27 Ιανουαρίου – Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα – και τα πολλά άλλα θύματα – της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.

Η φετινή Ημέρα τιμάται εν μέσω της ανησυχητικής αύξησης του αντισημιτισμού.

 Από τη φονική επίθεση σε συναγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη βεβήλωση των εβραϊκών νεκροταφείων στην Ευρώπη, ως τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που μαρτύρησαν φρικτά και θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται. Χρέος στην ιστορία μας. Γιατί η ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο είναι και δική μας.

Μέρος του κοινού χρέους είναι και η ολοκλήρωση, του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης. Στην πόλη που υπήρξε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής Κοινότητας της Διασποράς και του Σεφαραδίτικου Εβραϊσμού.

Αυτό το μουσείο να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και εμβληματικότερα Μουσεία Ολοκαυτώματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημείο ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς. Κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης κατά του αντισημιτισμού.

Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απομακρύνεται  και ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση.

holocaust

Επιστολή Ν. Κεραμέως στους Έλληνες του εξωτερικού. Η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο.

Επιστολή με την οποία γνωστοποιεί τη νομοθέτηση της άρσης όλων των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού απέστειλε στους Έλληνες

Read More »

H παρέλαση της ομογένειας για την 25η Μαρτίου στο γήπεδο της «Ελλάδας» στο Άλμπερτ Παρκ, της Μελβούρνης

Μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, την Κυριακή ελληνικές σημαίες κυμάτισαν ξανά στον ουρανό της Μελβούρνης. Κατά γενική ομολογία, το ξεχωριστό στον φετινό

Read More »