27 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα – και τα πολλά άλλα θύματα – της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.

Η φετινή Ημέρα τιμάται εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης του αντισημιτισμού.

 Από τη φονική επίθεση σε συναγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη βεβήλωση των εβραϊκών νεκροταφείων στην Ευρώπη, ως τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που μαρτύρησαν φρικτά και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Χρέος στην ιστορία μας. Γιατί η ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο είναι και δική μας.

Μέρος του κοινού χρέους είναι και η ολοκλήρωση, του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που υπήρξε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς και του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού.

Αυτό το μουσείο να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημείο ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς. Κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης κατά του αντισημιτισμού.

Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απομακρύνεται  και ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση.

holocaust

Φλόριντα: Το “The Residences” είναι το νέο επιχειρηματικό πλάνο αξίας $252 εκατ. του Τζον Κατσιματίδης

Ο Έλληνας μεγιστάνας που πριν από κάποια χρόνια, προσπάθησε να αγοράσει το Χίλτον της Αθήνας σήμερα αναδεικνύεται ο πλουσιότερος από τους ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχους των

Read More »