Νέα Υόρκη. Η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας από τον Παν-Ροδιακό Σύλλογο “Απόλλων”

Αστόρια, Νέα Υόρκη, Κυριακή 22, Ιανουαρίου 2023 – Την καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας για το  καλωσόρισμα του νέου έτους, πραγματοποίησε ο Παν-Ροδιακός Σύλλογος της Νέας Υόρκης – Απόλλων Τμήμα 3ο, στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, μετά την Θεία  Λειτουργία και την Αρτοκλασία που πραγματοποιήθηκε υπό τις ευλογίες του αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Μαρουλά και Διακόνου Βασίλειου Αγγελάκη οι οποίοι ευχήθηκαν τα καλύτερα για το τμήμα και τους παραβρισκόμενους. 

image6 edited
Η καθιερωμένη βασιλόπιτα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Παν-Ροδιακού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, κ. Νίκος Καρτάλης ευχαρίστησε τους φίλους και τα μέλη για την συνεισφορά τους και την υποστήριξη τόσο για την φυσική τους παρουσία, όσο και για τις δράσεις του συλλόγου, στήριξη η οποία δίνει κίνητρα στο συμβούλιο να επικεντρωθούμε σε  δράσεις ουσίας που ωφελούν τόσο την ομογένεια εδώ στην Αμερική, όσο και την τοπική κοινωνία της  Ρόδου στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις γυναίκες που πλαισιώνουν το υπόλοιπο  συμβούλιο, την αντιπρόεδρο Καλλιόπη Ζιάγκος, την ταμεία Θάλεια Τζωρζή-Βλεπάκη και τη γραμματέα  Ελένη Σακέλλη.

IMG 20230122 WA0008 edited
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης – Απόλλων  Από αριστερά: Νίκος Καρτάλης, Θάλεια Τζωρζή-Βλεπάκης, , Ελένη Σακέλλη, Καλλιόπη Ζιάγκος

Ειδική αναφορά έγινε στους παραβρισκόμενους και πρώην προέδρους του τμήματος κ.  Σάββα Σωτρίλλη και κ. Κώστα Μαλονούκο, τον πρόεδρο της κεντρικής έδρας του Παν-Ροδιακού Συλλόγου  Αμερικής και διευθυντή του κέντρου ελληνικών σπουδών Παιδεία στο Πανεπιστήμιο της Κονέκτικατ κ. Ηλία  Τομάζο, και στους υπόλοιπους εκπροσώπους της ομογένειας που παραβρέθηκαν συμπεριλαμβανομένων  της κ. Μαρίας Μαραγκού προέδρου της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής, την Σωτηρία Ζουρούδη  πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, τον Άλεξ Κωνσταντόπα αντιπρόεδρο του Συλλόγου της Σύμης – Αίγλη. 

Στη συνέχεια ο κ Καρτάλης, ανακοίνωσε πως ο Παν-Ροδιακός Σύλλογος Νέας Υόρκης σε συνεργασία με τη  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου παρουσίασε στην εκδήλωση και ήταν διαθέσιμο προς πώληση,  για πρώτη φορά στην Αμερική, το βιβλίο του Μανόλη Μακρή, “Η Ιστορία της Ρόδου” τόσο στην Ελληνική  όσο και στην Αγγλική γλώσσα, σε μετάφραση των κκ. Μανώλη Κασσώτη και Δημοσθένη Τριανταφύλλου. 

IMG 20230122 WA0005 edited
Από αριστερά: ο πρώην πρόεδρος, Σάββας Σωτρίλλης, ο νυν πρόεδρος Νίκος Καρτάλης,  ο πρώην πρόεδρος Κώστας Μαλονούκος, και ο πρόεδρος της κεντρικής έδρας Ηλίας Τομάζος

Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος κ, Κώστας Μανολούκος στο χαιρετισμό του, εξέφρασε τις θερμές ευχές  του στα μέλη του φίλους, και μεταβίβασε τις ευχές του Επισκόπου Απόστολου, που πάντα μας έχει στις  προσευχές του, και του Πατέρα Γιώργου Καζούλη που εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ και επίσης προσευχόταν για τα μέλη του Συλλόγου. 

Ο πρόεδρος της κεντρικής έδρας του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής και διευθυντής του κέντρου Ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, κ. Ηλίας Τομάζος, σημείωσε πως μόλις είχε  επιστρέψει από το ταξίδι του στη Ρόδο, όπου είχε μια σειρά από επαφές με τους τοπικούς φορείς  συμπεριλαμβανομένων και τον πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής George Tsounis, με συζητήσεις για την ανέγερση των κτηριακών εγκαταστάσεων, που προωθεί να γίνει υπό την αιγίδα του ο Παν-Ροδιακός  Σύλλογος Αμερικής – Απόλλων, στην περιοχή Κολύμπια στη Ρόδο, με σκοπό να αποτελέσει κέντρο  διασύνδεσης ομογενών ανά τον κόσμο με κέντρο το νησί της Ρόδου.

Επίσης έκανε αναφορά στο πρόγραμμα  για φοίτηση Αμερικανών φοιτητών στη Ρόδο μέσω του προγράμματος της Παιδείας σε συνεργασία με το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ συνεχάρη τον πρόεδρο του τμήματος της Νέας Υόρκης κ. Νίκο Καρτάλη και το  υπόλοιπο συμβούλιο, την αντιπρόεδρο κ. Καλλιόπη Ζιάγκος, την ταμεία Θάλεια Τζωρζή-Βλεπάκη και την  γραμματέα Ελένη Σακέλλη, για την ενεργητικότητα και την συνεισφορά τους στην ομογένεια και την  πατρίδα και κάλεσε τους παραβρισκόμενους στο ετήσιο συνέδριο του Παν-Ροδιακού Συλλόγου Αμερικής  Απόλλων, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στη Ρόδο. 

IMG 20230122 WA0015
Ο Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Μαρουλάς και ο Διάκονος Βασίλειος Αγγελάκης στην κοπή της Βασιλόπιτας

Τέλος ο κ. Καρτάλης ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης για τη στήριξη, τη συνεισφορά και τις  προσφορές τους συμπεριλαμβανομένου των κ. Παρασκευή Σαββιού, Στέλλα Τζωρζή, Θαρρενή Τζωρζή,  Διαμάντω Σακέλλη, Ευτυχία Ζιάγκος, Κατερίνα Φρανγκόπουλος, Χρυσούλα Κούβαρος, Κώστας Μανολούκος,  τις επιχειρήσεις Van Dam Diner, Victory Sweet Shop, Buccaneer Diner και Mediterranean Foods. 

Επίσης τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ): 

Hellenic DNA – hellenicdna.com 

Αναμνήσεις – anamniseis.net 

Εθνικό Κήρυκα – thenationalherald.com 

Το 1927, με σύνθημα «Έθνος-Πατρίς-Θρησκεία-Γλώσσα», ιδρύθηκε ο Παν-Ροδιακός σύλλογος  «Απόλλων» που αγκάλιασε όλους τους Ροδίτες, με τη δημιουργία 20 τμημάτων, εννέα γυναικείων  στοών και τριών τμημάτων νεολαίας σε όλη την Αμερική.

Υπήρξε ένας από τους  Δωδεκανησιακούς συλλόγους που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Δωδεκανησιακής Νεολαίας  Αμερικής και του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής, καθώς αγωνίστηκε για την  απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

Ήταν ο πρώτος απ’ όλες τις  Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που οργάνωσε το συνέδριό του στην Ελλάδα, το 1960 στη Ρόδο. 

image4 1
Το διοικητικό συμβούλιο με τους πρώην προέδρους και τον πρόεδρο της κεντρικής έδρας. Από Αριστερά: Θάλεια Τζωρζή-Βλεπάκης, Καλλιόπη Ζιάγκος, Σάββας Σωτρίλλης, Νίκος Καρτάλης, Ελένη Σακέλλη,  Κώστας Μαλονούκος, Ηλίας Τομάζος

Ακολουθήστε τον Παν-Ροδιακό Σύλλογο Νέας Υόρκης – Απόλλων στα social media:

Facebook:

https://www.facebook.com/panrhodian.society.ny 

Instagram:

https://www.instagram.com/panrhodian.society.ny

Νέα Υόρκη. Στις δύο σημαντικότερες οργανώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού στις ΗΠΑ απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία «Φειδιππίδης» του CosmosFm

Του Φώτη Καλιαμπάκου. «Η δική μας Ιθάκη είναι η Κερύνεια» Στις δύο σημαντικότερες οργανώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού στις ΗΠΑ απονεμήθηκαν φέτος, πενήντα χρόνια από την

Read More »