Τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς στο Κτίριο Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Συνεδρίου στον αίθριο χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κύπρου με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής, του Αρχιεπισκόπου και άλλων επισήμων.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης άνοιξε το συνέδριο με τον εξής χαιρετισμό.

Νιώθω απόψε την ανάγκη να αναφέρω κάτι το οποίο βίωσα προσωπικά, εργαζόμενος μαζί σας τα τελευταία 30 χρόνια. Το έζησα από την πρώτη στιγμή ως φοιτητής, στη συνέχεια ως Διπλωμάτης, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ως Υπουργός Εξωτερικών και θα ήθελα απόψε να το αναφέρω.

Μπορεί να προέρχεστε από διαφορετικά κόμματα, είτε στην Κύπρο είτε στη χώρα που σας φιλοξενεί, να έχετε διαφορετικές ιδεολογίες, αλλά στο τέλος της ημέρας, και το αποδεικνύετε μέσα από τις πράξεις σας, το κόμμα σας είναι η Κύπρος, είναι η πατρίδα μας και ελπίζω πραγματικά κάποια στιγμή και εδώ στην Κύπρο, να ακολουθήσουμε το δικό σας παράδειγμα και να λειτουργούμε στη βάση της δικής σας συμπεριφοράς, ειδικότερα όταν εργαζόμαστε για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Διότι για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχουν ούτε κόμματα ούτε παρατάξεις.

368033628 302267952451404 3009532272572269504 n
ΠτΔ – Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς Πλατεία Πανεπιστημιούπολης, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης εκφωνεί ομιλία και κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς. // PoR – World Conf

Και θέλω σήμερα, εκπροσωπώντας την πολιτεία και τον κυπριακό λαό, να σας εκφράσω με απόλυτη ειλικρίνεια για ακόμη μία φορά, την ευγνωμοσύνη μας, γιατί σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, όλοι εσείς, οι Κύπριοι της διασποράς, αποτελείτε, ασχέτως της Κυβέρνησης στην Κύπρο, τον αταλάντευτο πυλώνα στήριξης, υποστήριξης και προβολής της πατρίδας μας σε ολόκληρη την οικουμένη.

Το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη φάση για το Κυπριακό. Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, διευρύνοντας στην ουσία την κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, είναι η Τουρκία και πρέπει πρώτα εμείς να παρουσιάζουμε τα δεδομένα ως έχουν. Και αν δείτε και την αντίδραση της Τουρκίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι το τι γίνεται στην Κύπρο δεν είναι ευθύνη των Τουρκοκυπρίων, αλλά ευθύνη της Τουρκίας.

Στη συνέχεια και των χθεσινών διαβουλεύσεων και της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη μαζική διεθνή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς, την ξεκάθαρη απάντηση στον κ. Erdogan και στο κατοχικό καθεστώς, αλλά και την αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας.

Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας στο διεθνές σύστημα, δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα και οφείλουμε αν θέλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας να αναγνωρίζουμε τόσο τα περιφερειακά όσο και τα διεθνή δεδομένα και θεωρώ σημαντικό να αναφέρω την αναγνώριση από μέρους της διεθνούς κοινότητας τηςψύχραιμης και πολύ σοβαρής προσέγγισής μας που στόχο είχε, πέραν από την αποτροπή των τετελεσμένων που ποτέ δεν θα αποδεχθούμε, την ειλικρινή ένδειξη των προθέσεών μας, της σοβαρότητας και ετοιμότητάς μας, για επανέναρξη των συνομιλιών. Γιατί το Κυπριακό δενμπορεί να επιλυθεί εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι θα μπορούσα να αξιοποιήσω το σημερινό βήμα, σε συνέχεια και των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, ενεργειών, αλλά και της καταδικαστέας συμπεριφοράς των κατοχικών δυνάμεων έναντι ακόμη και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου, για να ασκήσω έντονη κριτική στην Τουρκία και να ακολουθήσω την τακτική των κ. Erdogan και Tatar.

Επιλέγω συνειδητά να μην το πράξω. Επιλέγω να μην ακολουθήσω μια επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού. Προτιμώ τη διεθνή κοινότητα να απαντά στον κ. Erdogan και στο κατοχικό καθεστώς γιατί, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, και δεν θα σταματήσω να το τονίζω, αλλά κυρίως να εργάζομαι σκληρά.

Μοναδική έγνοια και προτεραιότητά είναι ο τερματισμός της κατοχής μέσα από την επανέναρξη των συνομιλιών, για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε που δεν είναι τίποτε άλλο από την πολυπόθητη απελευθέρωση, την επιδιωκόμενη λύση και την επανένωση της πατρίδας μας. Γιατί αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού σε αυτή τη χώρα, μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα γίνει.

Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τα τραγικά απότοκά της. Αυτή είναι η υπόσχεσή μου προς όλους εσάς τους Κυπρίους της Διασποράς, αλλά και προς το σύνολο του κυπριακού λαού, και ιδιαιτέρως τη νέα γενιά του τόπου μας.

Θέλω, λοιπόν, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, εντατικά και μεθοδικά για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, για ένα κράτος μέλος της ΕΕ και που θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Μια λύση που επιτέλους θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος. Ένα κράτος που να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας, αμοιβαίου σεβασμού και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα προσφωνήσουν το Συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Αυγούστου, είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσηρας.

369328749 302267939118072 2932875944306294376 n 1
ΠτΔ – Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς Πλατεία Πανεπιστημιούπολης, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Γιώργο Κώτσηρα.// PoR – World Conf

Οι σημερινές εργασίες περιλαμβάνουν παρουσίαση του Προγράμματος των Εργασιών του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ, Εκλογή Επιτροπής Εγγράφων και Ψηφισμάτων, καθορισμό της 30ής Συνεδρίας Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ 2024, απολογισμό από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέα Παπαευρυπίδη καθώς και συζήτηση για αλλαγές στο Καταστατικό ΠΟΜΑΚ η οποία θα συνεχιστεί και το απόγευμα.

Αργότερα τους συνέδρους θα ενημερώσει σε κλειστή συνεδρία για το θέμα των υδρογονανθράκων και την ενεργειακή πολιτική ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου ενώ η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική θα ενημερώσει για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο Μάριος Τανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) θα ενημερώσει τους συνέδρους για θέματα επενδύσεων από ενώ η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη θα προβεί σε ενημέρωση για θέματα ΓΕΣΥ και για τις δυνατότητες ένταξης στο Σχέδιο των Κυπρίων Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων.

Ενημέρωση για θέματα Νεολαίας θα κάνει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, και η Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδους.

Επίσης, θα γίνει παράθεση επίσημου γεύματος στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, προς τιμήν των συνέδρων στο κεντρικό Εστιατόριο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το απόγευμα, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα τύχουν ενημέρωσης για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη σε κλειστή συνεδρία.

Αργότερα, μετά την άφιξη των υπόλοιπων συνέδρων στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Πρώτη Κυρία θα παραθέσουν δεξίωση προς τιμή των συνέδρων του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ και θα τιμηθούν καταξιωμένοι Κύπριοι της Διασποράς και Επαναπατρισθέντες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου 23-25 Αυγούστου, θα γίνεται παράλληλα εγγραφή όλων των συνέδρων στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς www.cydiaspora.gov.cy.

369792545 302268082451391 7753929969738304058 n
Εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς Πλατεία Πανεπιστημιούπολης, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος Εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς. // Οpening ceremony of the World Conference of the Cyprus Diaspora University campus, Cyprus University, Lefkosia, Cyprus Opening ceremony of t

Πηγή: ΚΥΠΕ