Ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ ως «Έλληνας Ομογενής της Χρονιάς για το 2023 (Video)

«Έλληνας Ομογενής της Χρονιάς για το 2023» ο Νικόλας Παγώνης!

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη.

Για την πολυετή εθελοντική, φιλανθρωπική και κοινωνική του προσφορά στον Ελληνισμό και την Ομογένεια τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ ως «Έλληνας Ομογενής της Χρονιάς για το 2023», από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού (ΕΑΕΤΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Αθλητιατρικών Επιστημών και ασφαλούς άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD) στις 5 Ιουλίου 2023, στο σκάφος Bounty στη μαρίνα Αλίμου.

Βράβευση Παγώνη 5 1
Οι προσκεκλημένοι στο σκάφος Bounty στη μαρίνα Αλίμου.

Πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Bounty εν μέσω ανθρώπων που γνώριζαν σε βάθος το ήθος και τη διαχρονική συνεισφορά του στα κοινά, ο Νικόλας Παγώνης έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση την τιμητική πλακέτα του«Έλληνα Ομογενή της Χρονιάς για το 2023», για το συγγραφικό του έργο αλλά και την πεντάκις θητεία του ως προέδρου της ΕΚΜΜ σε μια άψογη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού και την Ελληνική Εταιρεία Αθλητιατρικών Επιστημών και Ασφαλούς Άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD), στο πλαίσιο του θεσμού ”Meet the Expert”.

Δείτε την αποκλειστική συνέντευξη του Νικόλα Παγώνη. Το Hellenic DNA βρέθηκε στο Μόντρεαλ για να γνωρίσει από κοντά τον Έλληνα Ομογενή της χρονιάς.

Αρχιτέκτονας της παρουσίασης ήταν ο Άγις Χρυσαφίδης, νομικός, ο οποίος διετέλεσε Ομοσπονδιακός Δικαστής του Καναδά, και προσωπικός φίλος του Νικόλα Παγώνη. Ο ίδιος αναλυτικά στα πάνω από 46 χρόνια, κατά τα οποία ο Ν. Παγώνης υπηρέτησε τη μεγάλη υπόθεση της διατήρησης και προώθησης της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Ορθόδοξης Πίστης, με απόλυτη αφοσίωση στις παραδόσεις και τα κελεύσματα της φυλής.

Υπογράμμισε ότι αφιέρωσε ένα τεράστιο μέρος της ζωής του, πολλές φορές εις βάρος της επαγγελματικής του ανέλιξης, στην υπηρεσία του κυριότερου ομογενειακού οργανισμού στο Μόντρεαλ, της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, που μετεξελίχθηκε σε Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ).

Βράβευση Παγώνη 1 1
Ο πρώην προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, κ. Νικόλας Τ. Παγώνης με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης εστίασε στο ήθος και την πολυετή προσφορά του κ. Παγώνη στην Ομογένεια του Μόντρεαλ, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα Έλληνα ο οποίος τιμά και τη χώρα καταγωγής του αλλά και τη χώρα στην οποία μετοίκησε, εντάχθηκε στην κοινωνία, προσέφερε και διακρίθηκε για το κοινωνικό του έργο.

Με θερμά λόγια μίλησε εξάλλου για τον τιμώμενο της βραδυάς, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπ. Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, αναφερόμενος στο πολύπλευρο και πολυετές έργο του κ. Νικόλαου Παγώνη, και τη σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά του, από τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Ο κ. Γενικός έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές (ΕΑΕΤΕ & SPORTSMEDWORLD) για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, αναφερόμενος στην 85χρονη πορεία της ΕΑΕΤΕ και επισημαίνοντας ότι έχει συμβάλει θετικά στην επικοινωνία με την Ομογένεια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει και στο μέλλον το αξιόλογο έργο της.

358077000 10160302009758183 8786048893403112398 n 1
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

«Δεν είναι τυχαίο πόσο κοσμαγάπητος είσαι, φίλε Νίκο Παγώνη, μεγάλε Έλληνα της Ομογένειας!», είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του. «Πέρα από τη σημαντική και ακέραια δράση σου, σε κάθε λέξη, στα κείμενά σου, σε κάθε έκφραση της παρουσίας σου, η αποστολή σου ως Έλληνα του κόσμου εμπνέει τη συγκίνηση στη διεθνή κοινότητα∙ και την ακόμα μεγαλύτερη αγάπη για τον τόπο μας.

Η σημερινή εκδήλωση είναι μια «γουλιά Ελλάδα» για τις αναμνήσεις σου, που θα πάρεις μαζί στον Καναδά. Είναι, όμως, και μια απέραντη αγκαλιά από τους τόσους -ανώνυμους και επωνύμους, που σε εκτιμούν βαθιά- εις γνώσιν και εν αγνοία σου. Και που βρίσκουν στο έργο σου το φάρο για να πορευθούν με χρέος για την πατρίδα, όπου κι αν βρίσκονται!».

Βαθειά συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΜΜ Νικόλας Παγώνης για την τιμή μίλησε στο Hellenic DNA σημειώνοντας: «Ουδέποτε είχα την πρόθεση να επιζητήσω βραβεύσεις και τιμές για κάτι που ανέκαθεν θεωρούσα υποχρέωσή μου να πράξω.

Το να θέσω τον εαυτόν μου άδολα και εθελοντικά στην υπηρεσία του μεγάλου σκοπού της διατήρησης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Διασπορά ήταν και είναι για μένα αυτονόητο.

Το να σου το αναγνωρίζουν όμως θεσμοί στην Ελλάδα και να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και της εν Ελλάδι Καναδικής Πρεσβείας είναι κάτι μου με ξεπερνάει.

Νοιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος όχι τόσο για την αναγνώριση αυτή, όσο γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξω εν συντομία το μεγάλο έργο που επιτελούν οι Έλληνες στο Μοντρεάλ και η Κοινότητά τους.

Τελικά, ήταν η ανταπόκριση των παρισταμένων και τα ενθαρρυντικά λόγια που μου χάρισαν που άγγιξαν την καρδιά μου.

Εκείνο το σφίξιμο του χεριού και το χτύπημα στην πλάτη αγνώστων ανθρώπων που θέλησαν να παραβρεθούν στη βράβευση και να εκφραστούν με λόγια ζεστά για έναν άνθρωπο μου μόλις είχαν γνωρίσει.»

Βράβευση Παγώνη 3
Ο πρώην προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, κ. Νικόλας Τ. Παγώνης με την πρόεδρο της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου ΕξωτερικούΡούλα Σκουρογιάννη.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, Ρούλας Σκουρογιάννη, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητιατρικών Επιστημών και Ασφαλούς Άθλησης ΑΜΚΕ (SPORTSMEDWORLD) Δημήτρη Τσιτσιρόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να τιμήσουν τον Νικόλα Παγώνη ως Έλληνα Ομογενή του 2023, σημειώνοντας ότι αποτελεί λαμπρό εκπρόσωπο των Ελλήνων της Διασποράς. Χαιρετισμό εξάλλου απηύθυνε εκ μέρους της Καναδής πρέσβεως στην Αθήνα επιτετραμμένος Charge Neil Swain, τονίζοντας τους λαμπρούς διμερείς δεσμούς Ελλάδας-Καναδά.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού, Ρούλα Σκουρογιάννη, αναγόρευσε τον κ. Νικόλαο Παγώνη επίτιμο μέλος της Ένωσης, αναγνωρίζοντας την πολυετή δημοσιογραφική του δράση στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ταχυδρόμος και στο Ελληνοκαναδικό Βήμα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπ. Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και ο Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, όπως επίσης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζηνουπόλεως, και για πολλά χρόνια Επίσκοπος Μόντρεαλ, κ. Ιάκωβος, και εκ μέρους της πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα, ο Charge d’affaires, κ. Neil Swain.Παρέστησαν, επίσης, ο ομογενής Ομοσπονδιακός Βουλευτής Αυστραλίας, κ. Στιβ Γεωργανάς, ο ομογενής στην Αμερική, πρώην αντιπρόεδρος της πολιτειακής Βουλής του Κονέκτικατ και για τρεις θητείες Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), κ. Δημήτρης Γιάνναρος.

355131826 10223512990792600 6255050945715714803 n 1
Ο πρώην προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, κ. Νικόλας Τ. Παγώνης με την ανταποκρίτρια δημοσιογράφο του Hellenic DNA στον Καναδά, Ιουστίνη Φραγκούλη

Φωτογραφίες: Ανδρέας Σχοινάς

Με πληροφορίες από την ΕΑΕΤΕ

Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη το καλοκαίρι

Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά

Read More »