσης 5) το Dukakis Center του ACT – The American College of Thessaloniki διοργανώνει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Παπαδόπουλο, καθηγητή Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο DePaul, στο Chicago.
The Spring 2023 Dukakis Lecture “On Hellenic Statecraft and the Geopolitics of Difference”. Η Πολιτειακή Οργάνωση του Ελληνικού Κράτους και η Γεωπολιτική της Διαφορετικότητας με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Παπαδόπουλο, καθηγητή Ανθρωπογεωγραφίας στο DePaul University, στο Chicago, Illinois.
Στην εκδήλωση συμμετέχει και o Τριαντάφυλλος Πετρίδης, Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Καλλιθέας. Η ομιλία του Αλέξη Παπαδόπουλου θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με σχολιασμό στα ελληνικά από τον Τριαντάφυλλο Πετρίδη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και στις δύο γλώσσες.
H εκδήλωση εντάσσεται στον καθιερωμένο κύκλο ομιλιών του Dukakis Center και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια/Σ.Α.Α.Κ. Ανατόλια.
Το θέμα της αντλείται από το ομότιτλο βιβλίο On Hellenic Statecraft and the Geopolitics of Difference (Routledge, 2021) που συνέγραψαν ο Αλέξης Παπαδόπουλος και ο Τριαντάφυλλος Πετρίδης.
Η ομιλία βασίζεται στο κοινό έργο των δύο ερευνητών το οποίο διερευνά τους ανταγωνιστικούς ορισμούς του Ελληνισμού κατά τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους, και τη διασταύρωσή τους με τη διαφορετικότητα και τον αποκλεισμό · εξετάζει τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση του κρατικού συστήματος, της περιφερειακής ασφάλειας και των εθνικισμών των περιοχών των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και τη σχέση των υποτελών κοινοτήτων με την κρατική εξουσία και την ικανότητα και την προθυμία του κράτους να διαπραγματευτεί τη διαφορά.
Ο Αλέξης Γ. Παπαδόπουλος είναι καθηγητής Ανθρωπογεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο DePaul. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην πολιτική για τον αστικό χώρο, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αστικό του έργο περιλαμβάνει μελέτες για τις Βρυξέλλες, την Αγία Πετρούπολη, την Κωνσταντινούπολη και το Σικάγο, και η πολιτική γεωγραφική του έρευνα εμπλέκει το «αστικό» στοιχείο στη γεωπολιτική της ΝΑ Ευρώπης.
Έχει λάβει το Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία και το Βραβείο Αριστείας Cortelyou-Lowery (το ανώτερο βραβείο του Κολλεγίου του για την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και τις υπηρεσίες). Το 2019 η Αμερικανική Ένωση Γεωγράφων τού απένειμε την ύψιστη τιμή διδασκαλίας της, το Βραβείο Harm de Blij για την αριστεία στην προπτυχιακή διδασκαλία της Γεωγραφίας.
Ο Άλεξ περιγράφει τον εαυτό του ως “δάσκαλο-επιστήμονα”. Το σημαντικότερο έργο του είναι να διδάσκει και να καθοδηγεί τους φοιτητές του και να τους εισάγει σε τρόπους γνώσης μέσω της εργασίας πεδίου και της έρευνας. Ως αστικός και πολιτικός γεωγράφος, η επιστήμη του Alex ενημερώνεται από κριτικές, συγκριτικές και εφαρμοσμένες προσεγγίσεις στην αστική γεωγραφία και τον αστικό σχεδιασμό, τη γεωπολιτική, τα δομημένα περιβάλλοντα κληρονομιάς/κληρονομιάς και τις γεωγραφίες της σεξουαλικής διαφοράς.
Η έρευνά του έχει διερευνήσει τόσο διαφορετικά θέματα όπως οι εμπλοκές της ελληνικής κρατικής εξουσίας με τη γεωπολιτική της διαφοράς, οι αστικές κουλτούρες αντίστασης και αποκλεισμού στη μετα-Τανζιμάτ Κωνσταντινούπολη, η ανάδυση των “παγκόσμιων” Βρυξελλών στην εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η αναβίωση των εμπορικών χώρων στη μετα-σοβιετική Αγία Πετρούπολη και οι γεωγραφίες της ομόφυλης επιθυμίας στη σύγχρονη Αθήνα.
Από τον Φεβρουάριο του 2023 ο Αλέξης Παπαδόπουλος είναι υπότροφος του Προγράμματος Fulbright για έρευνα και διδασκαλία στο GeoLAB και την Έδρα UNESCO στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.
Ο Άλεξ Παπαδόπουλος εντάχθηκε στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου DePaul του Σικάγο το 1992 και βοήθησε στη μετατροπή του Τμήματος σε ένα εθνικά αναγνωρισμένο προπτυχιακό πρόγραμμα.
Ο Τριαντάφυλλος Γ. Πετρίδης, είναι Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Καλλιθέας στην Αθήνα, εκπαιδευτικός και ανεξάρτητος ερευνητής με πτυχία στην Ιστορία, την Αρχαιολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη μειονοτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, την κριτική διδασκαλία της Ιστορίας και τη διακοινοτική συμφιλίωση με βάση νέες παιδαγωγικές μεθόδους και προγράμματα σπουδών.
