Νέα Υόρκη.Με μεγάλη συμμετοχή και υψηλές παρουσίες παρά την καταρρακτώδη βροχή η Ελληνική παρέλαση της 5ης λεωφόρου

Ένα μήνυμα δυναμισμού και σφρίγους για την ελληνική κοινότητα της Αμερικής αποτέλεσε η προχτεσινή καθιερωμένη παρέλαση της Πέμπτης λεωφόρου για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Ελλάδας την 25η Μαρτίου, η οποία είναι πλέον παράδοση να πραγματοποιείται συνήθως κάποια Κυριακή του Απριλίου για λόγους καιρικών συνθηκών.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φώτης Καλιαμπάκος για το Hellenic DNA

IMG 8811 1
Από αριστερά, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Μέγας Τελετάρχης της φετινής εκδήλωσης Γιώργος Λογοθέτης, ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο λομπίστας στην Ουάσινκγτον Μάικ Μανάτος.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαιτέρως δυσμενείς με την σφοδρή βροχόπτωση που συνεχιζόταν για μέρες να απειλεί ακόμα και την πραγματοποίηση της παρέλασης, με την αντίστοιχη εκδήλωση στη Βοστόνη να ματαιώνεται.

Παρά τη δυσμενή πρόγνωση οι διοργανωτές της παρέλασης διαβεβαίωναν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση.

Λόγω της πρόβλεψης ότι η βροχή θα διακοπεί για ένα διάστημα το μεσημέρι η έναρξη της παρέλασης ορίστηκε για τη μία μετά το μεσημέρι, μισή ώρα νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη. Η βροχή όμως δε σταμάτησε.

Παρόλα αυτά η παρέλαση όχι μόνο ξεκίνησε αλλά υπήρχε δεδομένων των συνθηκών μεγάλη προσέλευση θεατών οι οποίοι δεν πτοήθηκαν και αψήφησαν τη βροχή με τις πιο ευπαθείς ομάδες να αναζητούν καταφύγιο στις πολλές σκαλωσιές κατά μήκος του πεζοδρομίου της Πέμπτης Λεωφόρου. 

IMG 8648
Ο Μέγας Τελετάρχης της φετινής εκδήλωσης Γιώργος Λογοθέτης.

Το γεγονός αυτό, ότι η βροχή αντί να εμποδίσει ενίσχυσε κατά κάποιο τρόπο το μήνυμα της παρέλασης συνόψισε με λακωνικό αλλά περιεκτικό τρόπο σε δηλώσεις του στο HellenicDNA o ο Μέγας Τελετάρχης της φετινής εκδήλωσης Γιώργος Λογοθέτης: «Κάθ’ εμπόδιο για καλό»!

Στη μία μετά το μεσημέρι ξεκίνησε λοιπόν με επικεφαλής τον Γιώργο Λογοθέτη από το ύψος της 62ης οδού η παρέλαση με τους πολλούς διακεκριμένους επισήμους στην πρώτη γραμμή. Ανάμεσά τους μεταξύ πολλών άλλων:

IMG 8987
Η ελληνική κοινότητα της Αμερικής αποτέλεσε στην καθιερωμένη παρέλαση της Πέμπτης λεωφόρου για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου.

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Γεώργιος Σέκερης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτριος Παπαγεωργίου, η διευθύντρια του γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μαρία Βαξεβανίδου, ο διευθυντής του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων Νικόλαος Θωμόπουλος, ο γερουσιαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης Michael Gianaris, ο πολιτειακός Γερουσιαστής του Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης, ο Μάικ Μανάτος, ο Νίκος και η Όλγα Μπορνόζη, ο Ύπατος Πρόεδρος των ΑΧΕΠΑΝΣ Jimmy Kokotas, οι διοργανωτές της παρέλασης και τα στελέχη, ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι, της Ομοσπονδίας, ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος,  η δήμαρχος της Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου. Αργότερα παρέλασε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς,  ενώ ο Γερουσιαστής Chuck Schumer από την εξέδρα των επισήμων είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει από να τιμήσει την ελληνική παρέλαση και αναφώνησε στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάδα και Ζήτω η Κύπρος». 

IMG 8323
Οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς.

Οι επίσημοι πήραν τη θέση τους στην εξέδρα και οι μπάντα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έδωσε το έναυσμα για την παρέλαση των πρώτων τμημάτων της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ελληνικών συλλόγων αυτών των σωμάτων ασφαλείας.

Για λίγη ώρα η βροχή σταμάτησε να είναι καταρρακτώδης και αυτό επέτρεψε την μεγαλοπρεπή έλευση των Ευζώνων οι οποίοι καταχειροκροτούμενοι ανέβηκαν υπερήφανα, όπως κάθε χρόνο την Πέμπτη Λεωφόρο και σε στάση προσοχής μπροστά από την εξέδρα των επισήμων σε στάση προσοχής απέδωσαν τιμές καθώς η Αριάδνη Άννα τραγούδησε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

IMG 9148 2
Οι εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς ανοίγουν την παρέλαση στο Μανχάτταν.

Καθώς οι Εύζωνοι παρήλαυναν βορειότερα μπροστά από τους επισήμους πέρασαν όλες οι 150 οργανώσεις που συμμετείχαν, ανάμεσά τους οι σύλλογοι Ελλήνων Ιατρών και δικηγόρων τα σχολεία της ομογένειας, οι σύλλογοι διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, οργανώσεις Ελλήνων φοιτητών και επαγγελματιών, με την παρέλαση να κλείνει με τις εντυπωσιακές και «θορυβώδεις» Harley-Davidson μεταξύ άλλων  του ελληνικού συλλόγου μοτοσικλετιστών. 

IMG 2276
Ο ανταποκριτής του ΑΝΤΕΝΝΑ στη Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας.

 Παρουσία των ομογενειακών ΜΜΕ

Παρόντες με ή χωρίς εξοπλισμό εναντίον της βροχής και οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ των ελληνικών μέσων, με τον, έναν εκ των εκφωνητών της παρέλασης και υπεύθυνο τύπου της Ομοσπονδίας Δημήτρη Φίλιο καθώς και τον ανταποκριτή του ΑΝΤΕΝΝΑ στη Νέα Υόρκη Θανάση Τσίτσα να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα στα καθήκοντά τους για να παρελάσουν και ως περήφανοι Αρκάδες. 

IMG 8327
Ο υπεύθυνος τύπου της Ομοσπονδίας Δημήτρης Φίλιος.

Ξεχωριστή βραδιά 

Στο καθιερωμένο επίσημο δείπνο των Τελεταρχών στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Χίλτον του Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου η απειλή του καιρού και η είδηση της ακύρωσης της παρέλασης στη Βοστόνη, η οποία ατυχώς ήταν προγραμματισμένη την ίδια μέρα με τη Νέα Υόρκη, κάτι που θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί στο μέλλον, δεν στάθηκαν ικανές να επηρεάσουν το ιδιαίτερα θερμό κλίμα, σε μια από τις πιο πραγματικά ξεχωριστή, και δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που έχει παρακολουθήσει ο υπογράφων, βραδιά της ομογένειας.

Πολλοί οι λόγοι που έκαναν αυτή τη βραδιά ιδιαίτερη. Οι υψηλές παρουσίες, τα μηνύματα ενότητας για να μην μπει ποτέ ξανά σε κίνδυνο η παρέλαση, κυρίως όμως από τη θεματική και το υψηλό επίπεδο των ομιλιών.

IMG 9069 edited scaled
Ο Μέγας Τελετάρχης της φετινής εκδήλωσης Γιώργος Λογοθέτης.

Γιώργος Λογοθέτης – De Profundis!

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα η ενδόμυχη ομιλία του συγκινημένος αλλά και συγκινητικού Μέγα Τελετάρχη της παρέλασης Γιώργου Λογοθέτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο δώρο της ζωής, περιγράφοντας τη μεγάλη περιπέτεια της υγείας του όταν ήταν παιδί, στην πορεία του προς την κορυφή καθώς και στην ιδιαίτερη συμβουλή της μητέρας του, γύρω από την οποία δόμησε την ομιλία του: «Κάθ’ εμπόδιο για καλό, κάθε άνεση για κακό» και με έναν πολύ εκλεπτυσμένο τρόπο αναφέρθηκε στο ρόλο της ελληνικής ταυτότητας ως αναπόσπαστου τμήματος της, αμερικανικής πλέον ταυτότητας των Ελληνοαμερικανών.

Η σπάνια ομιλία του Γιώργου Λογοθέτη, στην οποία θα επανέλθουμε, συγκίνησε την αίθουσα και αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της ιδιαίτερης βραδιάς!

IMG 8875
Ο χαρισματικός παρουσιαστής Ernie Anastos.

“Champion”- Ernie Anastos

Στο ίδιο πνεύμα με το Γιώργο Λογοθέτη, αναζητώντας τόσο τις ελληνικές του ρίζες όσο και τον τρόπο να μεταλαμπαδευτούν τα ιδανικά του Ελληνισμού και στις επόμενες γενιές, αλλά με πολύ πιο απλό και εξωστρεφή, χαρακτηριστικό για τον χαρισματικό παρουσιαστή και η ομιλία του Ernie Anastos.

Την επόμενη μέρα και αναφερόμενος στις δυσκολίες του καιρού ο Ernie Anastos αφηγήθηκε μια ιστορία από τον επαγγελματικό του βίο, όταν έπρεπε να κάνει ταυτόχρονα δύο εκπομπές, μία πολύ αργά τη νύχτα και μία πολύ νωρίς το πρωί.

Παραπονούμενος στον προϊστάμενό του ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πολύ, εκείνος του είπε ότι αυτό είναι η μοίρα των «πρωταθλητών». Και οι Έλληνες είναι φιλότιμοι, φιλόδοξοι και πρωταθλητές!

IMG 8630
Αλβέρτος Μπουρλά

Αλβέρτος Μπουρλά

Στο θέμα της ελληνικής ταυτότητας και συνείδησης αναφέρθηκε με επίσης πολύ χαρακτηριστικό τρόπο και ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο οποίος εκτός από την αποφασιστική του συνεισφορά στην πραγματοποίηση της φετινής παρέλασης, κλήθηκε να προλογίσει και τον επίσης τιμώμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργο Τσούνη.

Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να αναφερθεί με σύντομο αλλά εξόχως επιτηδευμένο τρόπο στα θέματα της ταυτότητας. Τόνισε τις αρετές του Γιώργου Τσούνη με τον οποίο τον συνδέει όπως είπε βαθιά φιλία και αναφέρθηκε στην υποστήριξη του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην προσπάθεια δημιουργίας στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, μνημείου για τα θύματα της Γερμανικής θηριωδίας.

Στο σημείο όπου σήμερα υπάρχει ένα πάρκινγκ, οι Γερμανοί είχαν συγκεντρώσει για να στείλουν στο Άουσβιτς τους Έλληνες Εβραίους της πόλης, ανάμεσά τους και τον πατέρα του κυρίου Μπουρλά.

Καθώς οι παρευρισκόμενοι καταχειροκρότησαν την εκ βαθέων αλλά και συγκινητική ομιλία του Αλβέρτου Μπουρλά εκείνος παρέδωσε το βραβείο αλλά και το λόγο στον Γιώργο Τσούνη. 

IMG 8571
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης.

Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός: «Συνήθως μας κρεμάνε»

Ο Γιώργος Τσούνης, «σα στο σπίτι του» για πολλά χρόνια υποστηρικτής των παρελάσεων αλλά και από παιδί όπως είπε θεατής του ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον Αλβέρτο Μπουρλά και θέλησε να ξεκινήσει από την υποστήριξή του στο θέμα της δημιουργίας του μνημείου αυτού για τα θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας και εν του εν πολλοίς ασύλληπτου για τον ανθρώπινο νου – «εδώ δεν υπάρχει γιατί» έχει χαρακτηριστικά ειπωθεί φιλόσοφος για το Άουσβιτς – εγκλήματος της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα.  

Ο κύριος Τσούνης θέλησε να αναφερθεί με λεπτομέρειες και στην ηρωική στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κατά τη διάρκεια της Κατοχής Δαμασκηνού, τον οποίο ο Γερμανός φρούραρχος των Αθηνών είχε απειλήσει με τουφεκισμό, αν δεν σταματούσε της προσπάθειές του να διασώσει όσους μπορούσε από της Έλληνες Εβραίους της Αθήνας. Ο ηρωικός ιεράρχης συνδέοντας το όνομά του με της αντίστοιχους ιεράρχες του 21 και παλιότερα αρνήθηκε να υποταχθεί απαντώντας με το ιστορικό: «Είναι παράδοση οι Έλληνες ιερείς να απαγχονίζονται και όχι να τουφεκίζονται. Της παρακαλώ να σεβαστείτε αυτή την παράδοση»! Οι Γερμανοί δεν τόλμησαν τελικά να στραφούν εναντίον του εμβληματικού ιεράρχη.

IMG 8558
Γιώργος Τσούνης και Αλβέρτο Μπουρλά

Ο Αρχιεπίσκοπος (και μετέπειτα για ένα διάστημα αντιβασιλέας) Δαμασκηνός (1891-1949) πήγε σχολείο στον Πλάτανο της Ορεινής Ναυπακτίας, το χωριό από το οποίο ξεκίνησαν για να έρθουν στην Αμερική οι γονείς του κυρίου Τσούνη, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και αυτός στα θέματα της ταυτότητας, στην προσπάθεια των γονιών του για μια καλύτερη ζωή χωρίς όμως να ξεχάσουν τις ρίζες και τη γλώσσα τους.

«Με αρχές στη σωστή πλευρά της ιστορίας»

Όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός έτσι και η Ελλάδα ως κράτος βρίσκεται εξ αιτίας των αρχών και των ιδανικών του Ελληνισμού στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και σήμερα, τόνισε ο κύριος Τσούνης και αναφέρθηκε στη σταθερότητα της σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθώς και στο γεγονός όπως είπε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός και σημαντικός σύμμαχος και συνεργάτης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πιο πολιτικός από ποτέ ο Γιώργος Τσούνης

Σε μια εξόχως πολιτική ομιλία ο κύριος Τσούνης αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και στις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το νέο ενεργειακό τοπίο τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και τις άλλες χώρες της περιοχής ενώ αναφέρθηκε με χαρακτηριστικό τρόπο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Τα χρόνια της κρίσης δεν μπορούσαμε ως Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί να ακούμε το CNN» και να τώρα η Ελλάδα που έχει για τρίτη συνεχή χρονιά τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ευρωζώνης και προσελκύει αμερικανικές επενδύσεις!

IMG 8743
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο HellenicDNA

Σε δηλώσεις του στο HellenicDNA ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στάθηκε στην ιδιαίτερη επιτυχία της παρέλασης, στη συμμετοχή αλλά και την προσέλευση του κόσμου παρά τις καιρικές συνθήκες τονίζοντας τη σημασία του γεγονότος για την ομογένεια.

Στη σύντομη ομιλία του το προηγούμενο βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τόνισε ότι μπορεί να συγχωρήσει όσους δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν στην πανηγυρική λειτουργία του πρωινού της Κυριακής αλλά σε όχι εκείνους που δεν θα παραβρεθούν στην παρέλαση. 

IMG 8952 1
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

«Συμμετέχει … ο Γιώργος Νταλάρας»!

Στην ιδιαιτερότητα της βραδιάς συνετέλεσε ασφαλώς και η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης διανύει πια, κάτι σχεδόν ασύλληπτο για οποιαδήποτε, πολλώ δε μάλλον για μια καλλιτεχνική πορεία, την έκτη δεκαετία της παρουσίας του στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού με τη σχέση του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ να πηγαίνει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970! Ο Κρίστοφερ Φίλιπ απέμεινε στο Έλληνα τραγουδιστή, ο οποίος ανέλαβε να είναι και ένας από τους επίτιμους τελετάρχες της παρέλασης, το βραβείο της ομοσπονδίας και εκείνος ανταπέδωσε μιλώντας με θέρμη για την ελληνική ομογένεια, τη μακρόχρονη σχέση του μαζί της καθώς και την προσφορά της στην Ελλάδα. Απηύθυνε κάλεσμα προς τους ομογενείς να συνεχίσουν να υποστηρίζουν όσο μπορούν την πατρίδα και στην Ελλάδα να τους ανταποδώσει όσον είναι δυνατόν την προσφορά της. 

IMG 8861
Ο Γιώργος Νταλάρας

Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021) – In Memoriam

Γνωστός για την τελειομανία του και τον «αμείλικτο» επαγγελματισμό του, στοιχεία που τον κρατούν τόσα χρόνια στην κορυφή, τόνισε ότι δεν πρόκειται βέβαια για κανονική συναυλία, αλλά θα πει, με σύμπραξη της ορχήστρας και της χορωδίας της Κερύνεια Όπερα υπό την διεύθυνση του Κωνσταντίνου Γιαννούδη, ένα τραγούδι στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, αν και το «φθαρτό του σώμα» δεν είναι πια κοντά μας, «το έργο του και το πνεύμα του θα εμπνέει τους Έλληνες για πολλά, πολλά χρονιά»! 

Το τραγούδι από το «Άξιον Εστί» του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996): «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» συγκίνησε την αίθουσα και ο στίχος «Μη λησμονάτε τη χώρα μου» συνόψισε τόσο το πνεύμα των προηγούμενων ομιλιών όσο και τον χαρακτήρα και το πνεύμα της εκδήλωσης, μαζί με το αγωνιστικό, αντάξιο του φρονήματος του 1821, πνεύμα του δεύτερου τραγουδιού που κλήθηκε να ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας, κι αυτό σε στίχους ενός πολυβραβευμένου ποιητή, του Μονεβασιώτη Γιάννη Ρίτσου (1909-1990): «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις»!

«Ένα παράπονο πικρό…» για τη μαρτυρική Κύπρο!

Ο Γιώργος Νταλάρας δεν ξέχασε στο λόγο του ως τελετάρχης λίγο πριν από την παρέλαση στο επίσημο πρωινό στο ξενοδοχείο “The Pierre” της Πέμπτης Λεωφόρου από το οποίο ξεκινά η παρέλαση, να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και το έκανε με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, διατυπώνοντάς το ως ένα παράπονο προς την υπερδύναμη, μια έκκληση η χώρα που τόσα πολλά έχει δώσει στους ομογενείς αλλά και την Ελλάδα και αποτελεί την κατά τεκμήριο πιο προηγμένη δημοκρατία του πλανήτη να μην ανεχθεί άλλο την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. 

IMG 8941
Ο Φίλιπ Κρίστοφερ

Φίλιπ Κρίστοφερ – Η Κύπρος στην ηγεσία της παρέλασης

Παρούσα ασφαλώς στην παρέλαση η μαρτυρική μεγαλόνησος, η οποία δεν εκπροσωπήθηκε απλώς από, μεταξύ άλλων, τις κυπριακές οργανώσεις και την ένωση Κυπρίων φοιτητών, αλλά στην ουσία ηγήθηκε της παρέλασης με τον Φίλιπ Κρίστοφερ, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη τόνισε την υψηλή συμμετοχή πάνω από 150 οργανώσεων στην παρέλαση, την επιτυχία του θεσμού παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ευχαρίστησε για την βοήθειά του και την προβολή όλα αυτά τα χρόνια των προσπαθειών της ομοσπονδίας το Hellenic DNA.

IMG 8880
Η ελληνική κοινότητα της Αμερικής αποτέλεσε στην καθιερωμένη παρέλαση της Πέμπτης λεωφόρου για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της Ελλάδας για την 25η Μαρτίου.