Διεθνές Συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum για τη Συνδεσιμότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη

Tο πολυαναμενόμενο διεθνές συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum (SECF), το οποίο εστιάζει στον ρόλο της Ελλάδας -και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης- ως κόμβο ανάπτυξης και συνδεσιμότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023, και Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος.

Κορυφαίοι ομιλητές τοποθετήθηκαν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους τομείς των μεταφορών και των έργων υποδομών, που επηρεάζουν άμεσα την Νοτιοανατολική Ευρώπη και συμβάλλουν στην συνδεσιμότητα των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου αποτέλεσε η διασύνδεση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά στις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση. Στα πάνελ που πραγματοποιήθηκαν οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για επίκαιρα ζητήματα και τις αναδυόμενες τάσεις καθώς και για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Tο SECF διοργανώθηκε από την Tsomokos Communications με στρατηγικό εταίρο την ΟΛΘ Α.Ε.

Διαβάστε τι είπαν οι ομιλητές και οι ομιλήτριες σε τρεία σημαντικά πανελ στα όποια το Hellenic DNA ήταν εκει.

IMG 3950
Οι επενδύσεις στη συνδεσιμότητα και οι υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης την οποία συντόνισε ο Γεώργιος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Southeast Europe Connectivity Forum (SECF)

Επενδύσεις στη συνδεσιμότητα αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό


Ο κ. Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές, σημείωσε ότι θα πρέπει ως χώρα να φτιάξουμε «Οργανωμένα Πάρκα» για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, καθώς πλεονεκτούν στα πάντα έναντι των αναρχων αναπτύξεων. Ακόμη δήλωσε ότι για τις 14 ΒΙ.ΠΕ., που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ, έχει καταθέσει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση των περιοχών αυτών μέχρι το τέλος του 2026.


Ο κ. Μιχάλης Χρηστίδης, Γενικός Γραμματέας (2015 – 2021), Organization of the Black Sea Economic Cooperation – BSEC υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν οι πρώτες που εγκαταστάθηκαν και άρχισαν να δραστηριοποιούνται στις χώρες των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους τον ρόλο που τους αρμόζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική επένδυση στην Ελλάδα είναι στο ανθρώπινο δυναμικό.

IMG 3947
Ο κ. Roumen Markov, Γενικός Διευθυντής της Large Infrastructure Projects LLC, ο κ. Άγγελος Ρούπας Πανταλέων, Ιδρυτής της Second Wind & Partners, ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, ο κ. Μιχάλης Χρηστίδης, Γενικός Γραμματέας (2015 – 2021), Organization of the Black Sea Economic Cooperation – BSEC, ο κ. Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ και ο συντόνηστής Γεώργιος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Σιδηροδρομική σύνδεση Σόφιας-Θεσσαλονίκης σε 90 λεπτά.


Ο κ. Roumen Markov, Γενικός Διευθυντής της Large Infrastructure Projects LLC, επισήμανε ότι η εταιρεία του χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια project στο κομμάτι των ακινήτων, της διαχείρισης υδάτων, του σιδηροδρόμου και των οδικών παρεμβάσεων. Μάλιστα δήλωσε ότι ένα από τα project που μελετούν είναι η σιδηροδρομική σύνδεση Σόφιας-Θεσσαλονίκης σε 90 λεπτά με τρένο που θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 320 χιλιόμετρα την ώρα. 


Ο κ. Άγγελος Ρούπας Πανταλέων, Ιδρυτής της Second Wind & Partners, αναφέρθηκε αρχικά στην ακτοπλοϊκή διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η οποία μετά από 40 μόλις δρομολόγια διακόπηκε γιατί πιθανότατα ίσως δεν μελετήθηκε καλά. «Ίσως το δρομολόγιο Λαύριο-Σμύρνη να είχε μεγαλύτερη λογική και βιωσιμότητα» επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «οι οικονομίες κλίμακας είναι σημαντικό κριτήριο για την συνδεσιμότητα. Όπου δεν υπάρχει αρωγή από την Πολιτεία, χωρίς οικονομίες κλίμακας δεν πετυχαίνεις».

IMG 3969 edited
Ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece,

Ψηφιοποίηση της διαδικασίας διαχείρισης των ταξιδιωτών στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Fraport Greece, υπογράμμισε ότι «μετά τις επενδύσεις σε υποδομές η προτεραιότητα έχει αλλάξει και το βασικό πρόβλημα στον τουρισμό είναι η έλλειψη στις θέσεις εργασίας. Πρόκληση είναι και ο υπερ-τουρισμός με την επιβάρυνση που προκαλεί στις περιοχές, καθώς δημιουργείται μία άσχημη ταξιδιωτική εμπειρία. Το “ ήλιος-θάλασσα” δεν φτάνει πια, χρειάζεται τουρισμός εμπειρίας που μάλιστα θα διαρκεί όλο το χρόνο». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της Fraport Greece είναι η ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας διαχείρισης των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης.


Οι επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κλειδί για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας και των Logistics στη Βόρεια Ελλάδα

addcc49b084648669cdb2307b439d366 1
Η αναβάθμιση των υποδομών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας και των Logistics στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό τόνισαν οι ομιλήτριες της ενότητας «Ο ρόλος της Ναυτιλίας και των Logistics στη Βόρεια Ελλάδα» του πρώτου διεθνούς συνεδρίου,  Southeast Europe Connectivity Forum, (SECF)

«Στην ΟΛΘ Α.Ε. όραμά μας είναι να είμαστε κάτι περισσότερο από ένα λιμάνι. Να είμαστε ο κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην εξέλιξη της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας και τη δημιουργία σημαντικής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία και την κοινωνία. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας εστιάζει στη διεύρυνση της συνδεσιμότητας και της ενδοχώρας του λιμένα, καθώς και στην αξιοποίηση λύσεων συνδυασμένων μεταφορών», ανέφερε η Ειρήνη Χάδιαρη, Μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΘ Α.Ε.

Η κ. Χάδιαρη εστίασε στις επενδύσεις σε υποδομές που έχει δρομολογήσει η εταιρεία, δίνοντας έμφαση στην επέκταση του 6ου Προβλήτα, έργο προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, που θα αυξήσει τη χωρητικότητα και την εμπορική δραστηριότητα του ΟΛΘ, παρέχοντας τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών (έως 24.000 TEU) και θα ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Λιμένα Θεσσαλονίκης στην εξωστρέφεια της χώρας.

Τόνισε ότι κατά τη δεκαετή περίοδο λειτουργίας του ο Προβλήτας 6, αναμένεται να δημιουργήσει ετήσια έσοδα 272 εκατ. ευρώ στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας του λιμένα, να στηρίξει τα έσοδα του Δημοσίου με περισσότερα από 55 εκατ. ευρώ ετησίως, να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία που υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ ετησίως και να στηρίξει άμεσα ή έμμεσα τη δημιουργία περισσότερων των 4.000 θέσεων εργασίας.

Η κ. Χάδιαρη επισήμανε, επίσης, ότι στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της συνδεσιμότητας του Λιμένα Θεσσαλονίκης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και η επέκταση του ΟΛΘ Α.Ε. στις συνδυασμένες μεταφορές, σημειώνοντας πως ήδη παρέχεται απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με την Βουλγαρία (Σόφια), τη Σερβία (Νις) και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια). Επίσης, η δημιουργία ενός δικτύου Dry Ports στις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και ο μετασχηματισμός του λιμένα σε smart port με εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών λύσεων και τεχνολογιών.

Την ανάπτυξη των υποδομών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έθεσε ως προτεραιότητα και η Βάντα Κωστοπούλου, Αντιπρόεδρος της Arkas Logistics Greece and Serbia και μέτοχος στην Αrkas Hellas Group. «Η εταιρεία έχει επενδύσει πολύ σε μεγάλες αγορές, όπως είναι η Κίνα, η Αμερική και η Ινδία. Την ενδιαφέρει πάρα πολύ το κομμάτι των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Η Arkas Logistics Ελλάδας έχει αναπτύξει το δικό της οδικό δίκτυο από τη Θεσσαλονίκη προς τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία με δικά της logistics. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού και του θαλάσσιου άξονα προς τις χώρες αυτές. Για να μπορέσει να επιτευχθεί χρειάζεται να τελειώσουν όλες οι επενδύσεις όσον αφορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν μεγάλα κοντέινερ, που θα μπορέσουν να έχουν δρομολόγια προς τις χώρες αυτές», τόνισε. Σημείωσε επιπλέον πως βασική προϋπόθεση είναι και η τεχνολογία, η οποία αναπτύσσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, οδηγώντας ταυτόχρονα και σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον.

Στην επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές, αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει το λιμάνι εστίασε η Ζωή Κολέτσα, Διευθύντρια του Γραφείου Θεσσαλονίκης της CMA CGM Greece. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις υποδομές του Λιμένος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας νούμερο ένα προτεραιότητα την επέκταση του 6ου Προβλήτα, καθώς θα φέρει μεγαλύτερα πλοία, που σημαίνει ότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα για το λιμάνι, αλλά και για τις ίδιες τις εταιρείες. Πολύ σημαντική για τις εταιρείες του κλάδου χαρακτήρισε και τη συνδυαστική μεταφορά, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι εύκολη η μεταφορά των εμπορευμάτων από και προς το λιμάνι, κάτι που σημαίνει δρόμους και πύλες, ζητήματα που συνιστούν πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου και τη σύνδεσή του με Νις, Σόφια και Σκόπια. Η κ. Κολέτσα αναφέρθηκε και στις τελωνειακές διαδικασίες που πρέπει να απλοποιηθούν, γιατί δημιουργούν προβλήματα και υπογράμμισε πως η συνεργασία με γειτονικές χώρες είναι το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Τον ιστορικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στη μεταφορά προϊόντων προς όλες τις πόλεις των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει αναβαθμιστεί λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με τον πόλεμο Ουκρανία, την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, τόνισε η Κατερίνα Τσαπικίδου, Σύμβουλος Πρεσβείας και Διευθύντρια της υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη.

«Κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα γενικότερα, αλλά και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα με το λιμάνι της αποτελούν πόλο σταθερότητας, με ασφάλεια μπορούν να τροφοδοτήσουν χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με ενέργεια και με προϊόντα. Υπό αυτήν την έννοια το λιμάνι αποτελεί όχι μόνο κόμβο σταθερότητας, αλλά και μια δυνατότητα να συνεισφέρει θετικά στα μεγάλα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Τσαπικίδου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει δημιουργήσει πλέγματα συνεργασίας, τριμερή σχήματα, στρατιωτικές συμφωνίες και εμπορικές συμφωνίες με μία σειρά από κράτη, όπως το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, καθώς και πρόσφατα η Ινδία και πρόσθεσε πως για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτά τα φιλόδοξα, αλλά ρεαλιστικά σχέδια και να συμβάλουν πραγματικά στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τρόπο ουσιαστικό.

Τον συντονισμό της ενότητας είχε η Δανάη Μπεζαντάκου, CEO της Navigator Shipping Consultants.


Πράσινη ανάπτυξη και η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.

IMG 4011
Η συνδεσιμότητα, η πράσινη ανάπτυξη και η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου  Southeast Europe Connectivity Forum (SECF)

Η κα. Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, αναφέρθηκε στις περιφερειακές ανισότητες που διευρύνονται σημειώνοντας ότι ανάπτυξη χωρίς υποδομές δεν γίνεται. Μάλιστα η ίδια υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη και η βιομηχανία της εξυπηρετείται από το λιμάνι της, που αναπτύσσεται, αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου η βιομηχανία στερείται αξιόλογων λιμενικών υποδομών. Η κα. Σαράντη στάθηκε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ είπε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της περιφερειακής ανάπτυξης.

IMG 3983 edited
Ο κ. Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO και της Τεχνόπολης ΑΕ

Το εξωστρεφές πλεονέκτημα της ΔΕΘ

Ο κ. Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO και της Τεχνόπολης ΑΕ, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αντίστοιχο αναπτυξιακό εκτόπισμα στη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι έχει και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί ένα εξωστρεφές εθνικό πλεονέκτημα. Ο κ. Τζήκας δήλωσε ακόμη ότι οι εκθέσεις συμβάλλουν πολύ στη συνδεσιμότητα τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο και αποτελούν κύριο πυλώνα ανάπτυξης των επιχειρηματικών σχέσεων.

Ο κ. Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της REDEPLAN AE, επεσήμανε πως η ανάπτυξη που επιχειρείται στο Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία Logistics Center είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ δεν παρέλειψε να αποτυπώσει και τις θετικές επιδόσεις του ΟΛΘ από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκε. Επιπλέον, σημείωσε ότι η συνδεσιμότητα προϋποθέτει μία επιθετική εξωστρέφεια από την πλευρά των επιχειρήσεων και ενότητα των φορέων προς την κατεύθυνση αυτή.

IMG 3989

Έμφαση στις σιδηροδρομικές υποδομές δίνει η Σερβία

Ο κ. Aleksandar Ljubic, Executive Director του Foreign Investors Council από τη Σερβία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στα έργα υποδομών στη Σερβία με στόχο τη μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή οι αναπτυξιακές επενδύσεις είναι αναγκαίες τα επόμενα χρόνια. 

Ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, παρουσίασε τα project του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός παραρτήματος στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα συμβάλλει στην αύξηση της διασυνδεσιμότητας.

Συντονίστρια στο συγκεκριμένο πάνελ ήταν η κα. Μαίρη Ευθυμιάτου, Αρχισυντάκτρια του SC & L Magazine

IMG 4005 1

Φωτορεπορτάζ: Hellenic DNA

Πηγή κείμένων: ΑΠΕ

Σημαντική ημέρα για την ελληνική οικονομία, το Χρηματιστήριο και την τράπεζα Πειραιώς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε τη Δευτέρα εκπροσώπους της Διοίκησης της Πειραιώς Financial Holdings του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των αναδόχων τους, στην πανηγυρική τελετή έναρξης

Read More »

Νέα Υόρκη. 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη (Video)

Νέα Υόρκη. 78η Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Λένα Αργύρη. Η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η

Read More »